Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 20. maijs 17:36:47
Kultūra » Tauta atvadās no leģendārās aktrises Vijas Artmanes
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Tauta atvadās no leģendārās aktrises Vijas Artmanes
Autors: Laura Rence, fotogrāfs: Edijs Pālens, 15/10/2008 10:49


Šodien svinīgā procesijā notika atvadīšanās no leģendārās latviešu aktrises Vijas Artmanes, kas mūžībā aizgāja sestdien, 11. oktobrī.

Atvadīšanās notika Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē, kur plkst. 8:00 sākās Dievišķā liturģija par jaunaizmigušo. No izcilās mākslinieces atvadīties bija ieradies liels skaits, ap 2000, viņas talanta cienītāju, draugu un kolēģu, kā arī valsts amatpersonas, to skaitā Latvijas prezidents Valdis Zatlers. Cilvēki stāvēja garā rindā, lai vēl pēdējo reizi paskatītos uz ievērojamo aktrisi, pirms viņas guldīšanas zemes klēpī. Pēc atvadīšanās notika bēru procesija, kas virzījās garām Dailes teātrim līdz Pokrova kapiem.

Viju Artmani visā Latvijā un daudzās pasaules valstīs zināja kā ievērojamu kino un teātra aktrisi, sabiedriski aktīvu cilvēku un leģendāru personību.

Kā teikts Dailes teātra atvadu vārdos Vijai Artmanei, kad skolā kādā stundā skolēni runājuši par to, par ko kļūs pēc skolas, Vija (tolaik Alīda - Vija ir skatuves vārds) gribējusi sacīt: advokāte, taču kāds zēns pasteidzies priekšā un saucis - aktrise! Drīz Dailes teātris izsludinājis uzņemšanu Dailes teātra II studijā, un Vija tajā iestājusies, vēl būdama skolniece.

Pirmās lielās lomas pēc studijas beigšanas - Elīza B. Šova "Pigmalionā", Ņina N. Ļermontova "Maskarādē", Džuljeta, Ilze R. Blaumaņa "Pazudušajā dēlā", Baiba Raiņa "Pūt, vējiņi!", Jakobīne "Minhauzena precībās", Nastasja Fiļipovna F. Dostojevska "Idiotā", Lelde leģendārajā "Spēlēju dancoju" (1956) izrādē - visilgāk spēlētajā Eduarda Smiļģa izrādē, kura 1977. gadā pārnāca uz Dailes teātra jauno namu, un Lelde joprojām bija Vija Artmane.

Artmane tēlojusi arī vairāk nekā 30 kino lomās, atveidojot Daci filmā "Kā gulbji balti padebeši iet", Māru "Vētrā", Soņu filmā "Dzimtas asinis", Kristīni "Purva bridējā", Džūliju Lamberti "Teātrī". Lienu Voldemāra Pūces "Mērnieku laikos", leitnanti Gitu / veco Kņopieni Ērika Lāča "Dāvana vientuļai sievietei", Annu Jāņa Streiča "Svešās kaislības", nabagmājas komendanti Vara Braslas "Emīla nedarbos" un daudzas citas.

"Vija tiešām būtu bijusi lieliska advokāte. Viņas asais prāts, mērķtiecība, taisnīguma sajūta, pienākuma apziņa, iejūtība būtu palīdzējušas uzvarēt prāvu prāvas. Vija šīs savas spējas lika lietā, būdama ievēlēta par deputāti. Cik daudz viņas mājās ir pateicības vēstuļu!," atceras Dailes teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Liene Jakovleva.

Par nopelniem Tēvijas labā Vija Artmane saņēmusi arī Triju Zvaigžņu ordeni, kas vēlreiz apliecina aktrises vēlmi un spēju iesaistīties ne vien teātra, bet arī sabiedriskajos procesos valstī.
















































































KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu