Starptautiskie graudu tirgi ir stabili
Autors: Solvita Barkāne, 01/06/2010 13:10

Pēdējo mēnešu laikā starptautiskās graudu un eļļas sēklu cenas palielinājušās, liecina LTVC rīcībā esošā informācija.  Galvenais pieauguma cēlonis ir graudu ražotāju atturēšanās no krājumu pārdošanas, īpaši Eiropā un Melnās jūras reģionā, tādējādi tirgū veidojas zināms piedāvājuma deficīts. Savukārt ASV tirgū nenoteiktību izraisa spekulatīvo fondu aktivitātes biržās. Bez tam cenu pieaugumu veicina arī jēlnaftas cenu palielināšanās.

“Ņemot vērā situāciju pasaules graudu tirgū, ir gaidāmas stabilas un samērā augstas graudu cenas arī Latvijā. Tā kā rudzi ir salīdzinoši reģionāls produkts un tie ne visur Latvijā ir labi pārziemojuši, kā arī tie tika mazāk iesēti pagājušajā rudenī, tad iespējams neliels rudzu deficīts, kas varētu izsaukt to cenas palielinājumu”, uzskata LTVC vadītāja Ingūna Gulbe.

Kopumā piedāvājuma apjomi, ņemot vērā prognozes pārsniedzošo Dienvidu puslodes ražu, kā arī labās Ziemeļu puslodes jaunās ražas perspektīvas, dod iespēju globālajā tirgū prognozēt samērā zemu cenu līmeni. Šobrīd ES, Krievijas un Kazahstānas kviešu eksporta cenas ir augstas, sakarā ar aktīvu pircēju interesi Vidējos Austrumos un Ziemeļāfrikā. Savukārt, kviešu cenu pieaugums dod iespēju palielināties miežu cenām. Arī kukurūzas cenas nepalielināsies, ņemot vērā lielos ASV uzkrājumus un labvēlīgās jaunās ražas prognozes. Rīsa cenas strauji samazinās, pastāvot piedāvājuma pārpalikumiem. Rapša sēklu nākotnes kontraktu un eksporta cenu līmenis salīdzinājumā ar 2009.gada maiju ir zemāks. Arī sojas pupu cenas ir zemākas. Čikāgas biržas kviešu nākotnes kontraktu cenas gada periodā samazinājušās no 204$/t līdz 183$/t.