Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 28. aprīlis 00:31:08
Pasaule » Gerhards piedalās ES Konkurētspējas ministru padomes sanāksmē
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Gerhards piedalās ES Konkurētspējas ministru padomes sanāksmē
Autors: Elita Rubesa - Voravko, 17/07/2008 11:26

Šī gada 17.-18.jūlijā Francijā, Versaļā notiek Neformālā Eiropas Savienības Konkurētspējas Ministru padomes sanāksme par mazās un vidējās uzņēmējdarbības politikas jautājumiem un ārējiem izaicinājumiem Eiropai. Latviju Ministru padomē pārstāv ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards.

Sanāksmē, Mazās uzņēmējdarbības akta Eiropai ietvaros, tiks diskutēts par Francijas prezidentūras sagatavotajiem dokumentiem, kuros galvenā uzmanība tiks pievērsta iespējām sekmēt mazo un vidējo komersantu (MVK) pieeju finansējumam un valsts iepirkumiem, kā arī par jaunas komercdarbības formas - Eiropas privātās sabiedrības ieviešanas iespējām.

Finanšu pieejamība ir būtiska uzņēmējdarbībai visos tās attīstības posmos , tādēļ Latvija atbalsta Komisijas viedokli par riska kapitāla tirgus attīstīšanas nepieciešamību. Īpaša nozīme riska kapitāla darījumiem ir inovatīvu uzņēmumu attīstībai, jo to darbība ir saistīta ar paaugstinātu risku. Vienlaikus, Latvija uzskata, ka ir nepieciešams paplašināt riska kapitāla darījumu finansiālās robežas.

Attiecībā uz Eiropas Privātās sabiedrības ieviešanu Latvija atbalsta Komisijas iniciatīvu, kas veicinās efektīvāku pārrobežu darbību. Eiropas privāto sabiedrību ir plānots veidot kā vienu no komercdarbības juridiskajām formām, kuras darbība būtu vērsta uz efektīvāku pārrobežu sadarbību. Eiropas Savienībā pastāv liels skaits MVK, tādejādi ir nepieciešama atsevišķa sabiedrības juridiskā forma, kas atbilstu tieši šādai uzņēmumu kategorijai, kas būtu saistīta ar pēc iespējas samazinātām administratīvajām izmaksām.

Latvija uzskata, ka ar publiskā iepirkuma politikas palīdzību ir iespējams veicināt MVK attīstību kā nacionālā, tā arī visas Eiropas Savienības līmenī, t.sk., arī inovatīvu MVK attīstību. Komisijas piedāvātie priekšlikumi ir solis uz priekšu un veicinās MVK pieeju iepirkuma līgumiem.

Savukārt, otrās darba sesijas laikā ir paredzētas dalībvalstu pārstāvju diskusijas par Eiropas ārējiem izaicinājumiem.

Latvija uzskata, ka arvien biežāk dažādi standarti un citi netarifu ierobežojumi kļūst par galveno šķērsli ES preču un pakalpojumu pieejai pasaules tirgiem. Tādēļ Eiropas Komisijai ir svarīgi turpināt dialogu ar citām valstīm par regulējumu jautājumiem, jaunās paaudzes brīvās tirdzniecības līgumiem u.c.

Vienlaikus, Latvija uzskata, ka ir svarīgi īstenot kompleksu pieeju ES ārējās konkurētspējas stratēģijas pasākumu īstenošanai, rūpējoties par ES uzņēmumu intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību starptautiskajā tirdzniecībā. Līdz ar to būtiska ir intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības noteikumu stiprināšana starptautiskā mērogā.

Latvija vēlas uzsvērt, ka līdztekus enerģētikas, klimata un tirgus pieejamības jautājumu risināšanai, ievērojama nozīme ES globālās konkurētspējas veicināšanai jāpiešķir inovāciju attīstībai.

Neformālās ES Konkurētspējas Ministru padomes sanāksmes ietvaros ir paredzēta arī ekonomikas ministra K.Gerharda tikšanās ar Lietuvas, Igaunijas un Polijas ekonomikas ministriem, lai pārrunātu enerģētikas jautājumus.


Informāciju sagatavoja:
Elita Rubesa - Voravko
Sabiedrisko attiecību nodaļas
Pārvaldes vecākā referente
Tālr. nr.: 67013233
E-pasts: Elita.Rubesa@em.gov.lv
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu