Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 17. maijs 14:31:55
Eiropas Savienība » Eiropas Komisija sāk popularizēt pienu skolās
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Eiropas Komisija sāk popularizēt pienu skolās
Autors: Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa, 17/10/2008 13:18

Šodien Kiprā ES lauksaimniecības komisāre Marianna Fišere Bola uzsāk ES mēroga kampaņu atjaunotās skolu piena apgādes programmas popularizēšanai. Izvirzot lozungu "Milk – drink it up" ("Piens — dzer uz veselību!"). Informācijas kampaņas mērķis ir palielināt informētību par labumu, ko dod piena lietošana uzturā, un par ES līdzekļu pieejamību skolām.

Limasolas Panagia Triherousa skolas audzēkņu organizētajā līdzsvarota uztura un pareizu ēšanas ieradumu dienā komisāre Fišere Bola, veselības komisāre Andrula Vasiliu un Kipras lauksaimniecības ministrs Dr. Mihalis Polinikis uzsāks virkni izklaidējošu un izglītojošu pasākumu. Viens no šādiem pasākumiem būs foto konkurss par tēmu "Piena spēks", kurā tiks aicināti piedalīties jaunieši.

"Ēšanas ieradumi bērniem veidojas jau mazotnē, un bieži vien šie ieradumi būtiski ietekmēs viņu veselību visas dzīves laikā. Eiropas skolu piena apgādes programmas mērķis ir uzlabot mūsu bērnu veselību gan šodien, gan nākotnē, palīdzot skolām apgādāt audzēkņus ar piena produktiem un mudinot bērnus ēst veselīgi", teica komisāre Fišere Bola.

Veselības komisāre Andrula Vasiliu pauda uzskatu, ka iespēja jauniešiem skolās izvēlēties veselīgu pārtiku un veselīgus dzērienus ir pozitīvs un nepieciešams solis, lai risinātu aptaukošanās problēmu šodienas Eiropā. "Tā ir daļa no saskaņotas pieejas, īstenojot politiku, ar kuras palīdzību veselīgus ēšanas ieradumus un fizisko aktivitāti veicina un popularizē visās jomās — no pārtikas, lauksaimniecības un patērētāju aizsardzības līdz sporta, izglītības un transporta nozarei," viņa teica.

Jauniešu aptaukošanās, liekais svars un nepareizi ēšanas ieradumi ir problēmas, ar ko šodien saskaras jaunieši ES. Kiprā vairāk nekā 20 % no jauniešiem 7-11 gadu vecuma grupā cieš no aptaukošanās vai liekā svara. Šo problēmu galvenokārt izraisa neveselīgi ēšanas ieradumi un nepietiekama fiziskā aktivitāte, kas ilgtermiņā var paaugstināt sirds slimību, diabēta, triekas un citu veselības problēmu risku turpmākajā dzīvē.

Šādā situācijā ES kā prioritāti izvirza pareizu ēšanas un uztura ieradumu izveides atbalstīšanu. 

No jauna izvērstās ES skolu piena apgādes programmas mērķis ir mudināt bērnus lietot piena produktus kā daļu no līdzsvarota uztura un nodrošināt subsīdijas piena produktu izplatīšanai skolās un citās izglītības iestādēs. Jaunajā regulā, kas publicēta šā gada 11. jūlijā, paredzēts plašs klāsts produktu, uz kuriem attiecas subsīdija, tādējādi atbildot uz Eiropas Parlamenta un Padomes pieprasījumiem. Šajā sarakstā iekļauti tādi produkti kā piens un tā aromatizētie paveidi (tostarp piena dzēriens bez laktozes), plašs sieru sortiments (tostarp sieri ar zemu tauku saturu), jogurti un fermentēti piena produkti, piemēram, paniņas un kefīrs. Šī programma tagad pilnībā un garantēti pieejama vidējās izglītības iestādēm tāpat kā pamatskolas izglītības iestādēm un pirmsskolas iestādēm. Jaunie programmas noteikumi stājās spēkā 2008./2009. mācību gada sākumā.

Eiropas Komisija nesen ierosinājusi līdzīgi skolu piena apgādes programmai izveidot arī Eiropas Savienības mēroga programmu, lai skolēnus apgādātu ar bezmaksas augļiem un dārzeņiem. Ar programmas palīdzību ne tikai gādātu par bezmaksas augļu un dārzeņu nodrošināšanu, bet dalībvalstīm, kas piedalītos programmā, būtu arī jāveido valsts stratēģija, tostarp izglītošanas un informētības uzlabošanas pasākumi, un jāveic paraugprakses apmaiņa. Šo programmu īstenos 2009. gadā, tiklīdz to pieņems Padome.

Abas programmas kopā veicinās veselības un uztura uzlabošanos saskaņā ar „Eiropas stratēģiju attiecībā uz uzturu, lieko svaru un aptaukošanos un ar to saistītajiem veselības jautājumiem”.

Turpmāka informācija par pienu un ES skolu piena apgādes programmu pieejama īpašā tīmekļa vietnē www.drinkitup.europa.eu.

Turpmāka informācija par Eiropas Komisijas politiku uztura jautājumos

http://ec.europa.eu/health/ph_determinants/life_style/nutrition/nutrition_en.htm


Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa
Tel.: 67085414, 67085421
ivars.busmanis@ec.europa.eu;
kaspars.kreics@ec.europa.eu;
comm-rep-latvia@ec.europa.eu
Internetā: www.ec.europa.eu/latvija
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu