Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 17. maijs 07:51:30
Eiropas Savienība » LLU doktoranti bauda ES struktūrfondu atbalstu
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
LLU doktoranti bauda ES struktūrfondu atbalstu
Autors: Juris Kālis, 22/08/2008 10:44

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātē (PTF) augstskolas lektore, doktorante Ilze Beitāne ar Eiropas Savienības (ES) Sociālā fonda atbalstu izstrādājusi un nupat sekmīgi aizstāvējusi promocijas darbu „Laktulozes un inulīna izvērtējums jauna funkcionāla piena produkta izstrādē”.

Tas zinātniecei ļāvis iegūt Inženierzinātņu doktora zinātnisko grādu pārtikas zinātnes nozarē, pārtikas mikrobioloģijas apakšnozarē. Viņas veiktajam pētījumam par simbiotiska raudzēta piena produkta izveidi ir liela nozīme tautsaimniecības attīstībā, jo tas paver iespēju izstrādāt un ieviest ražošanā jaunu produkta veidu un, balstoties uz pētījuma rezultātiem un atziņām, akcentēt tā pozitīvās īpašības.

Lai gan Latvijas pārtikas tirgus nemitīgi papildinās ar jauniem uztura produktiem, funkcionālo pārtikas produktu klāsts, īpaši simbiotisko, kas tapuši zinātnisko pētījumu rezultātā, ir nepietiekams. Lai to papildinātu, Ilze Beitāne veikusi kompleksu pētījumu par dažādu probiotiku un prebiotiku simbiozi, analizējot bioloģiski aktīvo sastāvdaļu saturu produktu ražošanas un uzglabāšanas laikā, vērtējot probiotisko mikroorganismu dzīvotspēju produkta gatavošanas etapos un visā tā realizācijas laikā. Tāpat zinātniece centusies izzināt tehnoloģiskos rādītājus un to ietekmi uz produkta sensorajām īpašībām.

Tā kā Ilze Beitāne ir viena no Eiropas Sociālā fonda granta saņēmējām LLU doktorantūrā, par sava pētījuma rezultātiem viņai bijusi iespēja ziņot deviņās starptautiskās zinātniskās konferencēs un kongresos Latvijā, Francijā, Maltā, Grieķijā, Ungārijā un Spānijā. Zīmīgi, ka Ilzes Beitānes promocijas darba aizstāvēšana notika dienās, kad LLU beidza īstenot nacionālās programmas projektu „Atbalsts doktorantūras studijām un pēcdoktorantūras pētījumiem inženierzinātnēs, lauksaimniecības inženierzinātnēs un mežzinātnē”.

Tieši pārtikas zinātnēs doktorantu, kuriem šī projekta ietvaros piešķirts grants, ir visvairāk, bet paralēli materiālajam atbalstam grantu veidā, topošajiem pārtikas zinātniekiem par ES struktūrfondu līdzekļiem izveidotas jaunas laboratorijas, kur studējošie var veikt kvalitatīvus pētījumus. Vairs nav jātērē laiks un naudas resursi, lai dotos uz citu valstu universitātēm. Tagad PTF pašiem ir moderna, labi apgādāta Iepakojuma materiālu īpašību izpētes, Dabas vielu ķīmijas un Mikrobioloģijas zinātniskā laboratorija. ES struktūrfondu atbalsts doktorantūras studijām jūtams arī citās LLU fakultātēs. Tā, piemēram, mežzinātnēs vien Meža fakultātē, pēc aptuveni 10 gadu ilga pārtraukuma, aptuveni pusotra gada laikā aizstāvēti četri promocijas darbi, bet uzņemti divi jauni pilna laika doktoranti.

Minētā projekta kopējās izmaksas LLU ir Ls 1 163 659, no kurām pieprasītais ES struktūrfondu finansējums sastāda 75%, vai Ls 872 744.   
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu