Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 17. maijs 05:38:17
Eiropas Savienība » Zemkopības ministrs Luksemburgā diskutēs par zivju nozvejas kvotām Baltijas jūrā 2009.gadam
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Zemkopības ministrs Luksemburgā diskutēs par zivju nozvejas kvotām Baltijas jūrā 2009.gadam
Autors: Solveiga Lazovska, 24/10/2008 17:08

Šā gada 27.oktobrī un 28.oktobrī zemkopības ministrs Mārtiņš Roze Luksemburgā piedalīsies Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē, kurā tiks diskutēts par Latvijai nozīmīgu jautājumu zivsaimniecībā – zvejas iespējām Baltijas jūrā, kā arī zivju krājumiem. Tāpat tiks apspriesta ES Kopējās lauksaimniecības politikas Veselības pārbaude, „Skolas augļa” programma un atsevišķas meža nozares tēmas.

Sanāksmē plānots panākt politisku vienošanos par priekšlikumiem konkrētu zivju krājumu un zivju krājumu grupu zvejas iespējām un ar tām saistītiem nosacījumiem, kuri piemērojami Baltijas jūrā 2009.gadā. Regulas projekta mērķis ir noteikt kopējo pieļaujamo nozveju Baltijas jūrā zvejas ziņā vērtīgākajiem un arī apdraudētākajiem zivju krājumiem un sadalīt to kvotās attiecīgajām dalībvalstīm, kā arī noteikt atsevišķus zvejas regulēšanas pasākumus 2009. gadam. Regulā noteiktas konkrētas mencu, reņģu, brētliņu un lašu nozvejas kvotas, kas Latvijai ir pieņemamas.

Zemkopības ministrs debatēs norādīs, ka Latvija atbalsta attiecīgās regulas projekta apstiprināšanu, jo tādā veidā tiktu nodrošināta ūdeņu dzīvo resursu ilgtspējīga izmantošana un zvejas darbību savlaicīga plānošana un uzsākšana Baltijas jūrā.  Bez tam arī Latvija aicina Komisiju noteikt zvejas dienu jūrā skaitu iepriekšējā gada līmenī, t.i., 178 dienas. Tāpat arī jāņem vērā katras dalībvalsts individuālā situācija, nevis kopējā vai vidējā situācija reģionā, jo šajā gadījumā tas negatīvi ietekmēs dalībvalstīm iedalītās mencu kvotas apguvi un attiecīgi Latvijai un Eiropas Kopienai kopumā pieejamo zvejas iespēju racionālu izmantošanu.
 
Turpinot apspriest Kopējās lauksaimniecības politikas Veselības pārbaudi, M.Roze atkārtoti norādīs uz tiem argumentiem, kurus Latvija jau pauž vairākkārtīgi un visos iespējamos līmeņos. Latvijai būtiskākie jautājumi KLP Veselības pārbaudes laikā ir: modulācija un atbilstošs un līdzvērtīgs finansējums visām dalībvalstīm jaunajiem izaicinājumiem, kā arī tiešo maksājumu kritēriju pārskatīšana.

M.Roze, tāpat kā iepriekšējās diskusijās, norādīs, ka Komisijas pašreizējais piedāvātais risinājums neatbilst jauno dalībvalstu vajadzībām un tas nenodrošina godīgu konkurenci starp dalībvalstīm, jo modulācijas rezultātā iegūtie līdzekļi nav pieejami līdz 2012.gadam. Latvija iesaka, ka vismaz 50 % no modulācijā iegūtajiem līdzekļiem ir jānovirza ES lauku attīstības budžetā un jāpārdala finansējums visu ES dalībvalstu starpā atbilstīgi katras dalībvalsts objektīvajām vajadzībām, tādējādi panākot to, ka ar modulācijas mehānismu tiek risināti jaunie izaicinājumi visās dalībvalstīs. Tāpat ir jārod papildus finansējums jaunajiem izaicinājumiem tām dalībvalstīm, kurām ir ievērojami zemāks tiešo maksājumu līmenis

Zemkopības ministrs arī norādīs, ka Latvija ir vairākkārtīgi uzsvērusi tiešo maksājumu nevienlīdzību starp dalībvalstīm. Tāpēc nepieciešams nekavējoties pārskatīt vēsturiskos references rādītājus, lai sadalītu tiešo maksājumu finanšu aploksnes starp dalībvalstīm pēc jauniem, objektīviem kritērijiem.

Sanāksmes dalībnieki arī diskutēs Programmu skolu apgādei ar augļiem, lai panāktu vispārīgu vienotu pieeju šīs programmas koncepcijai. Tāpat tiks apspriesti pienākumi tirgus dalībniekiem, kuri laiž tirgū koksni un koksnes izstrādājumus.
 

Informāciju sagatavoja
Solveiga Lazovska
Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
tālrunis: 67027498
Solveiga.Lazovska@zm.gov.lv

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu