ES sāk sabiedrisku apspriešanu par pensiju nākotni
Autors: Solvita Barkāne, 07/07/2010 14:29

Eiropas Komisija šodien ir sākusi Eiropas mēroga sabiedrisku apspriešanu par to, kā nodrošināt atbilstīgas, noturīgas un drošas pensijas un kā Eiropas Savienībai (ES) vislabāk iespējams atbalstīt valstu centienus.

Apspriežu dokumentā, t.i., Zaļajā grāmatā, ir ierosināta virkne jautājumu, aicinot visas ieinteresētās personas paust viedokli, nostāju un idejas par to, kā risināt pensiju problēmu — pašlaik tas ir viens no lielākajiem izaicinājumiem, ar ko saskaras Eiropa un pasaules lielākā daļa, un kā ES var veicināt jaunus risinājumus.

“Prognozes liecina, ka līdz 2060. gadam pensionāru skaits Eiropā palielināsies divas reizes, salīdzinot ar darbaspējīgajām personām, kuras finansē pensijas, — tas nozīmē, ka pašreizējā situācija nav ilgstpējīga. Risinot šo problēmu, rūpīgi jāvērtē līdzsvars starp darba dzīves ilgumu un periodu, kādā persona ir pensijā”, uzsver  par nodarbinātību, sociālajām lietām un iekļautību atbildīgais ES komisārs Lāslo Andors.

Izmantojot visaptverošu un integrētu pieeju, Zaļajā grāmatā sniegts pārskats par Eiropas pensiju sistēmu, kura iegūst no ekonomikas un sociālajā politikā radītajām sinerģijām un no finanšu tirgus regulējuma, tāpēc tajā aplūkots tik ļoti plašs tematu loks, piemēram, ilgāka darba dzīve, iekšējais tirgus pensijām, pensiju mobilitāte visā ES, ES tiesiskā regulējuma nepilnības, nākotnes maksātspējas režīms pensiju fondiem, darba devēja maksātnespējas risks, kompetenta lēmumu pieņemšana un ES līmeņa pārvaldība.

Apspriešanās ilgs četrus mēnešus (līdz 2010. gada 15. novembrim), un tās laikā ikviens, kuru interesē pensijas, var paust savu viedokli šim nolūkam paredzētā tīmekļa vietnē: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=pensions.