Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 17. maijs 10:01:39
Eiropas Savienība » Ministrs Normunds Broks: Struktūrdondu apguve kļuvusi nedaudz straujāka
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Ministrs Normunds Broks: Struktūrdondu apguve kļuvusi nedaudz straujāka
Autors: Lita Kokale, 30/09/2008 12:35

2004. – 2006.gada Eiropas Savienības struktūrfondu plānošanas perioda finanšu līdzekļu apguves rādītāji šī gada augustā pieauguši straujāk nekā iepriekšējos mēnešos. Tādejādi līdz šī gada 31.augustam projektu īstenotāji iesnieguši finanšu pieprasījumus par kopējo summu 372 057 728 latu, kas ir 99,7% no kopējā struktūrfondu piešķīruma Latvijai „vecajā” periodā. Salīdzinot ar situāciju augusta sākumā, finanšu pieprasījumu apjoms būtiski palielinājies.

Īpašu uzdevumu ministrs Eiropas Savienības finanšu pārvaldes lietās Normunds Broks (TB/LNNK) šādu projektu īstenotāju aktivitāti novērtē pozitīvi, vienlaikus atzīmējot, ka daudzi valsts atbalsta saņēmēji struktūrfondu projektu pabeigšanas un atskaitīšanās darbus atstājuši uz pēdējo brīdi, radot papildu slodzi institūcijām, kuru pienākums ir pārbaudīt saņemtos dokumentus un pieņemt lēmumu par naudas izmaksu.

„Vienlaikus tomēr jāatzīmē, ka atsevišķās aktivitātēs naudas apguve nesokas tik raiti kā bija cerēts iepriekš. Piemēram, atbalstam uzņēmumu līdzdalībai starptautiskos gadatirgos un pasākumos pieprasīts finansējums tikai nedaudz vairāk par 50% no kopējās aktivitātē pieejamās summas. Taču tam ir arī objektīvs iemesls – ieviešot šo aktivitāti, bija noteikti grūti pārvarāmi birokrātiski šķēršļi, kas daudzus komersantus atturēja no pieteikšanās valsts atbalstam vai arī tie attiecās no ES naudas izmantošanas (uz to tikšanās laikā dažādu projektu vizīšu ietvaros norādījuši arī vairāki uzņēmēji). Līdz ar to, pašlaik, izstrādājot noteikumus un procedūras jaunajam – 2007.-2013.gada plānošanas periodam – valsts institūcijām rūpīgi jāizvērtē daudzu prasību pamatotība. Vadošajai iestādei – Finanšu ministrijai – jau esmu uzdevis veikt esošo procedūru vienkāršošanas iespējas, lai Latvijā tās nebūtu stingrākas kā citās ES valstīs,” paziņoja N.Broks.

Ministrs arī informēja, ka pilna aina par „vecā” perioda finansējuma apguvi pagaidām vēl nav - daļai projektu piešķirts pagarinājums darbu pabeigšanai un atskaišu iesniegšanai. No „vecā” perioda kopējā struktūrfondu atbalsta 439 652 273 latu, līdz 31.oktobrim atļauts pabeigt 15 projektus par kopējo summu 10 563 182 latu, kas sastāda 2,4% no kopējā struktūrfondu piešķīruma Latvijai „vecajā” plānošanas periodā. „Šie projekti būs īpašā manas uzmanības lokā. Jau šonedēļ apmeklēšu Gaiļezera slimnīcu, kurā tiek īstenots projekts „Neatliekamās palīdzības sniegšanas uzlabošana klīniskajā slimnīcā „Gaiļezers”” par Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu 2 016 193 latu. Šīs nedēļas darba kārtībā ir arī darba vizīte Rundālē, kur notiek remontdarbi Rundāles pilī. Tūrisma infrastruktūras pilnveidošanai Rundāles pilī ir piešķirti 1 342 346 latu ERAF finansējuma,” saka N.Broks.

Tikai šī gada augustā ES struktūrfondu finansējuma saņēmējiem izmaksāti 13,7 miljoni latu, kas ir 3,1% no kopējā ES struktūrfondu finansējuma. Tādejādi līdz 31.augustam ES struktūrfondu finansējuma saņēmējiem izmaksāti 82,4% no kopējā ES struktūrfondu finansējuma. Tā no ERAF finansējuma saņēmējiem izmaksāts ES struktūrfondu finansējums 11,9 miljonu latu apmērā jeb 4,4% no kopējā ERAF finansējuma un kopējais struktūrfondu finansējuma atmaksu apjoms sasniedz 76,8% no kopējā ERAF finansējuma. Eiropas Sociālā fonda (ESF) ietvaros augustā ES struktūrfondu finansējuma saņēmējiem izmaksāti 1,3 miljons latu jeb 1,5% no kopējā ESF finansējuma un ESF atmaksu apjoms sasniedzis 85,4%. Eiropas Lauksaimniecības virzības un garantiju fonda un Zivsaimniecības vadības finansēšanas instrumenta ietvaros līdz š.g. 31.augustam atmaksas ir veiktas pilnā apmērā no kopējā pieejamā ES struktūrfondu finansējuma.


Informāciju sagatavoja:
Lita Kokale
ES fondu Vadošās iestādes preses sekretāre
Finanšu ministrija
Tālr: 6 7083880; 2 6469946
Lita.Kokale@fm.gov.lv
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu