Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 17. maijs 09:36:19
Eiropas Savienība » Zemkopības ministrs ar ES konkurences komisāri pārrunā vienlīdzīgas un godīgas konkurences jautājumus ES kopējā lauksaimniecības politikā
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Zemkopības ministrs ar ES konkurences komisāri pārrunā vienlīdzīgas un godīgas konkurences jautājumus ES kopējā lauksaimniecības politikā
Autors: Solveiga Lazovska, 11/09/2008 09:35

Vakar, 10.septembrī, zemkopības ministrs Mārtiņš Roze Briselē tikās ar Eiropas Savienības (ES) konkurences komisāri Nēli Krusu (Neelie Kroes), lai pārrunātu Latvijas lauksaimniecībai būtisko jautājumu par vienlīdzīgu un godīgu konkurenci vienotajā ES Kopējā lauksaimniecības politikā (KLP).

Zemkopības ministrs komisāri detalizēti iepazīstināja ar esošo situāciju Latvijā, tas ir - nelīdzvērtīgās konkurences apstākļu jeb nevienlīdzīgā atbalsta ietekmi uz Latvijas lauksaimnieku konkurētspēju ES vienotajā ekonomiskajā telpā. Tāpat arī M.Roze komisārei skaidroja Latvijas nostāju tiešo maksājumu izlīdzināšanas jautājumā un nepieciešamību noteikt jaunus kritērijus tiešo maksājumu sadalīšanā, kuri nav balstīti uz vēsturiskajiem un novecojušiem rādītājiem.

Konkurences komisāre norādīja, ka šobrīd notiekošās KLP „veselības pārbaudes” gaitā, raugoties no konkurences viedokļa, tomēr nav plānots mainīt atbalsta maksājumu apjomu dalībvalstīm, jo šī procedūra nav iekļauta KLP pārskatīšanas mērķos un tā nav fundamentāla reforma. Taču N.Krusa ar interesi uzklausīja M.Rozes izklāstīto Latvijas pozīciju par nākamo finanšu periodu, tas ir, 2014.-2020.gada iespējamo līdzekļu sadalījuma perspektīvu lauksaimniecībā, kas paredz, ka jāatkāpjas no vēsturiskajiem principiem un ražošanas rādītājiem. ”Komisāre norādīja, kas šie priekšlikumi varētu būt saistoši nākamajā finanšu sadalījuma posmā un solīja sekot šo ieteikumu iespējamai iekļaušanai attiecīgajās regulās,” par šīs sarunas rezultātu stāsta M.Roze.

Tāpat konkurences komisāre uzklausīja zemkopības ministra viedokli par valsts atbalsta pasākumu notificēšanas jeb saskaņošanas procedūru ar Eiropas Komisiju (EK). „Latvija iebilst pret ļoti ilgo un atkārtoto saraksti ar EK, lai saskaņotu izmaiņas valsts atbalsta izmaksās, kas lauksaimniekiem brīžam maksā gan laiku, gan naudu,” par EK gauso darbu šajā jomā pauda neapmierinātību M.Roze. Konkurences komisāre norādīja, ka ir gatava izskatīt iebildumus, iepazīstoties ar konkrētāku informāciju un piemēriem, ar kuriem nācies saskarties Latvijai, notificējot atbalsta apjomus, un norādīja, ka Komisija jau nesen veica ievērojamus uzlabojumus valsts atbalsta saskaņošanas kārtībā, to padarot vienkāršāku.


Informāciju sagatavoja
Solveiga Lazovska
Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
tālrunis: 67027498
Solveiga.Lazovska@zm.gov.lv
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu