Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 28. aprīlis 14:12:07
Kultūra » Valmieras Drāmas teātrī sākas IV Rūdolfa Blaumaņa Teātra festivāls
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Valmieras Drāmas teātrī sākas IV Rūdolfa Blaumaņa Teātra festivāls
Autors: Laima Paula, 04/11/2008 14:11

Sestdien Valmieras Drāmas teātrī sāksies IV Rūdolfa Blaumaņa Teātra festivāls, kura tradīcija aizsākās jau 1999. gadā. Šogad festivāls veltīts Latvijas Republikas neatkarības 90. gadskārtai, jo pa šiem gadiem, vienkopus sapulcētas, visos Latvijas teātros iestudētās R. Blaumaņa izrādes ir atgādinājušas vispārzināmo patiesību – viņš ir izcils rakstnieks, kas ir spējis izprast un attēlot latviešus, mūsu tautas spēku un vājumu, to, cik komiski varam būt, un to, kā ik palaikam apdraudam paši sevi, informē Valmieras Drāmas teātra speciāliste Agita Mačuka.

Laikā no 8. novembra līdz 15. novembrim varēsim vērot  kopā deviņus R. Blaumaņa darbu iestudējumus, tostarp „Indrāni”, „Skroderdienas Silmačos”, „Ļaunais gars”, „Velniņi” u.c. Šogad festivālā piedalīsies arī ārvalstu viesi ar trīs rakstnieka laikabiedru darbu iestudējumiem. Iestudējumus vērtēs profesionāla žūrija un noslēguma ceremonijā labākajam no tiem pasniegs tēlnieka A. Vārpas veidoto ceļojošo balvu – Rūdolfa Blaumaņa krūšutēlu. Arī festivāla Goda žūrijas loceklis – Valmieras piens, AS Padomes priekšsēdētājs Harijs Panke pasniegs īpašu Valmieras piens balvu festivāla noslēgumā. Festivāla ietvaros notiks arī zinātniski praktiskā konference „Blaumaņa kontekstā”.

Evita Sniedze, Valmieras Drāmas teātra valdes locekle: „Man liekas, ka ļoti precīzi par Rūdolfu Blaumani un viņa attiecību pret mums un Latviju pirms trim gadiem noformulēja režisors Jānis Streičs, un tas ir ļoti skaisti: „Vai Blaumanis mums visiem nav bērnība, kad valsts vēl vai vairs nebija? Bērnība ir tas gaišais laiks – gan ētisko uzstādījumu ziņā, gan tajā, ka darbs darīja prieku, ka savu iztiku varēja nopelnīt savām rokām, kad zemei bija sava vērtība. Valsts bērnība. Blaumanis ir pierakstījis nacionālā rakstura kodu, lai mēs, atšifrējot to, piekļūtu pie savām saknēm, lai tiekam pie savas pašcieņas, lai mēs caur šo kodu varam rakstīt savu tautu mūžībai.”

Harijs Panke, Valmieras piens, AS Padomes priekšsēdētājs: „Līdz ar kļūšanu par ģenerālsponsoru Valmieras Drāmas teātrim, mums visiem ir sajūta, ka Valmiera, Valmieras piens un Valmieras Drāmas teātris ir patiesa un cieša savienība. Te ir mūsu mājas, mūsu saknes, mūsu dzimtā pilsēta, mūsu sirds. Te ir cilvēki un vērtības, kas mums vienmēr ir un būs svarīgas, ko cienām un kam esam gatavi dot savu atbalstu. Mūsu nepamanīts nav palicis arī fakts, ka pats Rūdolfs Blaumanis ir vidzemnieks.”
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu