Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 17. maijs 10:01:22
Eiropas Savienība » ESIA jaunumi
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
ESIA jaunumi
Autors: Eiropas Savienības informācijas aģentūra, 05/09/2008 09:38

Eiropas Savienības māja aicina ciemos 19. septembrī

Eiropas Savienības mājas institūcijas – Eiropas Parlamenta informācijas birojs, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā un v/ „Eiropas Savienības informācijas aģentūra” (ESIA) – Latvija iedzīvotājus aicina ciemos Atvērto durvju dienā 2008. gada 19. septembrī, plkst. 10:00 – 16:00.

Piektdien, 19. septembrī ES mājā Rīgā, Aspazijas bulvārī 28,ciemos tiks gaidīts ikviens, kurš vēlas uzzināt vairāk par Eiropas Savienības jautājumiem un informācijas meklēšanas iespējām, studiju un darba iespējām un tiesībām ES, kā arī vēlas satikt Eiropas Parlamenta deputātus un ES mājā strādājošos.

Visas dienas garumā ES mājas 1. stāva skatlogā tiks demonstrētas dokumentālās filmas par Latvijas cilvēkiem, viņu domām, izjūtā un pieredzi, dzīvojot Eiropas Savienībā. ES mājas 1. stāvā būs pieejama viktorīna par Eiropas Savienību. Tāpat apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar ES mājas institūciju darbu, ES mājas 2. stāvā noklausīties lekciju par ES aktualitātēm, spēlēt spēles par Eiropas Savienību, kā arī iepazīties ar ESIA bibliotēku, 3. stāvā tikties ar Eiropas Parlamenta deputātiem un viņu palīgiem.

Eiropas Valodu diena (ko atzīmē 26. septembrī) tiks pieteikta ar iespēju interesentiem papildināt vārdu krājumu angļu, franču, vācu un spāņu valodās. 6. stāva terasē Radošajā darbnīcā ciemiņi varēs iesaistīties ES mājas karoga gleznošanā. 2. stāva zālē plkst. 16:00 notiks Karikatūru grāmatas atvēršanas svētki. Pirmo reizi iznāk apkopojums ar presē publicētajām karikatūrām, kas parāda Latvijas karikatūristu skatījumu uz Eiropas Savienību.

Pieteikšanās dalībai atvērto durvju dienā notiek līdz 10.septembrim Eiropas Savienības informācijas aģentūrā: Aspazijas bulvāris 28 – 2.stāvs, Rīga, LV – 1050, tālr.: 67212611, e-pasts: esia@esia.gov.lv. Pasākuma programma atrodama ESIA mājas lapā.

ES mājas institūcijas Atvērto durvju dienu rīko jau trešo reizi. Šogad akcija notiek saistībā ar Latvijas Republikas 90 gadu jubileju, kā arī atceroties pirms pieciem gadiem, 2003. gada
                                                                                                  
20. septembrī, notikušo referendumu, kad Latvijas pilsoņi nobalsoja par Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā. 19. septembrī Atvērto durvju diena notiek valsts pārvaldes iestādēs, papildu informācija Ministru kabineta mājas lapā.

„Taureņu ceļojums” priecēs sākumskolēnus jaunajā mācību gadā

Augusta beigās Eiropas Savienības informācijas aģentūra (ESIA) sākumskolām visā Latvijā izplatījusi īpašu 2008./2009. mācību gada Eiropas pasaku kalendāru “Taureņu ceļojums”.

Virbu pamatskolas (Talsu raj.) 4.klases veidotajā kalendārā katrā mēnesī lasāma viena no skolēnu rakstītajām Eiropas pasakām. Katrai no tām pievienota ilustrācija. Taureņu parlaments bija nolēmis izvirzīt izlūkus, kas dodas iepazīt Eiropas Savienības dalībvalstis, tādēļ katra mēneša pasaka ir par kādu no valstīm. Šis kalendārs tika izvēlēts kā veiksmīgākais Eiropas Savienības informācijas aģentūras (ESIA) rīkotā sākumskolas konkursa „Manas Eiropas pasakas” laikā 2008.gada maijā.

Kalendāru iespējams izmantot klasē, uzzinot par katra mēneša svinamām dienām Latvijā un citās ES dalībvalstīs, kā arī papildinot ar klasei un skolai nozīmīgiem pasākumiem.

Palīgs skolotājiem darbā ar ES jautājumiem

Eiropas Savienības informācija aģentūra (ESIA) sagatavojusi jaunu palīgmateriālu skolotājiem darbam ar Eiropas Savienības jautājumiem – stundu plānus par 10 tēmām, kas veidoti, balstoties uz ESIA izdoto mācību līdzekli „Eiropas Savienība – pazīstu, saprotu, darbojos”.

Materiāli dod iespēju interaktīvā veidā apgūt zināšanas par to, kas ir Eiropas Savienība, kā tā veidojusies, kādas ir tās dalībvalstis, nozīmīgākās institūcijas, saimnieciskās iespējas, loma drošības, demokrātijas un cilvēktiesību stiprināšanā, jauniešu iespējas. Stundu plāni dod iespēju runāt par Latvijas dalību ES, ES nākotni, kā arī tās darbību starptautiskajā politikā un īstenoto attīstības sadarbību. Stundu plāni izmantojami vēstures, sociālo zinību, klases audzinātāja stundās, kā arī citos mācību priekšmetos, kuru saturā skarta Eiropas Savienības tematika. Izdevuma tiešā mērķauditorija ir pedagogi, kuri strādā ar vecākā pamatskolas posma skolēniem. Tomēr stundu plānus iespējams radoši piemērot arī darbam citos vecuma posmos, ievērojot specifiskās skolēnu spējas, intereses un vajadzības.

Katras stundas aprakstā ietverti plānotie rezultāti, nepieciešamie resursi, sniegts detalizēts stundas gaitas apraksts, kā arī idejas mājas darbiem un tālākai tēmas paplašināšanai. Stundu plāniem pievienoti pielikumi, kurus var izmantot kā darba lapas un izdales materiālus. Katrā tēmā aprakstītās mācību aktivitātes iespējams realizēt vienā vai divās mācību stundās.

Stundu plāni ikvienam pieejami elektroniski ESIA mājas lapā, sadaļā „Iespējas skolām”. Stundu plānus iespējams lasīt mājas lapā, saglabāt savā datorā vai izdrukāt. Šai sadaļā atrodami arī citi ESIA piedāvājumi sadarbībai un idejas ES jautājumu pasniegšanai stundās un ārpus tām. Arī šajā mācību gadā skolas var pieteikties uz mācību līdzekli „Eiropas Savienība – pazīstu, saprotu, darbojos”, uz atjaunoto mācību līdzekli sākumskolai „Ceļojums pa Eiropas Savienību”, kā arī informatīvo izdevumu „Mēs Eiropā”, kas izmantojams kā palīglīdzeklis skolotājiem un vidusskolēniem. Katra skola var pieteikties uz 30 eksemplāriem, zvanot uz ESIA par tālruni 67212611 vai rakstot esia@esia.gov.lv lai vienotos par materiālu saņemšanu ESIA Rīgā, Aspazijas bulv. 28, 2.stāvā. Visi materiāli atrodami arī ESIA mājas lapā, sadaļā „Informatīvie materiāli”.

Eiropas klubi tiekas vasaras nometnē

Vasaras brīvdienu noslēgumā – 20.un 21.augustā – jaunieši un skolotāji no visas Latvijas tikās Eiropas klubu nometnē Valkas rajona Launkalnes pagasta „Silmačos”. Eiropas Savienības informācijas aģentūra (ESIA) jau trešo gadu rīkoja divu dienu nometnei Eiropas klubiem, kuras nosaukums šogad bija „Latvijas dalības ES piecgadi sagaidot”.

Divu dienu laikā skolēni un skolotāji uzzināja par jaunākajām aktualitātēm Eiropas Savienībā, atcerējās nozīmīgākos notikumus kopš Latvijas iestāšanās ES,
diskutēja par ieguvumiem un zaudējumiem no Latvijas dalības ES un plānoja pasākumus, kas būtu rīkojami 2009.gada pavasarī, atzīmējot Latvijas dalības ES piecgadi. ESIA pārstāvji pasākuma dalībniekus iepazīstināja ar jaunākajiem mācību palīglīdzekļiem par ES jautājumiem, kā arī citiem sadarbības piedāvājumiem skolām. Seminārā piedalījās Eiropas klubu dalībnieki no Bēnes (Dobeles raj.), Gaujienas (Alūksnes raj.), Gulbenes, Krimuldas (Rīgas raj.), Kuldīgas, Lielupes (Rīgas raj.), Liepājas, Rīgas, Salas (Jēkabpils raj.), Vaboles (Daugavpils     raj.),  Valdgales      (Talsu     raj.)  un Vecumniekiem (Bauskas raj.).
                                                                                                 
Eiropas klubi īsteno neformālās Eiropas izglītības ideju skolās. Jau vairāk nekā piecus gadus tie darbojas arī Latvijā, un to skaits turpina pieaugt. Tas ir sadarbības ar skolēniem un skolotājiem veids ar mērķi sekmēt viņu zināšanas par Eiropu, Latvijas dalību ES un Eiropas Padomi, kā arī veicināt pasākumus, kas saistīti ar izglītības sniegšanu par Eiropu. Šobrīd Latvijas skolās darbojas 47 Eiropas klubi. Papildu informācija ESIA mājas lapā.

Eiropas Parlamenta prezidents viesojas ESIA bibliotēkā

Laikā no 19. līdz 21.augustam Latvijā viesojās Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Hanss Gerts Poterings (Hans-Gert Pöttering). Poterings tikās ar Latvijas augstākajām amatpersonām – Latvijas Valsts prezidentu Valdi Zatleru un Saeimas priekšsēdētāju Gundaru Daudzi, kā arī ar Latvijas ārlietu ministru Māri Riekstiņu un LR Saeimas pārstāvjiem.

Tostarp H.G.Poterings viesojās Eiropas Savienības mājā, kur apmeklēja arī Eiropas Savienības informācijas aģentūras bibliotēku.

Savas vizītes laikā Poterings tikās ar dažādu Latvijas reliģisko konfesiju un nacionālo minoritāšu pārstāvjiem, nevalstisko organizāciju un valsts institūciju pārstāvjiem, augstskolu mācībspēkiem un jaunatnes organizāciju pārstāvjiem.


Priekšplānā: Eiropas    Parlamenta     priekšsēdētājs
H.G.Poterings un ESIA direktore Linda Jākobsone.
Foto: Eiropas Parlamenta informācijas birojs

„Eiropas virtuves parāde” Krāslavas ESIP

Noslēdzot atvaļinājumu sezonu, krāslaviešiem bija iespēja iepazīt Eiropas valstis, daloties zināšanās un iespaidos par citu Eiropas tautu virtuvi. 29.augustā Krāslavas Eiropas Savienības informācijas punkts (ESIP) rīkoja pasākumu „Eiropas virtuves parāde”.

Pasākuma galvenā ideja bija, nobaudot citu Eiropas valstu ēdienus, iepazīt šīs valstis, kopīgo un atšķirīgo starp tām. Pasākuma laikā notika ēdienu prezentācijas un tika stāstīts par atšķirīgo ēdienu pagatavošanā citās Eiropas valstīs, kā arī uzklausīti padomi par veselīgas ēšanas principiem. „Eiropas virtuves parādē” bija iespēja iepazīt gan Latvijas kaimiņvalstu virtuvi, gan Ziemeļvalstis un Vāciju, kā arī Spānijas auksto zupu Gaspačo.

Krāslavas novada centrālajā bibliotēkā pašreiz ir skatāma arī izstāde „Labu apetīti! Eiropas virtuves parāde”, kur var noskaidrot, kas ir būtiskais, kas atšķiras ēdienu pagatavošanā citās Eiropas valstīs un kas dominē eiropiešu ēdienos? Ikvienam izstādes apmeklētājām ir iespēja arī atrast interesantas receptes, lai ienestu Eiropas virtuves dažādību arī savās mājās.

Jūlijā noskaidrots iedzīvotāju viedoklis par Latvijas dalību ES

2008.gada jūlijā veiktajā sabiedriskās domas aptaujā par iedzīvotāju uzskatiem par Latvijas dalību ES iegūtie dati liecina, ka pozitīvi Latvijas dalību vērtē 22,1% aptaujāto (jūnijā – 24,2%). Negatīvu attieksmi pauduši 23,8% (jūnijā – 26%). Atbildi „ne laba, ne slikta lieta” izvēlējušies 47,8% aptaujas dalībnieku (jūnijā – 42,2%).

Latvijas dalību ES par „labu lietu” biežāk nekā caurmērā atzinuši iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 39 gadiem, respondenti ar augstāko izglītību, strādājošie, aptaujātie ar augstiem ienākumiem, Kurzemē dzīvojošie.

Neitrālu attieksmi – atbildi „ne laba, ne slikta lieta” – biežāk izvēlējušies pētījuma dalībnieki vecumā no 40 līdz 54 gadiem, latvieši, pētījuma dalībnieki ar vidējiem ienākumiem, Latgalē un lauku apvidos dzīvojošie.

Latvijas dalību ES kā „sliktu lietu” biežāk vērtējuši respondenti, kuri vecāki par 55 gadiem, aptaujātie ar pamatizglītību, citu tautību pārstāvji, respondenti ar zemiem vai vidēji zemiem ienākumiem un nestrādājošie.

Plašāku informāciju par aptaujas datiem var iegūt: Eiropas Savienības informācijas aģentūras (ESIA) mājas lapā, kā arī ESIA bibliotēkā Rīgā, Aspazijas bulvārī 28, 2.stāvā.

Aptauju veica Sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS ar ESIA atbalstu.

Jaunas grāmatas ESIA bibliotēkā

Ankalniņš Māris. Eiropas Savienības muitas terminoloģija: terminu vārdnīca = Customs terminology of the European Union = Таможенная терминология Европейского Союза / Māris Ankalniņš ; Latvijas Zinātņu Akadēmijas Ekonomikas institūts ; priekšv., red. Raita Karnīte. - Rīga: Latvijas Zinātņu Akadēmijas Ekonomikas institūts, 2004. - 376 lpp. - Teksts latv. angļu, franču, vācu, krievu val.

Eiropas Savienības struktūrfondu gada grāmata 2007 / Latvijas Republikas Finanšu ministrija. - [Rīga]: Apgāds Mantojums, 2008. - 48 lpp.: ill., diagr.

ES struktūrfondu projektu grāmata = EU Structural Funds Projects / Latvijas Republikas Finanšu ministrija. - Otrais izd. - Rīga: Apgāds Mantojums, 2007. - 64 lpp.

EU budget 2007: financial report / European Commission. – Luxembourg: Office for Official Publications of the European Communities, 2008. – 88 pp.: tab., diagram. – Includes annexes and glossary.

European Union public finance / European Commission. - 4th edition. – Luxembourg: Office for Official Publications of the European Communities, 2008. – 427 pp.
                                                                                                   
Ilgspējīga nākotne - mūsu rokās: ES ilgtspējīgas attīstības stratēģijas ceļvedis / Eiropas Komisija. - Luksemburga: Eiropas Kopienu Oficiālo publikāciju birojs, 2008. - 79 lpp. Joint Report on Social Protection and Social Inclusion 2008: social inclusion, pensions, healthcare and long-term care / European Commission, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Equal Opportunities. - Luxembourg: Office for Official Publications of the European Communities, 2008. – 119 pp.: diagram.

Kulturlexikon Finnland / Herausgeber Olli Alho; Redaktion Gisbert Jänicke, Päivi Vallisaari. – Helsinki : Finnische Literaturgesellschaft, 1998. - 364 S.: Ill.

Lāgerkvists Larss O. Zviedrijas vēsture / Larss O. Lāgerkvists; tulk. Solveiga Elsberga; mākslin. apdare: Inga Brita Liljerūta. - Stokholma: Zviedru institūts, 2002. - 200, [1] lpp., il.

Latvijas iespējas starptautiskajās organizācijās: konferences materiāli / Latvijas Republikas Ārlietu ministrija; Vita Timermane-Moora. – Rīga: Zinātne, 2008. – 165 lpp.

ESIA bibliotēka vēl veiksmīgu jauno mācību gadu un gaida ciemos! Septembrī bibliotēka strādā ierastajā darba laikā – darba dienās no 11:00 līdz 19:00 un sestdienās no 11:00 līdz 16:00


Eiropas Savienības informācijas aģentūra
Aspazijas bulv. 28 – 2.stāvs, Rīga, LV 1050, Latvija
Tālr.: 67212611, fakss: 67223063
E-pasts: esia@esia.gov.lv, www.esia.gov.lv
SKYPE: Eiropas Savienības informācijas aģentūra
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu