Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 2. maijs 09:52:11
Sports » Noslēdzies IIHF 2008. gada pusgada kongress Šveicē
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Noslēdzies IIHF 2008. gada pusgada kongress Šveicē
Autors: Jānis Stepītis, 30/09/2008 10:05

No š.g. 25. – 27. septembrim Šveices pilsētiņā Montrē (Montreux) norisinājās Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) 2008. gada pussgada kongress. Latvijas Hokeja federāciju (LHF) šajā kongresā ar balstiesībām pārstāvēja divi delegāti – LHF prezidents Kirovs Lipmans un LHF izpilddirektors Māris Baldonieks.

Kongresa darba kārtībā bija būtiski jautājumi par IIHF un arī visa hokeja turpmāko attīstību, IIHF turpmakās darbības svarīgākie virzieni, tomēr nekādi radikāli lēmumi pagaidām vēl netika pieņemti. Viena kongresa diena bija vēltīta 2008/2009. gada sezonas pasaules čempionātiem visos vecumos un divīzijās. Savukārt, pēdējā kongresa dienā delegātiem tika sniegta darbības atskaite par aizvadīto gadu, kā arī notika divu IIHF padomes locekļu ievēlēšana.

Kongresa pirmā diena iesākās ar semināru par IIHF un arī visa hokeja turpmāko attīstību. Seminārā uzstājās kanādiešu treneris un arī funkcionārs Džordžs Kingstons, IIHF prezidents Rene Fāzels, kā arī IIHF ģenerālsekretārs Horsts Lihtners, kurš visus klātesošos iepazīstināja ar socioloģisko pētījumu par hokeja popularitāti dažādās valstīs un tā pērspektīvām nākotnē. Pēc šīm runām un prezentācijām kongresa delegātiem no visām dalībvalstīm bija iespēja izteikt savu viedokli par to, kā padarīt hokeju vēl populārāku un saistošāku pēc iespējas lielākai auditorijai. Viedokļi tika izteikti visdažādākie, taču kā galvenais klupšanas akmens tālākai attīstībai tika minēts salīdzinoši ar citām sporta spēlēm mazais auditorijas apjoms un līdz ar to no tā izrietošais ierobežotais finanšu līdzekļu daudzums. Risinājumi un piedāvājumi izskanēja visdažādākie, sākot no ierosinājuma spēlēt pasaules čempionātus nevis katru gadu, bet gan ik pa diviem vai pat četriem gadiem. Tāpat izskanēja piedāvājumi smazināt komandu skaitu elites grupā, kā arī citas idejas. LHF prezidents piedāvāja IHHF kopā ar savu komercpartneri INFRONT SPORT sadarboties starptautiskām komapānijām, kuras varētu veikt hokeja popularizāciju pasākumus visā pasaulē ilgākā laika posma. IIHF vadība apkopoja visus piedāvājumus un ierosinājumus, solot konkrētākus hokeja turpmākās attīstības pasākumu plānus izstrādāt līdz IIHF kongresam 2009. gada maijā Šveicē, kur arī tie tiks skatīti.

Pirmās dienas otrajā daļā darba kārtībā bija vairāki organizatoriskie jautājumi, starp kuriem atklājās arī tāda problēma, ka vairākiem zemāko divīziju čempionātiem nav rīkotāj valstu. Pēc IIHF ģenerālsekretāra atkārtota lūguma vairākas valstis pieteicās uz U18 un U20 zemāko čempionātu rīkošanu, kā rezultātā U20 2. divīzijas B grupas turnīrs notiks Spānijā, bet 3. divīzijas turnīrs Ziemeļkorejā. Savukārt, U18 čempionāta 3. divīzijas turnīrs notiks Turcijā. Tā kā uz pasaules čempionātiem sievietēm 3., 4. un 5. divīzijās nveiena valsts nepieteicās rīkošanai, tad tika pieņemts visai radikāls lēmums par šo trīs čempionātu atcelšanu šajā sezonā. Pagaidām gan nav skaidrs, kas notiks nākamajās sezonās.

Darbs kongresā norisinās ne tikai oficiālajā darba kārtībā, bet arī pārtraukumos starp dažādām valstīm, kad ir iespējams vienoties par draudzības un pārbaudes spēlēm. Tā Latvijas delegācija vienojās par līdzdalību ļoti respektablā U20 izlašu pārbaudes turnīrā Norvēģijā š.g. novembrī, kurā bez mūsējiem spēlēs arī Slovākijas, Šveices un Norvēģijas U20 izlases. Turklāt paredzams, ka šāds turnīrs būs ikgadējs (tas bija viens no Latvijas delegācijas priekšnoteikumiem), tikai mainīsies rīkotājvalstis.

Kongresa otrajā dienā delegāti tika iepazīstināti ar visiem pasaules čempionātiem dažādās divīzijās. Attiecīgi visu turnīru organizatori iepazīstināja dalībniekus ar sacensību norises vietām, kā arī kalendāriem. Arī Latvijas delegācija iepazīstināja kongresu ar 2009. gada februārī paredzēto 2010. gada ziemas olimpisko spēļu kvalifikācijas finālturnīra organizācijā padarīto, un viss paveiktais tika atzīts par labi paveiktu. Noslēgumā tika apstiprināti visu oficiālo sacensību kalendāri un tiesnešu nozīmējumi.

Otrās dienas noslēgumā visi kongresa dalībnieki tika nogādāti uz pieņemšanu Olimpiskajā muzejā netālu esošajā Lozannas pilsētā, kur speciāli IIHF simtagadei tika atvērta hokejam veltīta ekspozīcija.

Kongresa trešajā dienā notika divu iztrūkstošo IIHF padomes locekļu vēlēšanas, kā arī tika nosaukti komiteju sastāvi, un pieņemti citi organizatoriski jautājumi. Bet vispirms 2010. gada pasaules čempionāta rīkotājvalsts Vācija sniedza īsu prezentāciju pusgada kongresa delegātiem.Vācija ir paveikusi milzīgu darbu un gaidāms, ka šī čempionāta norise ieies hokeja vēsturē, ja viss norisināsies kā plānots.

Pēc ģenerālā kongresa š.g. maijā Monreālā IIHF padomē netika ievēlētas divas sieviešu kārtas pārstāves. Ar balsu vairākumu par no trim kandidātēm IIHF padomē tika ievēlētas Beate Grupp (Vācija) un Monique Scheier-Schneider (Luksemburga), kuras abas apsteidza Norvēģijas pārstāvi.

Tāpat kongresa delegāti tika informēti par darba komiteju sastāviem. LHF prezidents Kirovs Lipmans, kurš līdz šim darbojās Statūtu komitejā, turpmāk strādās īpaši izveidotā IIHF prezidenta Rene Fāzela padomnieku komitejā, kurā ir ievēlēti pa vienam pārstāvim no katra reģiona. Katrā ziņā šāds postenis apliecina lielo uzticību LHF prezidentam no IIHF puses. Tāpat kongresa kuluāros ļoti augstu tiek vērtētas arī Latvijas izredzes kļūt par 2014. gada pasaules čempionāta rīkotājvalsti, bet par šo jautājumu IIHF kongress lems 2009. gada maijā.

Vēl IIHF pusgada kongresa darba kārtībā tika izskatīti vairāki tehniski jautājumi, veicot atsevišķas izmaiņas IIHF Sporta noteikumos, IIHF čempionātu rīkošanas noteikumos, kā arī IIHF transfēru noteikumos.


Jānis Stepītis
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu