Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 17. maijs 07:24:08
Eiropas Savienība » Roberts Zīle: "Šībrīža finanšu krīze un iedzīvotāju milzīgās kredītsaistības ārvalstu bankās rada stipru politisku pesimismu attiecībā uz ES"
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Roberts Zīle: "Šībrīža finanšu krīze un iedzīvotāju milzīgās kredītsaistības ārvalstu bankās rada stipru politisku pesimismu attiecībā uz ES"
Autors: Guna Zaķe - Baltā, 25/09/2008 09:23

Brisele, 24. septembris: Šodien Eiropas Parlaments debatēs par situāciju pasaules finanšu sistēmā un tās ietekmi uz Eiropas ekonomiku deputāts Roberts Zīle (UEN, TB/LNNK) norādīja: "Šībrīža finanšu krīzes situācijā visievainojamākās ir nelielās, jaunās ES dalībvalstis, jo kļūdainā struktūrpolitika un nodokļu politika augstās ekonomiskās izaugsmes laikā tagad rada nepārprotamus ekonomiskus un sociālus draudus vairākās šajās valstīs, tajā skaitā arī  Latvijā".

R. Zīle: "Šobrīd stāvoklis finanšu tirgos ir raksturojams ar vienu vispārzināmu tēzi - izpriecas ir beigušās, ir paģiras, kāds bargi maksā par sasisto interjeru, bet, protams, ir daļa valstu un biznesa jomas, kas gūst labumu no šīs pesimistiskās situācijas: ar energoresursu palīdzību tās pārvirza virspeļņu savā virzienā. Tas, protams, nepārprotami izmainīs arī politiskās ietekmes centru līdzsvaru pasaulē".

"Rezidentu privātā aizņemšanās lielais apjoms no Eirozonas valstu bankām, lielais nerezidentu naudas īpatsvars banku sektorā, strauja Eiropas vidējā līmeņa algu "ķeršana" eiro izteiksmē var novest pie secinājuma par nacionālās valūtas pārvērtēšanas", debatēs teica deputāts.

"Latvijas iedzīvotāji milzīgo kredītu, kas vēl salīdzinoši nesen Eiro valūtā ņemti no ārvalstu bankām un tiks atmaksāti ilgtermiņā, var vēl vairāk palielināt finanšu slogu, ko izjūt gan valsts iedzīvotāji, gan uzņēmumi. Šobrīd privāto aizņēmumu tikai procentu maksājumi bankām sastāda divciparu skaitli no IKP," norādīja deputāts, "Un, ja tiek paplašināts nacionālās valūtas apmaiņas koridors pret Eiro, tad jau tā augstā inflācija var iegūt jaunu "elpu" un vēl vairāk attālināt jauno dalībvalstu iestāšanos Eirozonā", secina R. Zīle.

"Šāda situācija nevairo optimismu Latvijas un citu ES dalībvalstu pilsoņos. Drīzāk otrādi - tā var radīt stipru politisku pesimismu, tai skaitā arī pret ES kā tādu", nobeigumā uzsvēra R. Zīle.

Pirms debatēm par to, kādi varētu būt risinājumi pasaules finanšu sistēmas krīzei, Eiropas Parlaments šodien uzklausīja ES Padomes un Eiropas Komisijas pārstāvju paziņojumus par stāvokli pasaules finanšu sistēmā un tās ietekmi uz Eiropas ekonomiku.


Papildus informācijai:
Guna Zaķe - Baltā (deputāta R. Zīles palīdze)
roberts.zile-assistant2@europarl.europa.eu
telefons:
+ 32 2 2847224 (Briselē)
+ 33 3 88177224 (Strasbūrā)
gsm: + 32 484925924
gsm: + 371 29127433
fakss:
+ 32 2 2849224 (Briselē)
+ 33 3 88179224 (Strasbūrā)
www.ep-uen.lv
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu