Lembergs nosēdina Domburu, Rēderu un Ikstenu skolas solā
Autors: Jānis Lācis, 30/05/2017 15:03


Tuvojoties pašvaldību vēlēšanām, publiskajā telpā arvien skaļākas izvērsušās debates un diskusijas par deputātu amata kandidātiem, īpaša uzmanība pievērsta Ventspils pilsētai, kur kopš valsts neatkarības atjaunošanas nav mainījusies vadība.
 
Ilggadējais Ventspils mērs Aivars Lembergs uzaicināts uz “Delfi” interviju pie Jāņa Dombura atzīst, ka ar vēlēšanām saistītajiem jautājumiem viņam atvēlētas vien dažas minūtes. “Domburs izvirzīja jautājumu par trūcīgajiem, bet sapratis, ka iebraucis auzās, neļāva man runāt,” pauž Ventspils mērs.
 
Šo iespēju kā mēģinājumu nomelnot Lembergu izmantojis arī žurnālists Gundars Rēders un politologs Jānis Ikstens, kurš raidījumā pie Dombura uzaicināts kā eksperts. Viņš sociālajā tīklā “Twitter” pauž, ka Lemberga sarunās ar Domburu redzams, ka “kompetentais pilsētas vadonis neatšķir trūcīgo no mazturīgā”.
 


 
Lembergs gan apgāž politologa sacīto, norādot, ka jēdziens “mazturīgais” sarunas laikā vispār netika lietots, iesakot ekspertam izlasīt Ministra kabineta noteikumus par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu, uzsverot, ka 19.4. punkts nosaka, ka pašvaldības saistošajos noteikumos nosaka atsevišķi. Tātad rādītāji atsevišķās pilsētās savā starpā nav salīdzināmi.
 
“Ventspilī var būt mašīna, bet tu būsi trūcīgais. Valmierā mašīna nedrīkst būt. Ventspilī var būt mopēds vai motorollers, Valmierā nedrīkst būt. Ventspilī – pilsētā vai novadā trūcīgajam var būt zemes gabals 1000 kvadrātmetru, Valmierā neapbūvēts zemes gabals 800 kvadrātmetru, bet Liepājā, lai iegūtu maznodrošinātā statusu zeme piederēt nedrīkst. Ir starpība? Būs atšķirīgs trūcīgo skaits?” vaicā Lembergs, norādot, ka pirms taisīt raidījumu par nodokļu maksātāju naudu, vajag izprast lietas būtību.
 
Kā uzsver Lembergs, grēks nav nezināt, bet tas, ka politžurnālistus un politologu finansē valsts. “Iksten, nav mazturīgs! Ir maznodrošināts! Iegaumējiet un savu profesora algu atstājiet man par jūsu bezmaksas skološanu!” norāda Lembergs.