Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 17. maijs 06:32:37
Eiropas Savienība » Reglamentēs kārtību, kādā papildinās proves uzraudzības iestāžu sarakstu
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Reglamentēs kārtību, kādā papildinās proves uzraudzības iestāžu sarakstu
Autors: Igors Ivanovs, 11/09/2008 12:07

Ceturtdien, 11. septembrī, valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Finanšu ministrijas sagatavotais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts par Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu, Šveices Konfederācijas, Turcijas un Eiropas Ekonomikas zonas valsts pilnvaroto un neatkarīgo proves uzraudzības iestāžu sarakstu, kārtību, kādā šīs proves uzraudzības iestādes iekļaujamas sarakstā, un kārtību, kādā atzīstami šo proves uzraudzības iestāžu zīmogi vai proves zīmogi līdz šo iestāžu iekļaušanai sarakstā. Noteikumu projekts izstrādāts, lai izpildītu likumā par valsts proves uzraudzību MK uzdoto deleģējumu.

Dārgmetālu un dārgakmeņu izstrādājumu tirdzniecību ES nereglamentē kopējas direktīvas un regulas, tādēļ nepārtraukti notiek nacionālo normatīvo aktu sakārtošana un tuvināšana šajā jomā. Eiropas Kopienas (EK) tiesas spriedums atzīst par pamatotu prasību testēt dārgmetālu izstrādājumus kompetentās un neatkarīgās institūcijās un nosaka par pienākumu savstarpēji atzīt šos testēšanas rezultātus. Patlaban Latvijā šāds kompetentu un neatkarīgo ES institūciju saraksts nav izveidots. Nav noteikta arī kārtība, kādā šo sarakstu papildina un groza.

Ievērojot EK tiesas spriedumu, sagatavots MK noteikumu projekts, kas noteiks to iestāžu loku, kuru zīmogi vai proves zīmogi ir atzīti Latvijā, un kārtību, kādā šo iestāžu vai proves zīmogi atzīstami līdz iekļaušanai sarakstā. Lai iestādi iekļautu sarakstā, tai jāatbilst noteiktiem kritērijiem:

neatkarība no ražotāja un patērētāja;
kompetence dārgmetāla satura analīžu veikšanā;
iestādes zīmoga vai iestādes proves zīmoga esamība saskaņā ar likumu par valsts proves uzraudzību.

Projekts reglamentē, ka Valsts proves uzraudzības inspekcija pastāvīgi apkopo informāciju par iestādēm un sagatavo nepieciešamo grozījumu iestāžu sarakstā projektus. Ierosināt grozīt iestāžu sarakstu var jebkura Latvijas vai ārvalstu persona. Lai ierosinātu grozīt iestāžu sarakstu ieinteresētā persona iesniedz inspekcijā iesniegumu.


Informācijas sagatavotājs:
Igors Ivanovs
Preses nodaļa
Tālr. 67083990, Igors.Ivanovs@fm.gov.lv
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu