Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 28. aprīlis 22:54:56
Pasaule » Šodien pasažieriem tiek atvērta atjaunotā Tallinas lidosta
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Šodien pasažieriem tiek atvērta atjaunotā Tallinas lidosta
Autors: Reins Loiks, 19/09/2008 15:07

Šodien tiks atklāta atjaunotā Tallinas lidosta, kurā gandrīz divus gadus ilgušo attīstības darbu rezultātā ir ticis būtiski paplašināts pasažieru termināls un rekonstruēta gaisa satiksmes zona. Abu projektu kopējās celtniecības darbu izmaksas ir gandrīz 1,2 miljr. kronu. No šīs summas aptuveni 830 milj. kronu ir bijis Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējums.

A/S Tallinn Airport (Tallinas lidosta) valdes priekšsēdētājs Reins Loiks (Rein Loik) paziņoja, ka no šodienas Tallinas lidosta pat saspringtākajās stundās spēs apkalpot līdz divām reizēm vairāk pasažieru nekā iepriekš. „Šāda līmeņa kapacitātei vajadzētu būt pietiekamai nākamajiem pieciem gadiem, taču, ņemot vērā pasažieru skaita pieaugumu pēdējo gadu laikā, jāteic, ka Tallinas lidosta attīstās līdzīgi kā Tallinas pilsēta, kura nekad nebūs pilnībā gatava”, teica Loiks, piebilstot, ka jau šodien jāsākas sagatavošanās darbiem nākotnes plānu īstenošanai. Atjaunotā lidosta spēs apkalpot līdz divarpus miljoniem pasažieru gadā.

Tallinas lidostas atjaunošanai ir saņemts līdzfinansējums, sindicētais kredīts 32 milj. EUR apmērā ar 11 gadu atmaksas termiņu, ko nodrošinājusi Nordic Investment Bank. „NIB tas ir būtisks ieguldījums Igaunijas reģionālās konkurētspējas veicināšanai Eiropā, tā kā modernizētā lidosta padarīs mūsu valsti daudz pievilcīgāku biznesam un brīvā laika pavadīšanai. Tas ir arī lielākais lidostas infrastruktūras attīstības projekts, kādu NIB ir finansējusi tās astoņās dalībvalstīs”, pauda NIB viceprezidents Gunnars Okks (Gunnar Okk).

Kā norādīja Skanska EMV valdes priekšsēdētājs un lidostas paplašināšanas galvenais būvuzņēmējs Olle Horms (Olle Horm), Tallinas lidostas paplašināšana bija ārkārtīgi aizraujošs un vienlaicīgi izaicinošs projekts. „Darbu norises laikā nepārtraukti tika ņemts vērā lidostas ikdienas darbs, kā arī pievienošanās Šengenas robežu režīmam celtniecības darbu otrā posma beigās šī gada 30.martā”, atzīmēja Horms.
 
Tallinas lidostas rekonstrukcijas projekts ir izstrādāts sadarbojoties starptautiskā līmenī. Arhitektūras plāna uzmetumu un specifiskās termināla sistēmas izstrādāja Francijas kompānija Sofreavia SA (tagad Egis Avia), savukārt galveno arhitektoniskā risinājuma daļu sagatavoja arhitektūras un inženiertehniskā kompānija A/S EA Reng. Projektēšanas darbus gaisa satiksmes zonas rekonstrukcijai veica Vācijas inženierpakalpojumu kompānija Rademacher GmbH.

Pateicoties renovācijas un paplašināšanas projekta īstenošanai, lidostas pasažieru terminālam tika pievienoti aptuveni 14 000 kvadrātmetru lietderīgās platības. Celtniecības darbu veikšanas laikā termināla ēka tika modernizēta un paplašināta par 18 metriem gan ziemeļu, gan dienvidu virzienā, termināla ēkas centrā izveidojot 200 metru garu un 27 metrus platu galeriju, kura savieno visus vārtus, piešķirot terminālam T-burta formu. Jaunajā šķērsojuma ēkā ir septiņi jauni un divi rekonstruēti pasažieru tilti un galerija, kura ļauj nodrošināt starptautisko pasažieru kustību divos līmeņos.  Termināla galos izveidotie paplašinājumi ir izmantojami kā papildtelpas lidojumu reģistrācijai un ienākošās bagāžas nogādāšanai, būtiski ir palielināta arī reģistrācijas zona, un izveidots jauns VIP komplekss. Ir izveidotas atsevišķas atpūtas telpas pasažieriem, kuri ceļo gan Šengenas gan arī ārpus-Šengenas zonā.

Atjaunotā lidosta piedāvā arī vairāk iespēju ieturēties un iepirkties. Lidostas lielākais veikals Euroshop, veikals Hugo Boss, grāmatu un komapktdisku veikals, ko pārvalda Apollo un R-Kiosk, kā arī Igaunijas produktu un suvenīru veikaliņš ir izvietoti pasažieru termināla vidējā daļā. Jaunajā galerijā pasažieri var iepirkties Joop boutique, Heinemann accessories veikalā un ceļojumu veikalā, kurā tiek piedāvātas rotaļlietas, ceļasomas kā arī citas ceļojumiem nepieciešamas lietas. Pasažieriem ar bērniem jaunajā lidostā izveidots arī bērnu rotaļlaukums.

Lai nodrošinātu pasažieru ēdināšanu, tagad lidostā ir divas jaunas kafejnīcas, kuras pārvalda ēdināšanas uzņēmums Fazer Amica, viena no tām atrodas Šengenas zonā, bet otra ne-Šengenas zonā; paplašināts ir arī jau iepriekš esošais bistro Liivi. Lidostas publiskajā sektorā izveidota jauna telpa nomniekiem – tūrisma operatoriem: Novatours, Horizon Travel, TEZ Tour, Toptours un Germalo Reisid.

Gaisa satiksmes zonas rekonstrukcijas projekts ir padarījis lidostu vēl drošāku un draudzīgāku apkārtējai videi, palielinot lidojumu drošību un aviācijas nodrošinājumu līdz jaunam līmenim. Gaisa satiksmes zonā ir uzbūvēta moderna lietus ūdens savākšanas un attīrīšanas sistēma un uzstādīti temperatūras kontroles sensori, kas palīdz daudz precīzāk dozēt pretapledošanas līdzekļus. Ir izveidotas arī speciālas pretapledojuma aizsardzības zonas lidmašīnām un zona, kurā veikt glābšanas un ugunsdzēšanas mācības. Lai palielinātu ugunsdrošību un nodrošinājumu, ir uzstādītas jaunas uzraudzības, sakaru, elektroapgādes un automatizācijas sistēmas; ir izveidoti moderni stāvlaukumi lidmašīnām, palielinot kopējo lidmašīnu stāvlaukumu platību par 110 000 m2, ir paplašināts arī taksometru ceļu tīkls.

Celtniecības darbus lidostas termināla attīstības projekta ietvaros īstenoja Skanska EMV A/S, inženiertehniskos pakalpojumus nodrošināja A/S Telora-E un Ramboll Finland Oy konsorcijs. Gaisa satiksmes rekonstrukcijas projektu realizēja konsorcijs, kura sastāvā ietilpst A/S Talter, Lemminkäinen Oyj, A/S Eesti Ehitus, A/S Aspi un A/S Teede REV-2. Inženiertehniskos pakalpojumus sniedza Ramboll Finland Oy, A/S Teede Tehnokeskus un A/S Telora-E konsorcijs.


Papildus informācija:
Reins Loiks (Rein Loik)
A/S Tallinn airport valdes priekšsēdētājs
Telefons: 605 8700
E-pasts: rein.loik@tll.aero
www.tallinn-airport.ee
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu