Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 17. maijs 05:54:27
Eiropas Savienība » Labklājības ministre aicina EK izvērtēt noteikto pārejas periodu nepieciešamību brīvai darbaspēka kustībai Eiropā
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Labklājības ministre aicina EK izvērtēt noteikto pārejas periodu nepieciešamību brīvai darbaspēka kustībai Eiropā
Autors: Ilona Jurševska, Marika Kupče, 10/10/2008 10:57

Labklājības ministre Iveta Purne kopīgi ar sešiem par sociālo politiku atbildīgajiem Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ministriem aicina Eiropas Komisiju (EK) izvērtēt vairākās dalībvalstīs noteikto pārejas periodu nepieciešamību, kas ierobežo brīvu darbaspēka kustību ES.

Šāda Čehijas, Igaunijas, Lietuvas, Latvijas, Polijas, Slovēnijas un Slovākijas sociālo lietu ministru iniciatīva pausta EK Nodarbinātības un sociālo lietu komisāram Vladimiram Špidlam adresētajā vēstulē.

„Līdz šim neviena no valstīm, kurās ir bijuši noteikti pārejas periodi darbaspēka kustībai, nav sniegusi pierādījumus ekonomiskiem ieguvumiem no to piemērošanas. Tāpēc šobrīd ir nepieciešams izvērtēt, vai pilnīga šo ierobežojumu likvidēšana 2009.gadā patiešām varētu apdraudēt „veco” dalībvalstu darba tirgu,” uzskata labklājības ministre I.Purne.

Tāpat par sociālo politiku atbildīgie ministri aicina nodrošināt brīvu darbaspēka kustību visiem ES dalībvalstu pilsoņiem pirms EK pieņem lēmumus par atvieglojumiem darbaspēkam no trešajām valstīm.

Atgādinām, ka kopš ES paplašināšanās 2004.gadā dalībvalstīm ir tiesības noteikt ierobežojumus brīvai darbaspēka kustībai - maksimālais periods var būt 7 gadi. Pārejas periods tiek iedalīts 3 posmos:  2+3+2 gadi.

2009.gada 30.aprīlī dalībvalstis, kuras ierobežo brīvu darba tirgus kustību, var turpināt īstenot minētos pasākumus līdz 2011.gada 1.maijam.

Ja dalībvalsts vēlas pagarināt pārejas posmu no pieciem līdz septiņiem gadiem, tad tai EK ir jāiesniedz ziņojums, kurā jābūt pierādījumiem par nopietniem darba tirgus līdzsvara traucējumiem vai  to rašanās iespējām. Ja šāds ziņojums netiek iesniegts, pārejas posms automātiski tiek atcelts. Jebkurā gadījumā iespējamais septiņu gadu pārejas posms ir maksimāls, un tas nevar tikt pagarināts.

Darba tirgus šobrīd ir atvērts Lielbritānijā, Īrijā, Zviedrijā, Grieķijā, Portugālē, Somijā, Spānijā, Islandē, Itālijā, Nīderlandē, Čehijā, Igaunijā, Kiprā, Lietuvā, Latvijā, Maltā, Polijā, Slovākijā, Slovēnijā, Ungārijā, Bulgārijā, Rumānijā, Luksemburgā.

Daļēji atvērts darba tirgus ir Beļģijā, Francijā. Slēgts - Austrijā, Dānijā, Vācijā.


Informāciju sagatavoja: 
Ilona Jurševska,
Komunikācijas departamenta direktore
67021632, 26110065,
ilona.jursevska@lm.gov.lv

Marika Kupče,
sabiedrisko attiecību speciāliste
67021665, 29538825,
marika.kupce@lm.gov.lv
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu