Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 17. maijs 07:24:15
Eiropas Savienība » Komisija apstiprina 186 miljonus eiro 143 jaunu LIFE+ projektu īstenošanai
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Komisija apstiprina 186 miljonus eiro 143 jaunu LIFE+ projektu īstenošanai
Autors: Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa, 28/10/2008 09:13

Eiropas Komisija ir apstiprinājusi finansējumu 143 jauniem projektiem pirmajā uzaicinājumā LIFE+ programmas (2007. – 2013.) - Eiropas vides finansējuma priekšlikumiem. Projekti ir no visas Eiropas Savienības, un tajos ir ietvertas darbības dabas saglabāšanas, vides politikas un informācijas un komunikācijas jomā.   Pavisam kopā šo projektu ieguldījumu kopsumma ir 367 miljoni eiro, un ES ieguldījuma daļa šajā summā ir 186 miljoni eiro.

Vides komisārs Stavross Dimass paziņoja: “Mani patīkami pārsteidz šogad iesniegto priekšlikumu plašais klāsts un augstā kvalitāte. Izvēlētajiem projektiem būs ne tikai nozīmīga ietekme uz vidi, bet tie arī rādīs priekšzīmi citiem to pašu metožu piemērošanā.”

Pēc pirmā uzaicinājuma iesniegt LIFE+ programmas priekšlikumus Komisija saņēma vairāk nekā 700 priekšlikumu no 27 dalībvalstu publiskā un privātā sektora struktūrām. 143 no šiem priekšlikumiem tika izvēlēti līdzfinansējumam, izmantojot jaunās programmas trīs sastāvdaļas -  LIFE+ daba un bioloģiskā daudzveidība, LIFE+ vides politika un pārvaldība un LIFE+ informācija un komunikācija.

LIFE+ dabas un bioloģiskās daudzveidības projekti uzlabo apdraudēto sugu un biotopu aizsardzības statusu. No 264 saņemtajiem priekšlikumiem Komisija finansēšanai izvēlējās 58 projektus no saglabāšanas struktūru, valsts iestāžu un citu iesaistīto pušu partnerībām. Šie projekti tiek organizēti 21 dalībvalstī, to ieguldījumu kopējais apjoms ir 165 miljoni eiro, un no šīs summas ES ieguldīs vairāk nekā 94 miljonus eiro. Lielākā daļa (54) no šiem projektiem ir dabas projekti, kuri palīdz īstenot Putnu un/vai Biotopu direktīvu* un Natura 2000 tīklu**. Pārējie četri ir bioloģiskās daudzveidības projekti - jauna kategorija LIFE+ projektā izmēģinājuma programmām, kuras risina bioloģiskās daudzveidības problēmas***. 

LIFE+ vides politikas un pārvaldības projekti ir izmēģinājuma programmas, kuras palīdz inovatīvas politikas ideju, tehnoloģiju, metožu un instrumentu attīstībā. No 325 saņemtajiem priekšlikumiem Komisija finansēšanai izvēlējās 74 projektus no plaša publiskā un privātā sektora struktūru klāsta. Izvēlētie projekti tiek organizēti 21 dalībvalstī, to ieguldījumu kopējais apjoms ir 185 miljoni eiro, un ES ieguldījuma daļa šajā summā ir 84 miljoni eiro. Atkritumu un dabas resursu projekti (29 projekti) saņem vislielāko ES finansējuma daļu (aptuveni 26 miljonus eiro).  Klimata pārmaiņas ir otra lielākā prioritārā joma, kurā ir 22 projekti (aptuveni 24 miljoni eiro). Turpmākie 24 projekti risina dažādus jautājumus, kas saistīti ar ūdeni, pilsētvidi, augsni, troksni, mežiem, ķīmiskajām vielām, gaisu un vidi, un veselību.

LIFE+ informācijas un komunikācijas projekti izplata informāciju un aicina pievērst lielāku uzmanību ar vidi saistītajiem jautājumiem, organizē apmācību un veido izpratni par meža ugunsgrēku novēršanu. No 118 saņemtajiem priekšlikumiem Komisija finansēšanai izvēlējās 11 projektus no plaša publiskā un privātā sektora dabas un/vai vides organizāciju klāsta. Projekti tiks veikti Spānijā, Francijā, Somijā, Itālijā, Maltā, Zviedrijā un Apvienotajā Karalistē, un to ieguldījumu kopsumma ir 16 miljoni eiro, ES ieguldījuma daļa šajā summā ir 8 miljoni eiro.

LIFE+ programma

LIFE+ ir jauns Eiropas finanšu instruments videi ar kopējo budžetu 2 143 miljoni eiro (divi miljardi simt četrdesmit trīs miljoni eiro) laika periodam no 2007. gada līdz 2013. gadam. Šajā laika periodā Komisija ik gadu laidīs klajā vienu uzaicinājumu iesniegt LIFE+ projektu priekšlikumus.

Papildu informācija:

Plašāka informācija par LIFE+ publicēta http://ec.europa.eu/life.

Saziņa ar attiecīgajām valsts iestādēm

http://ec.europa.eu/environment/life/contact/nationalcontact/index.htm.

*Padomes Direktīva 79/409/EEK par savvaļas putnu aizsardzību
 Padomes Direktīva 92/43/EEK par dabisko dzīvotņu, savvaļas faunas un floras aizsardzību
http://ec.europa.eu/environment/nature/legislation/habitatsdirective/index_en.htm
http://ec.europa.eu/environment/nature/legislation/birdsdirective/index_en.htm
** http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/index_en.htm
***Komisijas paziņojums COM (2006) 216 galīgā redakcija “Kā apturēt bioloģiskās daudzveidības samazināšanos līdz 2010. gadam un turpmāk”
http://ec.europa.eu/environment/nature/biodiversity/comm2006/index_en.htm


Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa
Tel.: 67085421, 67085414
kaspars.kreics@ec.europa.eu
ivars.busmanis@ec.europa.eu
comm-rep-latvia@ec.europa.eu
Internetā: www.ec.europa.eu/latvija
 
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu