Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 28. aprīlis 13:49:30
Kultūra » Šodien Eiropas valodu diena
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Šodien Eiropas valodu diena
Autors: Sintija Pakalne, 26/09/2008 09:48

Visu nedēļu pirms Eiropas valodu dienas, Latvijā notiek ar to saistīti pasākumi. Šogad tie veltīti Latvijas Republikas 90. dzimšanas dienai, īpašu uzsvaru liekot uz latviešu valodu kā Latvijas valsts valodu, kas ir arī Eiropas Savienības oficiālā valoda, informē Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā speciālists Ivars Bušmanis.

Eiropas valodu dienas pasākumi Latvijā notiek katru gadu, iesaistot to norisē pēc iespējas plašāku sabiedrību – ne tikai skolēnus, studentus, skolotājus, augstskolu mācībspēkus un valodniekus, bet arī jebkuru interesentu.
Līdztekus Valsts valodas aģentūras rīkotajiem pasākumiem (radio konkursam, viktorīnām, bilingvāliem dzejas lasījumiem, konferencei, valodu darbnīcai u.c. pasākumiem), arī Eiropas Komisija iesaistījusies šīs dienas pasākumu organizēšanā Latvijā.

19. septembrī EK pārstāvniecība rīkoja atvērto durvju dienu, kurā pirmo reizi ievērojama uzmanība tika pievērsta valodām – četru Rīgā esošu valodu un kultūru institūtu (Gētes institūts, Francijas Kultūras centrs, Spāņu centrs "Picasso" un Britu padome) pārstāvji sniedza apmeklētājiem ieskatu attiecīgajā valodā ar interaktīvām prezentācijām.
Eiropas Komisijas informācijas centri Europe Direct dažādos Latvijas reģionos ar EK pārstāvniecības atbalstu organizē Valodu dienai veltītus pasākumus. Tāpat arī Tulkošanas ģenerāldirektorāta pārstāvis, kurš strādā EK pārstāvniecībā, apmeklē skolas un bibliotēkas reģionos, lai tiktos ar skolēniem un iedzīvotājiem un runātu par Eiropas Komisijas daudzvalodības politiku un atgādinātu par priekšrocībām, ko nodrošina svešvalodu zināšanas.
Briselē, atzīmējot Eiropas valodu dienu, otrdien Eiropas Komisija aicināja žurnālistus uz tikšanos ar vairākiem tulkotājiem, kuri ir apguvuši daudzas valodas un lieto tās ikdienā — daži runā vairāk nekā 20 valodās. “Eiropas valodu diena ik gadus sniedz iespēju apliecināt mūsu apņemšanos stiprināt vienotību un rādīt priekšzīmi starpkultūras sakaru stiprināšanā, apgūstot valodas un uzlabojot savstarpējo sapratni”, teica komisārs Leonards Orbans.

Briselē rīt notiks konference “Mūsu profesija – tulkošana”, kurā tiks aplūkoti jautājumi par tulkošanas nozīmi un uzdevumiem sabiedrībā, kurā saskaras aizvien vairāk valodu, pievēršoties tulkošanas ieguldījumam starpkultūru dialogā un Eiropas integrācijā, kā arī jautājumiem par tulkošanas izmaksām un tās priekšrocībām. “Valodu festivālā” Briseles St Josse rajonā, kurā tiek runāts daudzās valodās, būs uz valodu zināšanām balstītas datorspēles, ēdienu degustācijas, filmas un interaktīvas spēles ar balvām.


KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu