Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 6. maijs 14:12:00
Pasaule » Publiskās debates par daudzvalodības lomu Eiropā
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Publiskās debates par daudzvalodības lomu Eiropā
Autors: Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa, 10/09/2008 14:39

Trešdien, 10. septembrī, piektajās Briseles debatēs, kas risinās 2008. — Starpkultūru dialoga gadā, uzmanības degpunktā būs daudzvalodība un kultūru dialogs. Debates ar nosaukumu “Daudzvalodība — tilts vai šķērslis kultūru dialogam?” rīko Eiropas Komisija sadarbībā ar Eiropas Savienības nacionālajiem kultūras institūtiem (EUNIC). Debates notiks plkst. 18.30 starptautiskajā preses centrā Residence palace, un tās atklās ES daudzvalodības komisārs Leonards Orbans.

Ar 2008. — Starpkultūru dialoga gadu saistītajās piektajās Briseles debatēs spriedīs par daudzvalodības nozīmi Eiropā un daudzo valodu ietekmi uz Eiropas integrāciju. Vai daudzvalodība rosina bagātināšanos vai saspīlējumu? Daudzvalodības sabiedriskajā apspriešanā, ko no 2007. gada 14. septembra līdz 2007. gada 15. novembrim rīkoja Eiropas Komisija, vairāk nekā 96 % respondentu pauda viedokli, ka Eiropas politiķiem jāveltī īpaša uzmanība ES valodu daudzveidībai un valodas prasmes ir svarīgas kā sadzīvē, tā darbā” (http://ec.europa.eu/education/policies/lang/consult/report_en.pdf). Debatēs sabiedrībai būs iespējams diskutēt par valodu daudzveidības priekšrocībām un trūkumiem Eiropas kultūru dialoga kontekstā.

Ar sabiedrību domās dalīsies Eiropas Komisijas daudzvalodības komisārs Leonards Orbans, Eiropas Parlamenta deputāts Claude Moraes, Amsterdamas Universitātes emeritētais sociālo zinātņu profesors, pētnieks Abram De Swaan un Rumānijas kultūru dialoga gada vēstniece, bijusī ANO darbiniece Sandra Pralong.

Briseles debates ir viens no galvenajiem Eiropas gada pasākumiem Eiropas līmenī. Šogad debates notikušas jau četrreiz. Tajās bijusi runa par migrāciju un imigrāciju, mākslas un kultūras lomu kultūru dialogā, par reliģiju dialogu un aktīvu pilsoniskumu un vēl par kultūru dialogu darba vietā. Šā gada rudenī plānotajās debatēs spriedīs par izglītību un plašsaziņas līdzekļu nozīmi kultūru dialogā.

Debates sāksies plkst. 18.30 preses centra Residence palace (155 Rue de la Loi) Polaka zālē. To vadītāja būs Shada Islam, Eiropas Politikas centra (EPC) vecākā programmu vadītāja un žurnāliste, kura specializējusies ES ārpolitikas, attīstības politikas, imigrācijas un diskriminācijas novēršanas jautājumos. Pēc debatēm notiks pieņemšana.

Debatēs iespējams piedalīties arī Briseles debašu forumā Eiropas kultūru dialoga gada oficiālajā tīmekļa vietnē http://www.dialogue2008.eu, apmainoties viedokļiem ar citiem iedzīvotājiem no visas Eiropas.


Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa
Tel.: 67085414, 67085421
ivars.busmanis@ec.europa.eu;
kaspars.kreics@ec.europa.eu;
comm-rep-latvia@ec.europa.eu
Internetā: www.ec.europa.eu/latvija

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu