Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 4. maijs 12:00:41
Pasaule » “Eesti Energia” plāno būvēt bioetanola rūpnīcu Narvā
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
“Eesti Energia” plāno būvēt bioetanola rūpnīcu Narvā
Autors: Baiba Koknēviča, 10/07/2008 12:17

Igaunijas uzņēmums “Eesti Energia” vēlas iedrošināt zemniekus ražot vairāk graudagu, lai būtu iespējams realizēt jauno bioetanola projektu Narvā, kura izmaksas lēšamas ap 44.8 miljoniem latu.

Plānots, ka jauno bioetanola rūpnīcu varētu būvēt Narvā, blakus jau esošajai elektroenerģijas ražotnei, un tās varētu savā starpā sadarboties. Iespējams, graudaugu atlikumi varētu tikt izmantoti kā degviela elektroenerģijas ražošanā, raksta Postimees.

Joprojām tiek analizēts, cik izdevīgs, realizējams un peļņu nesošs varētu būt šāds projekts, un “Eesti Energia” attīstības direktors Alo Kalders izteicies, ka galīgais lēmums par ražotnes būvniecību tiks pieņemts tuvākā gada laikā.

Tāpat vēl nav zināms, kurš varētu kļūt par ražotnes īpašnieku. Tiek apsvērts gan variants “Eesti Energia” sponsorēt celtniecību tikai no saviem līdzekļiem, gan arī iespēja piesaistīt investorus. Pašlaik viskarstāk apspriestais jautājums ir – kā un kur iegūt 300 000 tonnu graudu katru gadu, lai uzņēmums varētu pilnvērtīgi darboties. Ir aprēķināts, ka būtu iespējams iegūt visu nepieciešamo graudu daudzumu tikai no Igaunijas zemniekiem, taču tad tiem jāsāk apstrādāt arī līdz šim neaizskartās zemes platības.

Pagājušajā gadā Igaunijā tika izaudzēts 61 000 tonnu graudaugu, taču topošā projekta iniciatori ir pārliecināti, ka šo skaitli būtu iespējams palielināt līdz viņiem vēlamajam, tas nav neiespējami. Pastāv dažādi iemesli, kādēļ “Eesti Energia” vēlas ražot bioetanolu. Pirmkārt, šķidrās degvielas ražošana uzņēmumam nav sveša, jo jau šobrīd tas ražo un pārdod dažādus naftas produktus. Otrkārt, bioetanola ražošana ļautu “Eesti Energia” iegūt bezmaksas emisijas kvotas.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu