Wannabe* Valsts prezidents ceļā uz Ventspils domi
Autors: BNA, 06/04/2017 17:41


Tuvojoties pašvaldību vēlēšanām šī gada 3. jūnijā, gatavību kandidēt Ventspils domes vēlēšanās apstiprinājis arī bijušais iekšlietu, aizsardzības un ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, kas vēl nemaz ne tik sen kandidēja arī uz Latvijas Valsts prezidenta amatu.
 
Trīs politisko organizāciju – Vienotības, Nacionālās apvienības un Latvijas Reģionu apvienības – Ventspils nodaļas vadītāji parakstījuši savstarpēju vienošanos par apvienota saraksta veidošanu un startēšanu šī gada pašvaldības vēlēšanās Ventspilī. Apvienotā saraksta devīze būs “Ventspils atdzimšanai un uzplaukumam”.
 
Kā memoranda parakstīšanas brīdī norādīja Kristovskis, apvienība ventspilniekiem piedāvās pilsētas attīstību, kuras pamatvērtība ir ventspilnieks un viņu zināšanas, radošums, konkurētspēja. “Mēs esam pārliecināti,  ka Ventspili var pārvaldīt taisnīgi, efektīvi un visu ventspilnieku interesēs. Mēs atzīstam, ka arī pie tik nedemokrātiska vadības stila, kāds ir bijis pilsētā līdz šim, ir izdevies parādīt arī virkni sasniegumu, salīdzinot ar padomju laiku, tomēr redzam, ka daudz iespēju īstenošana, daudzu uzņēmēju centieni Ventspilī sasniegt savus mērķus tiek apslāpēti, tāpēc biznesa iespējas tiek meklētas citās pilsētās. Lai arī Ventspilī turpmāk panāktu civilizētu pārvaldi un sabiedrības atvērtību, mūsu komanda, ko veido izcilas personības, kas ar savu darbu un profesionalitāti sevi ir pierādījušas gan starptautiskā, gan valsts, pašvaldības un privātā sektora līmenī, ir gatava piedāvāt virkni būtisku pārvaldes un sociāliekonomisko risinājumu, kas nodrošinās Ventspils pastāvēšanu un ilgtspēju,” kā parasti, virknējot vārdus garum jo garos teikumos, sacīja Kristovskis.
 
Kā liecina Kristovska biogrāfija, 2007.gadā viņš kandidējis arī uz Valsts prezidenta amatu, toreiz gan valsts augstākās amatpersonas krēslu patraucēja ieņemt pāris neglaimojoši fakti, kas raisīja aizdomas par amatpersonas necienīgu rīcību. Piemēram, kā liecina laikraksta Diena publikācijas, 1999. gadā Kristovskis būdams aizsardzības ministrs, kopā ar Nacionālo teātri, kur aktrise ir viņa sieva Ilze Rūdolfa, devās uz teātru festivālu Ēģiptē, bet grupas sarakstā bija ierakstīts kā producents. Savukārt, vēl pēc tam Valsts ieņēmumu dienests saskatījis interešu konfliktu ministra rīcībā, viņam pieņemot Lielbritānijas militārā uzņēmuma BAE Systems piedāvājumu par firmas līdzekļiem apmeklēt Lielbritānijā šā uzņēmuma rīkotu izstādi, neskatoties uz to, ka šī firma takā laikā bijusi viena no četriem pretendentiem konkursā par radaru iegādi Baltijas gaisa telpas novērošanai. Skandālu izraisīja arī Kristovska nesaudzīgais viedoklis, ka Baltkrievija ir Latvijai naidīga valsts, kas lika apšaubīt viņa spējas būt diplomātam, bet prezidenta amatā tā ir obligāta prasība.
 
Kristovskis šajā laikā paspējis paburzīties trīs ministrijās, pabijis piecu Saeimu un vienas Rīgas domes sasaukumā, kā arī viena Eiropas Parlamenta sasaukumā. 2011. gada rudenī notikušajās ārkārtas 11. Saeimas vēlēšanās Kristovskis, būdams saraksta līderis Rīgas vēlēšanu apgabalā, saņēma visvairāk vēlētāju svītrojumu, tādējādi atkrītot uz pēdējo vietu sarakstā un netiekot ievēlēts Saeimā.
 
Kristovskis savu īpašo attieksmi pret karjeras iespējām valsts pārvaldē demonstrējis ne tikai cenšoties ieņemt svarīgus amatus, bet arīdzan visās iespējamajās situācijās demonstrējot savu neesošo kompetenci. Tā, piemēram, kādā intervijā LTV1 pirms vairākiem gadiem, viņš pauda stingru pārliecību, ka ir kompetents valsts budžeta veidošanas jautājumos, kamēr uz tik primitīvu žurnālista Lato Lapsas jautājumu, kā “Ar ko atšķiras apgrozījuma nodoklis no pievienotās vērtības nodokļa” nespēja atbildēt.
 
Wannabe* Valsts prezidenta nākamais mērķis ir Ventspils dome, taču maz ticams, ka arī šoreiz Kristovskim paveiksies. Bijušajam ministram gan nevajadzētu lieki satraukties, varbūt iegūtās prasmes šķēpmešanā un dzejas jaunradē noderēs, lai iekārtotos kādā Ventspils skolā par jaunāko klašu skolotāju. Galu galā aktīviem cilvēkiem darbs vienmēr atrodas, ja ne pilsētas domē, tad vismaz izglītības vai kultūras sektorā.
 
*persona, kura cenšas kļūt populāra, parasti neveiksmīgi