Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 19. maijs 21:26:34
Uzņēmējdarbība » Bizness uz riteņiem
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Bizness uz riteņiem
Autors: Agita Klapare, 18/07/2008 08:48


Intervija ar LĀSMU IRŠU – vienu no trim SIA PARTYBUS.LV īpašniecēm.


Cik ilgi pastāv SIA PARTYBUS.LV?

Atklāšana bija 2007. gada novembrī Esplanādē – tātad 9 mēneši. Partybusa atklāšanas prezentāciju vadīja Evelīna Kovaļevska un uz to bija uzaicināti gan plašsaziņas līdzekļu pārstāvji, gan vienkārši interesenti.

Dažos vārdos pastāsti, kas ir Riga PARTYBUS.
Riga PARTYBUS ir ballīšu autobuss, kas ļoti līdzinās nelielam naktsklubiņam – tikai tas ir uz riteņiem. Tajā ir gan mīksti dīvāni, gan bāra lete, profesionāla skaņas un gaismu aparatūra, deju grīda, LCD televizori un daudz kas cits.

Kā radās doma par šādu biznesiņu vai kur tika aizgūta ballīšu autobusa ideja?
Ideja par šādu autobusu-naktsklubu radās manam kolēģim – vienam no uzņēmuma līdzīpašniekiem – Valerijam Jakušenko. Kādu dienu darbā restorānā viņš televīzijā redzēja ziņu par līdzīgu autobusu Krievijā, un nolēma, ka šādu ideju varētu īstenot arī Latvijā.

Kādas bija autobusa izmaksas un – vai tika ņemts kāds kredīts izdevumu segšanai?

Autobusa izmaksas bija samērā augstas – autobusa pārbūvē un aprīkošanā ieguldījām vairākas reizes vairāk naudas, nekā maksāja pats autobuss, kā arī milzīgs darbs. Visu, ko varējām, darījām paši, tas samazināja izmaksas. Par summām un kredītiem nekomentēšu.

Kas ir jūsu mērķauditorija un/ vai reālā auditorija, kas izmanto jūsu sniegtos pakalpojumus?
Rakstot biznesa plānu un plānojot pakalpojuma stilu, diezgan grūti bija noteikt mērķauditoriju, bet tagad tā jau ir vairāk vai mazāk skaidra un patiesībā ļoti plaša.
   
Ar Riga PARTYBUS brauc gan turīgi cilvēki, kas var atļauties vienpersoniski samaksāt par braucienu, gan arī jaunieši, kas vienkārši „samet” naudiņu, lai pārsteigtu kādu sev tuvu draugu kādos īpašos svētkos, jo tas nemaz nesanāk tik dārgi, ja sadala maksu „uz galviņām”. Bieži brauc arī dažādu uzņēmumu darbinieki. Populārākās ir dzimšanas dienu un vecpuišu ballītes.

Kā mainās klientu daudzums atkarībā no sezonas (kad ir vairāk pasūtījumu)?
Lielākā piekrišana ballīšu autobusam ir vasaras sezonā, kā arī decembrī, taču arī pārējos mēnešos ir diezgan daudz pasūtījumu. Vismazāk klientu šogad bija martā, savukārt janvārī bija vairāk. Pagaidām nevaram pateikt, kā sadalās pasūtījumu daudzums gada laikā pa mēnešiem, jo pastāvam tikai deviņus mēnešus. Novembrī būs gads – tad varēsim izvērtēt.

Pastāsti par Riga PARTYBUS komandu – kas ir pārējie līdzīpašnieki un vai varat tikt trijatā ar visu galā?

Kopā esam trīs: Valerijs Jakušenko, Edgars Ivanovs un es. Edgaram ir autobusa vadīšanas tiesības (D kategorija), tāpēc viņš pilda šofera pienākumus. Es vai Valerijs darbojamies kā bārmeņi un pasūtījuma laikā esam bārā, bet Edgars stūrē. Tiekam galā ļoti labi. Protams, uzņēmumā ir arī grāmatvede, tā kā patiesībā mēs esam četri. Šad tad, ja klienti vēlas, pieaicinām arī bārmeņus, kas nodarbojas ar flairingu – pudeļu un glāžu mētāšanu, varam uzrīkot šovus ar uguns pūšanu, kā to šogad varēja redzēt Rīgas Starptautiskajā autošovā Ķīpsalā.

Ar ko tu nodarbojies ikdienā – vēl bez Riga PARTYBUS?
Pāris dienas nedēļā strādāju dabas aizsardzības jomā, jo pēc izglītības esmu biologs un šī darbības sfēra man patīk.

Kā ir ar konkurentiem līdzīgā biznesā Latvijā?
Konkurenti ir parādījušies, bet pagaidām vēl tā īsti nejūtam viņu ietekmi uz mūsu pasūtījumu daudzumu. Konkurenti par sevi lai stāsta paši.

Kā noritēja šī busiņa tapšanas darbi?
Nu, tas bija ilgs un pārsteigumiem pilns laiks! Autobusa pārbūve kopumā ilga pusgadu. Pilnībā pārbūvējām autobusa salonu, nomainījām sēdekļus, apsildīšanas un kondicionēšanas iekārtas, salikām iekšā visu ballītēm nepieciešamo nodrošinājumu (jaudīga disko gaismu un skaņu aparatūra, bāra un sienu apgaismojums, CD un DVD atskaņotāji, mūzikas un gaismu vadības pultis, bezvadu mikrofoni, trīs LCD televizori, ledusskapis dzērieniem, kā arī gaisa kondicionēšanas, apsildīšanas un ventilācijas sistēmas).
   
Pārbūves laikā lūdzām palīdzību dizainerim, elektriķim, galdniekiem, skaņas un gaismu speciālistiem, kondicionēšanas sistēmu uzstādītājiem, automehāniķiem un daudziem citiem ekspertiem. Tagad varu teikt, ka daudzās no šīm lietām zinu daudz vairāk nekā liela daļa citu meiteņu.
 
Kā notika atļauju saņemšana? Vai grūtības nesagādāja pārrunas ar Latvijas Autotransporta sertifikācijas centru un CSDD?
Ar autobusa pārbūves projektu bija sarežģīti, jo ne mēs, ne CSDD eksperti īsti nezinājām, ko drīkst un ko nē. Skatījāmies gan Eiropas Savienības, gan Latvijas normatīvos aktus un kopā domājām, kā lai šādu autobusu uzbūvē. Paši esam pārsteigti, ka mūsu idejas akceptēja – laikam jau arī tādēļ, ka mēs nebijām baigi bravurīgi un nenācām jau ar gatavu projektu un neteicām, ka tagad vajag apstiprināt! Nācām ar savām idejām, zīmējām, domājām un arī argumentējam savas idejas tā, ka viņiem laikam nebija, ko iebilst. Un beigās mūsu busiņš sanāca praktiski tāds, kādu bijām iecerējuši. Tagad dzirdam, ka konkurentiem gan tik veiksmīgi neiet...
   
Latvijas Autotransporta sertifikācijas centrs uzzīmēja mūsu idejas pēc visiem pārbūves projekta standartiem, un Riga PARTYBUS tika oficiāli reģistrēts kā drošs un likumiem atbilstošs transporta līdzeklis.

Kā tu vērtē peļņu, ko sniedz šāds bizness?
Peļņa ir mainīga un nekad nav paredzama. Citreiz ir tā, ka vienā dienā tiek veiktas trīs rezervācijas, citreiz paiet nedēļa un jāsāk domāt, vai tikai gadījumā telefons nav saplīsis. Peļņa, protams, ir, bet tāds liels autobuss kā Riga PARTYBUS arī prasa lielu ieguldījumu,– maksa par apsargātu stāvvietu, apdrošināšana, ceļa nodoklis, tehniskās apskates, kredīta apmaksa, autobusa salona uzturēšana un, protams, arī rezerves daļas, dažādi jaunumi autobusa salonā un vēl daudzi citi izdevumi. Bet pagaidām uzskatām, ka bizness ir visnotaļ veiksmīgs.

Kādus pakalpojumus nodrošina Riga PARTYBUS? Vai tā ir tikai izklaide, vai autobusu ir iespējams izmantot arī biznesa darījumiem, pasākumiem ārpus pilsētas u.c.?
Mēs piedāvājam dažādus pakalpojumus – plašā klāstā ir gan dažādu tematisku ballīšu nodrošināšana (vecpuišu un vecmeitu, korporatīvās, dzimšanas dienu, pārsteiguma u.c. ballītes), gan brīvdabas ballītes ar grilu un, ja vēlaties – kāzas, sporta spēles un karaoke. Turklāt Riga PARTYBUS ir gana iecienīts arī dažādu prezentāciju rīkošanai, jo spējam nodrošināt ar pilnu servisu – Power Point prezentāciju demonstrēšanu pa trīs LCD televizoriem; ir profesionāla skaņu aparatūra un bezvadu mikrofoni, kas darbojas līdz pat 200 metru attālumam no autobusa, kā arī iespēja dalībniekiem cienāties ar uzkodām un dzērieniem. Ļoti bieži klienti savām ballītēm pasūta balonus autobusa izrotāšanai, kā arī uzkodas un tortes.
   
Jo daudzveidīgāku servisu spēsim nodrošināt autobusā – jo pieprasītāks būs busiņš un ienesīgāks mūsu bizness!


KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu