Lembergs: Nodokļu reforma ir nepārdomāta, priekšā vēl milzu darbs
Autors: BNA, 12/05/2017 15:39


Valdība šonedēļ devusi zaļo gaismu nodokļu reformas sākšanai, atbalstot Finanšu ministrijas (FM) sagatavotās valsts nodokļu politikas pamatnostādnes 2018. – 2021. gadam. Kā uzsver Ventspils mērs, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas prezidents Aivars Lembergs, patlaban FM nodokļu reforma ir nepārdomāta un nepilnīga. Pēc Lemberga vārdiem, šobrīd nodokļu reforma nepiedāvā skaidrus mērķus, sasniedzamos rādītājus un instrumentus, kā veicamos uzdevumus izpildīt.
 
Lembergs uzsver, ka nodokļu reforma skar visu nāciju, visas juridiskās personas, visas fiziskās personas un ne tikai tagad, rīt, bet arī parīt un aizparīt. Tāpēc pie šiem jautājumiem jāstrādā ļoti atbildīgi, ļoti kvalitatīvi un ļoti profesionāli. Viņš gan norāda, ka šobrīd saistībā ar nodokļu reformu nav izstrādāts vienots dokuments.
 
“Bija jāizstrādā dokuments, kura pirmajā daļā ietverta tagadējā nodokļu situācijas analīze, norādot trūkumus, sekas. Izejot no tā, detalizēti piedāvā risinājumus – kas būtu jāsasniedz, ar kādiem instrumentiem sasniegt, kādus rezultātus panākt, kādā laikā, ar kādām izmaksām, bilancēm, ieņēmumiem, izdevumiem. Šāds dokuments netika sastādīts un tas arī netika apspriests,” uzsver Ventspils mērs.
 
“Ir pamatnostādnes, kurām jābūt detalizētām, un, izejot no tām, tiek izstrādāti likumi un kabineta noteikumi, kas atkal aizņems apmēram pusgadu un tas jau būtu ārkārtīgi ātri. Jo kvalitatīvākas pamatnostādnes, jo jums vieglāk to būs izdarīt, tad būs visiem saprotams par ko iet runa. Ja paziņo – samazināsim iedzīvotāju ienākuma nodokli, kurš pret? Nav. Paziņo – palielināsim neapliekamo minimumu, kurš pret? Palielināsim par apgādājamo, kurš pret? Neapliksim pensijas, kurš pret? Jābūt ir lielam nelietim, lai pateiktu pret. 450 miljonu eiro iztrūkums – par to mēs nerunājam,” šī brīža situāciju ieskicē Lembergs.
 
Viņš norāda, ka pie šādas sagatavotības kvalitātes, priekšā ir milzu darbs, kas nav izdarīts aizvadītajos piecos mēnešos vai pat ilgāk: "Visas tās runas, ka tagad cilvēkiem būs vairāk nauda un tāpēc iedzīvotāji varēs no savas kabatas finansēt funkcijas, ko tagad finansē pašvaldības... Tad jautājums ir kuras funkcijas? Bērnudārzs? Kurš ir gatavs maksāt par bērnudārzu, ne par ēšanu, bet par bērnudārzu? Vispārizglītojošās skolas – katrs maksās kā par maksas izglītību? Maksas ielas? Kurš būs par? Un to dzirdu no valsts augstāko amatpersonu mutes un tas man liekas, maigi izsakoties, nepārdomāti,” pauž Lembergs, uzsverot, ka pamatnostādnes vajag stiprināt, viss ir izdarāms.
 
Viņš gan piemin, ka ir ļoti svarīgi, lai netiktu sastrādātas muļķības, nevienā jautājumā nevajag sevī mānīt, ja vēlas sasniegt tos mērķus, kurus vajag sasniegt.
 
“Viss ko es līdz šim esmu teicis, es vienmēr esmu pateicis pa priekšu politiķiem, nav nekad tā bijis, ka es runātu te un pēc tam kaut kur… Bet, ja dzirdīgu ausu nav un cilvēkiem interesē mans komentārs, tad es arī to dodu ar vienu domu, ka visas lietas ir labojamas. Nekas nav labojams vairs tikai tad, kad gailis skrien bez galvas,” ironizē Ventspils mērs.
 
Jau arī iepriekš Lembergs asi kritizējis FM nodokļu reformu, uzsverot, ka ministrijas piedāvājumā trūkst skaidrības par kompensācijas mehānismiem, nav modeļa, kur ņems naudu veselības aprūpes jomā iecerētajām reformām un uzlabojumiem, un tas savukārt liecina, ka piedāvātie labumi būs jākompensē, visticamāk, ar nodokļu celšanu.