Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 17. maijs 08:17:17
Eiropas Savienība » Eiropa aicina izvērtēt drošību un veselību darbavietā
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Eiropa aicina izvērtēt drošību un veselību darbavietā
Autors: Kristīne Circene, 20/10/2008 10:46

Lai mazinātu arodslimības un nelaimes gadījumus darbā, no 2008. gada 20. līdz 24. oktobrim notiks "Eiropas nedēļa drošībai un veselībai darbā". To organizē Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūra (EU-OSHA), un nedēļas kampaņas pasākumos tiks uzsvērts veselības un drošības riska novērtējuma nozīmīgums. EU-OSHA ir izstrādājusi arī jaunu ziņojumu par "Riska novērtējumu", lai sniegtu praktiskus ieteikumus darba riska pārvaldīšanai un mazināšanai.

Latvijas situācija parāda, ka risku novērtēšanā joprojām ir vērojama nopietna daudzu darba devēju nolaidība. Par to liecina Valsts darba inspekcijas (VDI) rīcībā esošā informācija – laikā no 2008. gada 1.janvāra līdz 13. oktobrim Latvijas Republikā darba vietās gājuši bojā 30 darbinieki un smagas traumas guvuši 188 cilvēki.

„Cilvēki kļūst izglītotāki un aizvien vairāk sāk apzināties savas veselības vērtību, tomēr, kā liecina VDI statistika, nelaimes gadījumi darba vietās visbiežāk notiek tieši mazajos un vidējos uzņēmumos, kuri nepievērš pietiekamu uzmanību darba drošībai. VDI vēlas uzrunāt darba devējus un aicināt nopietnāk pievērsties risku novērtēšanai savā uzņēmumā un iespējami vairāk domāt par savu darbinieku drošību darbavietā,” uzsver Valsts darba inspekcijas direktore Rita Elce.

"Eiropas nedēļa" ir daļa no kampaņas "Drošas un veselībai nekaitīgas darbavietas", kas ir veltīta risku novērtēšanai. Šīs nedēļas laikā visā Eiropā notiks simtiem kampaņas pasākumu. Tiks organizētas konferences un izstādes, apmācības un pasākumi, kuros sadarbosies gan lielie, gan mazie uzņēmumi. Visu šo pasākumu vienojošā tēma ir risku novērtēšanas nozīmīguma veicināšana katrā darbavietā.

"Ik pēc trīsarpus minūtēm Eiropas Savienībā kāds cilvēks mirst ar darbu saistītu cēloņu dēļ, un ik pēc četrarpus sekundēm kāds darbinieks Eiropas Savienībā cieš nelaimes gadījumā, kā rezultātā ir spiests palikt mājās vismaz trīs darba dienas*. Tas nav pieļaujams! Mums ir nepieciešamas pārmaiņas, un tās sākas ar riska novērtēšanu darbavietās. Mums jāliek darba devējiem, darbiniekiem, drošības jomas pārstāvjiem un politikas veidotājiem saprast, ka pienācīgs riska novērtējums ir labas darba drošības un veselības pārvaldības pamats, ” saka Jukka Takala, EU-OSHA direktors.

Arī Valsts darba inspekcija ar Eiropas darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras atbalstu šogad uzsāka un 2009.gadā turpinās Eiropas informatīvo kampaņu par darba vides risku novērtēšanu, kuras sauklis ir „Drošas un veselībai nekaitīgas darba vietas. Ieguvums Jums. Ieguvums Jūsu uzņēmumam”.

Piektdien, 24.oktobrī, viesnīcā „Islande Hotel” Rīgā, Ķīpsalas ielā 20 notiks Eiropas informatīvās kampaņas drošībai un veselībai darbā noslēguma konference, kuras laikā tiks pasniegta arī Labās prakses balva “Zelta ķivere 2008”.

Konferenci atklās labklājības ministre Iveta Purne, Valsts darba inspekcijas direktore Rita Elce, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers un Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle. Konferences noslēgumā tiks piešķirta Labās prakses balvas konkursā „Zelta ķivere 2008”.

Kampaņas “Drošas un veselībai nekaitīgas darbavietas” un "Eiropas nedēļas" panākumi lielākoties ir gūti, pateicoties EU-OSHA tīkla kontaktpunktu atbalstam 27 ES dalībvalstīs un valstīs, kas gatavojas pievienoties ES. Būtiska nozīme ir arī arodbiedrību, uzņēmumu, nevalstisko organizāciju un valsts administratīvo iestāžu sniegtajam ieguldījumam daudzās vietējās un reģionālās iniciatīvās. Visi šie pasākumi pierāda, ka arodslimību un nelaimes gadījumu darbā novēršana ir viena no galvenajām Eiropas prioritātēm.

Nesen publicētais Riska novērtējuma žurnāls ir viens no daudzajiem centieniem paaugstināt informētību par pienācīgas riska pārvaldības nozīmīgumu. Tajā iekļauti labas prakses piemēri darba risku pārvaldības uzlabošanai valdību ministrijās, darba devēju organizācijās un arodbiedrībās visā Eiropā.

Saskaņā ar Eiropas Kopienas Statistikas biroja (EUROSTAT) datiem(1) Eiropas Savienībā katru gadu 5720 cilvēki mirst darba negadījumu dēļ. Turklāt Starptautiskā darba organizācija lēš(2), ka vēl 159 500 darbinieku ES katru gadu mirst arodslimību rezultātā. Ņemot vērā abus skaitļus, ir aprēķināts, ka reizi trijās ar pusi minūtēs ES kāds mirst ar darbu saistītu iemeslu dēļ. Ik četras ar pusi sekundes kāds cilvēks ES cieš nelaimes gadījumā, un viņam/viņai nākas kavēt darbu vismaz trīs darba dienas(3).

(1) EUROSTAT 2005: Figure in recorded economic sectors covering 87% of the workforce in the 27 EU Member States.
(2) ILO 2005: Figure is an estimation for EU27; http://www.ilo.org/public/english/protection/safework/wdcongrs17/index.htm
(3) ILO estimates 2008

Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūru ir izveidojusi Eiropas Savienība, lai palīdzētu apmierināt prasības pēc informācijas darba drošības un veselības aizsardzības jomā. Aģentūras galvenā mītne atrodas Bilbao, Spānijā, un aģentūras mērķis ir uzlabot apstākļus darbavietā, veicinot tehniskās, zinātniskās un ar ekonomiku saistītās informācijas plūsmu starp visiem, kas iesaistīti ar darba drošību un veselības aizsardzību saistīto jautājumu risināšanā.

"Drošas un veselībai nekaitīgas darbavietas: Ieguvums Jums. Ieguvums Jūsu uzņēmumam. Eiropas kampaņa par risku novērtēšanu" ir EU - OSHA Visas Eiropas informācijas kampaņa, kas paredzēta, lai palielinātu risku novērtēšanas svarīguma apzināšanos un padarītu Eiropas darbavietas drošākas, veselībai nekaitīgākas un produktīvākas. Kampaņa ilgs divus gadus (2008/2009) un to atbalsta ES prezidentūras, Eiropas Parlaments, Eiropas Komisija un Eiropas sociālie partneri.

Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības nedēļas laikā (2008. gadā no 20. līdz 26. oktobrim un 2009. gadā no 19. līdz 25. oktobrim) tiks organizētas pasākumu sērijas, iesaistot kontaktpunktus, kas parasti ir valstu darba drošības un veselības aizsardzības iestādes dalībvalstīs.

Kampaņa sniedz informāciju arī par Labas prakses balvām, kuras piešķir uzņēmumiem un organizācijām, kuras ir sniegušas ievērojamu ieguldījumu risku novērtēšanas veicināšanā darbavietā.

Kampaņa aptver plašu uzņēmumu un organizāciju loku, lai palīdzētu nodot galvenās ziņas to partneriem. Līdzdalības organizācijas un personas var lejupielādēt personificētu "Sertifikātu par līdzdalību" vai iesaistīties kampaņā kā sponsori vai partneri. Skatīt kampaņas partneru piedāvājumu: http://osha.europa.eu/campaigns/hw2008/partners
 

Plašākām uzziņām:
Skatīt kampaņas interneta vietni
Lasīt "Riska novērtējuma žurnālu"
Piekļuve riska novērtēšanas pieejas punktam
Televīzijas žurnālisti: filmu materiāli par riska novērtēšanu, rediģēts ziņojums (3/10 min)

Kristīne Circene
P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības
Adrese: Lāčplēša iela 75-4, Rīga, LV-1011
Tālr. 67 81 22 41, 67 24 23 93
Fax: 67 21 77 71
Mob. 26 89 68 79
E-pasts: kristine.circene@prae.lv
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu