Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 17. maijs 05:38:07
Eiropas Savienība » Ministru prezidents Pekinā piedalīsies Eiropas Savienības un Āzijas valstu samitā
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Ministru prezidents Pekinā piedalīsies Eiropas Savienības un Āzijas valstu samitā
Autors: Zanda Šadre, 22/10/2008 12:12

No šī gada 24. līdz 25. oktobrim Ministru prezidents Ivars Godmanis uzturēsies Ķīnas Tautas Republikas galvaspilsētā Pekinā, lai kopā ar citu pasaules valstu līderiem piedalītos septītajā Eiropas Savienības un Āzijas valstu samitā (7th Asia-Europe Meeting (ASEM) Summit).

ES – Āzijas samitā divu dienu laikā notiks vairāki sarunu paneļi. Vislielākā uzmanība tiks veltīta pašreizējai starptautiskajai finanšu situācijai, globalizācijas ietekmei uz Eiropas un Āzijas ekonomiku konkurētspēju un daudzpusējības principa nostiprināšanai ekonomikā, starptautiskajās attiecībās un globālo jautājumu risināšanā. Samita laikā notiks diskusijas par tādiem globāliem jautājumiem kā pārtikas drošība, sagatavošanās dabas katastrofām un to seku likvidēšanai, veselības aizsardzība u.c.. Darba sesijā par ilgtspējīgas attīstības veicināšanu valstu un valdību vadītāji pārrunās vides aizsardzības un enerģijas avotu drošības jautājumus. Atsevišķa darba sesija paredzēta par  dažādu kultūru un civilizāciju savstarpējo mijiedarbību.

Ministru prezidents I. Godmanis uzrunās samita dalībniekus sarunu panelī par starptautisko ekonomisko un finansiālo situāciju.

Samita laikā plānots pieņemt vairākus dokumentus – Līdzpriekšsēdētāju secinājumus un Pekinas deklarāciju par ilgtspējīgu attīstību.

ASEM samiti notiek reizi divos gados, un tajos piedalās 27 ES dalībvalstu un 16 Āzijas valstu un valdību vadītāji. Latvija ir ASEM dalībvalsts kopš 2004. gada. ASEM sadarbība sākās 1996. gadā, ar mērķi attīstīt Eiropas un Āzijas partnerību. ASEM sadarbība izpaužas kā daudzpusējs sektorāls dialogs tādas jomas kā ekonomiskās sadarbības jautājumi, globālie veselības apdraudējumi, ilgtspējīga attīstība, klimata izmaksas, ilgtspējīga enerģētika, starpkultūru un starpkonfesiju dialogs, nodarbinātība un izglītība. Galvenās ASEM aktivitātes ir samiti valstu vadītāju līmenī, kas notiek reizi divos gados, ārlietu ministru tikšanās, nozaru ministru un augstāko amatpersonu tikšanās.

ASEM institucionālais instruments ir ASEF fonds (Asia-Europe Foundation), kura uzdevums ir veicināt kultūras, intelektuālos un humanitāros sakarus starp Āziju un Eiropu.  ASEF fonds regulāri rīko lekcijas, konferences un seminārus.


Zanda Šadre
Komunikācijas departamenta konsultante
Tālr. 6-7082919 / 2-9120742
E-pasts: zanda.sadre@mk.gov.lv
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu