Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 29. aprīlis 15:37:45
Sports » „VEF Rīga” aicina Saeimu sakārtot sporta likumdošanu
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
„VEF Rīga” aicina Saeimu sakārtot sporta likumdošanu
Autors: Laila Spaliņa, 20/10/2008 15:46

Šodien, 20.oktobrī, basketbola klubs „VEF Rīga” ir nosūtījis vēstuli Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijai ar aicinājumu pievērst nopietnu uzmanību nodokļu politikai attiecībā uz sportistu ienākumiem un atbildīgi sakārtot specializēto likumdošanu.

Vēstulē „VEF Rīga” rosina atbildīgās amatpersonas ieklausīties sporta klubu viedokļos un kopīgiem spēkiem mainīt pašreizējo situāciju, jo spēkā esošie noteikumi ir neloģiski un būtiski kavē sporta izaugsmi mūsu valstī. „Patlaban situācija ir nevienlīdzīga un neefektīva. Specializētās likumdošanas trūkums ir nopietns šķērslis Latvijas konkurētspējai ar citām valstīm gan basketbolā, gan futbolā, gan volejbolā un hokejā,” uzvērts vēstulē.

BK „VEF Rīga” pauž atbalstu Saeimas Sporta apakškomisijas vēlmei sportistus pielīdzināt saimnieciskās darbības veicējiem, tādējādi ļaujot maksāt 15% lielu iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN), nevis 25% kā tas ir patlaban. Pēc „VEF” domām, finanšu ministrijas iebilde, ka ierosinājums ir pretrunā ar Sporta likumu neiztur kritiku, iespējams - grozāmas ir tieši likuma normas.

Tāpat, klubs aicina pārskatīt jautājumu par sportistu kā pašnodarbināto reģistrēšanos kā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātājiem, ja finanšu apgrozījums sasniedz vai pārsniedz 10 000 latu, uzsverot, ka 2008.gadā šī 1995.gadā ieviestā robeža ir pārāk zema. 

„Lai risinātu situāciju, vispirms Sporta likumā būtu nepieciešams skaidri definēt īpašu profesionālu sportistu statusu un noteikt, ka šīs personas no saņemtās algas valstij samaksā 15% IIN un veic sociālās apdrošināšanas iemaksu vismaz no minimālās mēnešalgas. Lai nerastos pārpratumi, realitātē nodokļu jautājumu risināšanai jābūt klubu uzdevumam, konkrēto summu ieturot no spēlētāju algām. Tādējādi arī būtu iespējams izvairīties no iespējamas situācijas, kad leģionāri, beidzoties līgumiem, aizbrauc uz neatgriešanos, bet nodokļi Valsts Kasē paliek nesamaksāti. Tāpat ir jāpalielina (jāatceļ?) robeža reģistrācijai kā PVN maksātājam.

Der atcerēties, ka profesionālu sportistu karjeras ir īsas, tāpēc jāļauj viņiem saņemt adekvātu finansiālu gandarījumu par to lepnumu un emocijām, ko viņu sasniegumi, pārstāvot Latviju, mums sniedz,” teikts vēstulē.

 „VEF Rīga” aicina atbildīgās amatpersonas reāli izvērtēt situāciju un sakārtot likumdošanu, ievērojot klubu intereses. „VEF” pārstāvji labprāt atsauktos aicinājumam skaidrot situāciju un sniegt savus priekšlikums tās risināšanai.


Informāciju sagatavoja:
Laila Spaliņa
BK „VEF Rīga” direktore
T: 29777087
E: laila@vefriga.com
www.vefriga.com
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu