Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 17. maijs 09:13:45
Eiropas Savienība » Eiropas Savienības māja atver durvis
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Eiropas Savienības māja atver durvis
Autors: Iveta Ķelpe, Ivars Bušmanis, Dace Apsīte-Plezere, 18/09/2008 16:45


Jau otro gadu pēc kārtas Eiropas Savienības mājas institūcijas – Eiropas Parlamenta informācijas birojs, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā un v/a „Eiropas Savienības informācijas aģentūra” – aicina ciemos ES mājas Atvērto durvju dienā.

19. septembrī mūsu mājas durvis būs atvērtas ikvienam interesentam, kurš vēlas uzzināt vairāk par Eiropas Savienības jautājumiem un informācijas meklēšanas iespējām, studiju un darba iespējām un tiesībām ES, kā arī tikties ar Eiropas Parlamenta deputātiem un ES mājā strādājošajiem.

ES mājas institūcijas Atvērto durvju dienu rīko Latvijas Republikas 90 gadu jubilejas laikā, kā arī atceroties pirms pieciem gadiem, 2003. gada 20. septembrī, notikušo referendumu, kad Latvijas pilsoņi nobalsoja par Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā.
 
Laipni gaidīti Eiropas Savienības mājā!

Programmā:

Dokumentālās filmas par ES
Laiks: 10.00-16.00

Visas dienas garumā ES mājas 1. stāva skatlogā tiks demonstrētas dokumentālās filmas par Latvijas cilvēkiem, viņu domām, izjūtām un pieredzi, dzīvojot Eiropas Savienībā.

ES mājas viktorīna (1. stāvs)
Laiks: 10.00-16.00

ES mājas 1. stāvā ir pieejama viktorīna ar jautājumiem un atbilžu variantiem par nozīmīgiem faktiem ES attīstībā, personām, institūcijām. Atbildes uz jautājumiem meklējiet ES mājā – informācijas stendos katrā stāvā.

Pareizo atbilžu autoriem jauka atmiņas balva par ES mājas apmeklējumu tiks izsūtīta pa pastu!
 
Iespēja apmeklēt ES mājas institūcijas un iepazīties ar to darbu

Laiks: 10.00-16.00
Eiropas Savienības informācijas aģentūra (2.stāvs).
ES mājas 2. stāvā – iespējas ikvienam interesentam noklausīties lekciju par ES aktualitātēm, spēlēt spēles par Eiropas Savienību, kā arī iepazīties ar ES jautājumu bibliotēku.

Laiks: 10.00-16.00
Eiropas Parlamenta informācijas birojs (3. stāvs)
Prezentācijas, tikšanās ar Eiropas Parlamenta deputātu palīgiem.


Ieskandinām Eiropas Valodu dienu! (3. stāvs)
Laiks: 10.00-16.00

Katru gadu 26. septembrī tiek svinēta Valodu diena. Latvijas iedzīvotāji ir vieni no cītīgākajiem svešvalodu apguvējiem Eiropas Savienībā. Šī ir lieliska iespēja, apmeklējot Eiropas Savienības māju, papildināt savu vārdu krājumu ar pāris vārdiem angļu, franču, spāņu vai vācu valodā!

Valodu zinātāji no Britu padomes, Spāņu centra, Gētes institūta un Franču kultūras centra gaidīs Jūs 3. stāvā!

ES infocentru kontaktbirža (5. stāvs)

Ir jautājumi? Uzdodiet tos informācijas centru pārstāvjiem!
Laiks: 10.00-16.00

5. stāvā aicinām ikvienu interesentu apmeklēt ES informācijas centru kontaktbiržu – tā ir unikāla iespēja vienuviet uzdot jautājumus vairākiem informācijas centriem un iepazīties ar tiem, jo ikdienā katrs no šiem informācijas sniedzējiem strādā savā institūcijā.

Kontaktbiržā tiks pārstāvēti šādi informācijas centri:

ECC-Net – ES Patērētāju informēšanas centra uzdevums ir palīdzēt patērētājiem, kuriem radušās problēmas, veicot pirkumus un pakalpojumus Eiropas Savienībā. Centrs sniedz palīdzību Latvijas iedzīvotājiem, kuriem radušās problēmas iegādājoties preces vai pakalpojumus ES, kā arī ES iedzīvotājiem, kuriem radušās problēmas iegādājoties preces vai pakalpojumus Latvijā.

Solvit – alternatīvs mehānisms Eiropas Ekonomikas zonas iekšējā tirgus problēmu risināšanai, kas darbojas ātrāk nekā gadījumā, ja sūdzības tiek iesniegtas tiesā. SOLVIT 10 nedēļu laikā piedāvā reālu risinājumu iekšējā tirgus problēmām, kas ir radušās valsts iestāžu darbības rezultātā, nepareizi piemērojot ar iekšējo tirgu saistītus tiesību aktus. Problēmas risināt aicināti gan iedzīvotāji, gan uzņēmēji.

Eiropas Biznesa atbalsta tīkls (EEN) – atbalsta tīkla darbību Latvijā nodrošina tā galvenais koordinators, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, kā arī otra partnerorganizācija, Latvijas Tehnoloģiskais centrs, sniedzot un nodrošinot vienotu plašu pakalpojumu klāstu uzņēmējiem ārējās tirdzniecības un inovāciju jomā.

ERASMUS (Akadēmisko programmu aģentūra) – Pašlaik Erasmus ir viena no četrām ES Mūžizglītības programmas sektorālajām programmām. Tā paredzēta mācību un izglītības vajadzībām tiem, kas apgūst akadēmisko un profesionālo augstāko izglītību, neatkarīgi no mācību kursa ilguma un paredzamās kvalifikācijas, ieskaitot arī doktorantūras studijas. Programma paredzēta arī institūcijām un organizācijām, kas nodrošina un veicina šo izglītību. Programmas pamatmērķi ir dot augstskolām iespēju attīstīties vienotā Eiropas kontekstā, dot iespēju mācību spēkiem dalīties pieredzē un nodrošināt studentu apmaiņu starp Eiropas valstīm.

EUROPE DIRECT – visu ES aptverošs tīkls, kas ļauj Eiropas Komisijai sazināties ar cilvēkiem visā Eiropā. Latvijā ir astoņi Eiropas Komisijas informācijas punkti EUROPE DIRECT, kas sniedz informāciju, padomu un palīdzību, uzklausa iedzīvotāju jautājumus, viedokļus un ieteikumus un nodrošina vietējām vajadzībām pieskaņotu informāciju.

EURES (Eiropas nodarbinātības dienestu tīkls) – sniedz informāciju un padomus darba meklētājiem par nodarbinātības iespējām, darba un dzīves apstākļiem ES/EEZ valstīs; palīdz darba devējiem atrast sev piemērotāko darbinieku; nodrošina ar informāciju un padomiem darba meklētājus un darba devējus pierobežu rajonos. Latvijā EURES tīkla darbību nodrošina Nodarbinātības valsts aģentūra.

Eurodesk – informācijas tīkls, kura uzdevums ir sniegt jauniešiem informāciju par darbu, jaunatnes apmaiņām/brīvprātīgo darbu, jauniešu tiesībām, izglītību, jaunatnes portāliem, kā arī par to, kā ceļot Eiropā. Latvijā tīkla darbību nodrošina Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra.

Radošā darbnīca: ES mājas karoga gleznošana (6. stāvs)
Laiks: 10.00-16.00

Ikviens, kas uzņem ciemiņus, vēlas, lai ciemiņi atstāj kaut ko par piemiņu. Mēs aicinām Jūs iesaistīties radošā darbnīcā un atstāt mums par piemiņu Jūsu zīmēto Eiropas Savienības mājas karogu. Par to, lai Jums viss izdotos, rūpēsies „Radošo darbu galerija” Jāņa Tropa vadībā.

Radošās darbnīcas norises vieta – 6.stāva terase

Karikatūru grāmatas atvēršanas svētki (2. stāvs)
Laiks: 16.00

Aicinām Jūs būt klāt pirmās ES karikatūru grāmatas atvēršanas pasākumā. Nāciet un apskatiet, kā Latvijas karikatūristi redz Latvijas dalību Eiropas Savienībā no 2004. līdz 2008.gadam. Grāmata tiks atvērta 2.stāvā.


Iveta Ķelpe
Eiropas Parlamenta
informācijas biroja
Preses nodaļas vadītāja
Tālr. 67085468, 29489481

Ivars Bušmanis
Eiropas Komisijas
pārstāvniecības Latvijā
reses sekretārs
Tālr. 67085414, 28666023

Dace Apsīte-Plezere
Eiropas Savienības
informācijas aģentūras
preses sekretāre
Tālr. 67212611, 26466456


KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu