Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 17. maijs 13:26:14
Eiropas Savienība » Uzdod sakārtot statistikas datus par Latvijas valsts pārvaldes izdevumiem
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Uzdod sakārtot statistikas datus par Latvijas valsts pārvaldes izdevumiem
Autors: Laine Kučinska, 14/10/2008 13:00

Šodien, 14.oktobrī Ministru kabinets uzdeva Centrālajai statistikas pārvaldei kopīgi ar Finanšu ministriju veikt nepieciešamās darbības, lai labotu neprecīzo informāciju, kas publicēta Eiropas Savienības (ES) Statistikas biroja Eurostat interneta mājas lapā par Latvijas valsts pārvaldes izdevumu kopapjomu 2006.gadā, kā arī nodrošinātu adekvātu datu sagatavošanu un iesniegšanu par 2007.gadu.

Centrālajai statistikas pārvaldei tika uzdots informēt Eurostat par ierobežojumiem, lietojot un interpretējot Latvijas līdz šim iesniegtos statistikas datus par vispārējās valdības sektora izdevumu sadalījumu pa funkcionālajām kategorijām.

Šāds solis turpmāk ļaus izvairīties no pārpratumiem un datu interpretācijas, apgalvojot, ka Latvijā ir dārgākā valsts pārvalde Eiropā. Neskaidrības pamatā bija eksperimentālā veidā veiktie aprēķini, Latvijai pārejot no iepriekšējās 14 funkciju izdevumu klasifikācijas uz ES lietoto 10 funkciju klasifikāciju. Pārejas rezultātā būtiski palielinājās vienas funkcijas – vispārējās valdības sektora izdevumi – kopapjoms, jo tai nekorekti tika pievienoti izdevumi, kas neietilpa citās klasifikācijas grupās. Salīdzinoši - Somijas vispārējās valdības izdevumos ir iekļautas 11 izdevumu pozīcijas, savukārt Latvijai tajā pat grupā – 38 pozīcijas.

ES valstu pieejas funkciju klasifikācijai ir visai atšķirīgas un līdz ar to valstu iesniegtie dati, kas bija pamatā paziņojumam par Latvijas dārgo valsts pārvaldi, pēc būtības nav salīdzināmi bez papildus analīzes par to, kas dažādās valstīs ir ietverts attiecīgajās funkcijās.

Pēc attiecīgās datu salīdzināšanas Latvija ierindojas to valstu grupā, kurām ir viszemākie vispārējie valdības sektora izdevumi uz vienu iedzīvotāju eiro. Tāpat Latvija ieņem 20.vietu 27 valstu skaitā valdības sektora kopējo izdevumu pozīcijā no IKP.

Centrālajai statistikas pārvaldei sadarbībā ar Finanšu ministriju un Valsts kanceleju ir uzdots līdz šā gada beigām veikt analīzi un sagatavot nepieciešamos grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka budžeta izdevumu klasifikāciju atbilstoši funkcionālajām kategorijām, lai turpmākā pāreja uz jauno COFOG klasifikācijas sistēmu noritētu bez līdzīga rakstura pārpratumiem, kā arī būtu iespējams aktualizēt jau iesniegto informāciju par 2005. un 2006.gadu.

Citās ES dalībvalstīs pāreja uz COFOG izdevumu klasifikācijas sistēmu tika veikta jau pirms vairākiem gadiem.
 

Papildus informācija:
Laine Kučinska
Komunikācijas departamenta vadītāja vietniece
Tālr.: 67082905 / 29457329
E-pasts: laine.kucinska@mk.gov.lv
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu