Budžeta konsolidācijas apjoms atkarīgs no ekonomikas attīstības tendencēm
Autors: Renāte Logina, 18/08/2010 11:52

Visi 2011. gada valsts budžeta projekta gatavošanas darbi norit atbilstoši Ministru kabinetā apstiprinātajam grafikam – ir sagatavotas bāzes izdevumu prognozes, makroekonomiskās attīstības prognozes, nodokļu politikas pamatnostādņu projekts, ēnu ekonomikas samazināšanas plāns, sadarbībā ar Valsts kanceleju un nevalstiskajiem partneriem notiek funkciju vērtēšana. Precizēts ir tikai Pasaules bankas izvērtējuma par publisko finansējumu veselības, izglītības un sociālajā sfērā iesniegšanas datums, jo ekspertiem bija nepieciešams papildu laiks līdz septembrim.

2010. gada februārī Ministru kabinetā tika apstiprināts 2011. gada valsts budžeta izstrādes grafiks, kas paredz valdībai nākamā gada budžeta projektu iesniegt parlamentā atbilstoši likumam par budžetu un finanšu vadību, tas ir, ne vēlāk kā četrus mēnešus pēc tam, kad jaunievēlētā Saeima izteikusi uzticību Ministru kabinetam.

Pašlaik Finanšu ministrija sadarbībā ar starptautiskajiem un iekšējiem partneriem ir izstrādājusi vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības prognozes, kas paredz 2011. gadā 3,5% iekšzemes kopprodukta pieaugumu. IKP ātrais novērtējums par 2010. gada otro ceturksni rāda, ka jau otro ceturksni pēc kārtas, salīdzinot ar iepriekšējo periodu, ekonomika ir nedaudz pieaugusi. Tas liecina, ka Latvijas tautsaimniecība pakāpeniski atkopjas no recesijas un ļauj cerēt arī uz turpmāku ekonomikas stāvokļa pakāpenisku uzlabošanos.

Tomēr nav šaubu, ka 2011. gada valsts budžeta veidošanas procesā izšķiroši būs dati par Latvijas tautsaimniecības attīstību šā gada trešajā ceturksnī, kas rādīs ilgtspēju ekonomikas atveseļošanās procesā. Tad būs iespējams precīzāk prognozēt ekonomikas izaugsmes tempus 2011. gadā. Savukārt no IKP pieauguma tempa būs atkarīgas nākamā gada nodokļu ieņēmumu prognozes, un tikai pēc tam būs iespējams precizēt nepieciešamās budžeta konsolidācijas apjomu, lai tiktu sasniegts Latvijas uzstādītais mērķis – 2011. gadā kopbudžeta deficītam nepārsniegt 6% no IKP pēc ESA metodikas.

Kad būs apstirpinātas pamata prognozes – ekonomikas pieauguma temps 2011. gadā un nodokļu ieņēmumu apjoms, būs iespējams precizēt nepieciešamās konsolidācijas apmēru. Pašreizējie aprēķini un vienošanās ar aizdevējiem liecina, ka nepieciešamais konsolidācijas apjoms 2011. gadā varētu būt 392-440 miljoni latu, taču šis skaitlis tiks precizēts.

Konsolidāciju var nodrošināt divos veidos – palielinot ieņēmumus un samazinot izdevumus. Finanšu ministrija strādā pie priekšlikumiem valdībai abos virzienos – gan ieņēmumu palielināšanas ziņā (ēnu ekonomikas samazinšanas plāna pasākumi, nodokļu politikas pamatnostādnes un iespējamās nodokļu izmaiņas), gan arī izdevumu samazināšanas ziņā (valsts funkciju izvērtēšana, strukturālās reformas, ārvalstu ekspertu ieteikumi).

Finanšu ministrija uzskata, ka konsolidācija jāveic, sabalansējot gan ieņēmumu palielināšanu, gan izdevumu samazināšanu, tādēļ iespējamais valsts budžeta izdevumu samazinājums 2011. gadā varētu būt 100-200 miljonu latu apmērā. Skaitlis, kā jau minēts, tiks precizēts pēc trešā ceturkšņa ekonomikas attīstības datu saņemšanas.