Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 28. aprīlis 09:59:29
Kultūra » Baltijas Asamblejas balvai šogad izvirzīti Knuts Skujenieks, Džemma Skulme un Mārtiņš Boiko
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Baltijas Asamblejas balvai šogad izvirzīti Knuts Skujenieks, Džemma Skulme un Mārtiņš Boiko
Autors: Alise Jansone, 03/10/2008 14:35

Baltijas Asamblejas (BA) balvai literatūrā, mākslā un zinātnē no Latvijas šogad izvirzīti attiecīgi Knuts Skujenieks, Džemma Skulme un Mārtiņš Boiko. Kandidātus no vairāk nekā desmit pretendentiem izvirzīja BA balvas Latvijas nacionālā žūrija.

Ikgadējā BA balva ir nodibināta, lai sekmētu literatūras, mākslas un zinātnes attīstību Baltijas valstīs un novērtētu izcilākos sasniegumus minētajās jomās. Katras balvas apjoms ir 5000 eiro.

Starptautiskā žūrija par balvas piešķiršanu lems šī gada 14.novembrī Rīgā. Savukārt balvas pasniegs BA sesijā, kas no šī gada 4. līdz 6.decembrim notiks Vīlandē, Igaunijā.

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) goda loceklis, dzejnieks un atdzejotājs Knuts Skujenieks BA balvai izvirzīts ar rakstiem astoņos sējumos.Šajos rakstos ir augstas raudzes dzeja, kuras nozīmīga daļa publicēta pirmo reizi.

BA balvai mākslā izvirzīta LZA goda locekle, māksliniece Džemma Skulme par personālizstādi izstāžu zālē „Rīgas mākslas telpa”, ko atklāja Rīgā šī gada 10.martā. Šī bija ne tikai vērienīgākā mākslinieces personālizstāde, bet arī viens no nozīmīgākajiem šī gada kultūras dzīves pasākumiem Latvijā.

Filoloģijas doktors, muzikologs Mārtiņš Boiko izvirzīts BA balvai zinātnē par monogrāfiju „Lietuviešu sutartines un to Baltijas konteksti”, kurā izpētītas un salīdzinātas senās lietuviešu, latviešu un igauņu melodijas, kas lieliski atklāj baltiešu mūzikas skaistumu un savdabību.

BA balvu literatūrā piešķir igauniski, latviski vai lietuviski uzrakstīta romāna, lugas, dzejoļu, stāstu un apcerējumu krājuma vai tamlīdzīga sacerējuma autoram. Darba pirmpublicējumam jābūt izdotam pēdējo triju gadu laikā.

BA balvu mākslā piešķir autoram vai izpildītājam par pēdējo triju gadu laikā radītu mākslas darbu vai darbu ciklu tēlotājmākslā, lietišķajā mākslā, mūzikā, arhitektūrā un teātra mākslā vai kinomākslā. To var arī piešķirt režisoram, solistam, aktierim, baleta māksliniekam vai izpildītājmākslinieku grupai par izcilu māksliniecisku sniegumu pēdējo triju gadu laikā.

BA balvu zinātnē piešķir izcila zinātniska darba vai pētījumu sērijas autoram humanitārajās, sociālajās vai dabas zinātnēs, ja darbam ir starptautiska nozīme, tas veicina zinātnes attīstību Baltijas reģionā un ir publicēts pēdējo triju gadu laikā.

BA apbalvojums ir dibināts 1994.gadā.


KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu