Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 17. maijs 11:45:29
Eiropas Savienība » Ministru prezidents Ivars Godmanis un ārlietu ministrs Māris Riekstiņš piedalās Eiropadomē
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Ministru prezidents Ivars Godmanis un ārlietu ministrs Māris Riekstiņš piedalās Eiropadomē
Autors: Latvijas Republikas Pastāvīgā pārstāvniecība Eiropas Savienībā, 16/10/2008 16:18

15. un 16.oktobrī Briselē notika Eiropadomes sanāksme, kurā Latvijas delegāciju vadīja ministru prezidents Ivars Godmanis, piedalījās ārlietu ministrs Māris Riekstiņš un Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis.

Eiropadomes dienaskārtības svarīgākie diskusiju jautājumi bija ekonomiskas un finanšu situācija, klimata un enerģētikas likumdošanas pakete, enerģētikas drošība, kā arī situācija Gruzijā un ES un Krievijas attiecības.

Pēc diskusijām par aktuālo situāciju ES ekonomikā un pasaules finanšu tirgos Eiropadome vienojās par kopīgiem darbības virzieniem un principiem finanšu sistēmas stabilitātes saglabāšanai, nozīmīgu finanšu institūciju atbalstam un noguldītāju uzkrājumu aizsardzībai.  Vienlaikus ES dalībvalstis uzsvēra, ka ir jāveic nepieciešamās reformas, lai dotu jaunu impulsu Eiropas ekonomikas attīstībai un nodarbinātības veicināšanai, īpašu uzmanību pievēršot maziem un vidējiem uzņēmumiem. 

Izvērtējot paveikto 1.septembra ārkārtas Eiropadomes sanāksmes lēmumu īstenošanā, saistībā ar situāciju Gruzijā Eiropadome kā nozīmīgu soli novērtēja Krievijas spēku atkāpšanos no Dienvidosetijai un Abhāzijai blakus esošajām teritorijām, bet vienlaikus uzsvēra, ka ir jāturpina darbs, lai nodrošinātu pilnīgu 12.augustā un 8.septembrī panākto vienošanos izpildi.  Gatavojoties šī gada 14.novembrī paredzētajam ES un Krievijas samitam, Eiropadome aicināja Eiropas Komisiju un Padomi turpināt ES un Krievijas attiecību pilnīgu un dziļu izvērtēšanu.

Diskutējot par aktuālajiem enerģētikas un klimata pārmaiņu jautājumiem, Eiropadome vēlreiz apstiprināja apņemšanos panākt vienošanos par klimata un enerģētikas paketi līdz šī gada beigām. Enerģētikas drošības jomā Eiropadome īpašu uzmanību pievērsa iekšējā enerģētikas tirgus izveidošanai, tai skaitā arī Baltijas valstu reģionā. Eiropadome atbalstīja Eiropas Komisijas ieceri tuvākajā laikā nākt klajā ar darbības plānu, kas nodrošinās  Baltijas valstu reģiona iekļaušanu kopējā ES enerģijas tirgū. 

Attiecībā uz Lisabonas līguma nākotni Eiropadome uzklausīja Īrijas premjerministra ziņojumu par negatīvā balsojuma iemesliem. Šī gada decembrī Eiropadome atgriezīsies pie šī jautājuma, lai vienotos par turpmāko rīcību.

Eiropadome apstiprināja ES Pārdomu grupas sastāvu. Grupas vadītājs Felipe Gonsaless (Felipe González) un viņa vietnieki Vaira Vīķe-Freiberga un Jorma Olila (Jorma Ollila) tika apstiprināti jau 2007.gada decembrī. Pārējie ES Pārdomu grupas dalībnieki būs - Lehs Valensa (Lech Wałęsa); Mario Monti; Volfgangs Šusters (Wolfgang Schuster); Kalipso Nikolaidis (Kalypso Nicolaïdis); Like Frīsa (Lykke Friis); Nikolā Notā (Nicole Notat), Rainers Muncs (Rainer Münz); Ričards Lamberts (Richard Lambert); Rems Kulhās (Rem Koolhaas).

Eiropadome pieņēma arī Eiropas Imigrācijas un patvēruma paktu, kas turpmāk kalpos par pamatu kopīgai politikai imigrācijas un patvēruma jomā.


Latvijas Republikas Pastāvīgā pārstāvniecība Eiropas Savienībā

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu