Rīga apstiprināta Eiropas kultūras galvaspilsētas statusam 2014. gadā
Autors: Solvita Barkāne, 10/05/2010 13:51

Šodien, 10. maijā, Eiropas Savienības (ES) Izglītības, jaunatnes un kultūras ministru padome apstiprināja Rīgu par 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētu.

Padomes sanāksmē Briselē šodien uzstājās kultūras ministrs Ints Dālderis, kurš savā runā uzsvēra, ka Rīga ir apņēmības pilna nest šo titulu, jo piedāvā plašu izpratni par kultūru. Tā uzsver kultūru kā cilvēka garīgo vertikāli jebkurā radošā dzīves izpausmē. Tā ir draudzība starp paaudzēm, tradīcijām un digitālo pasauli, tā ir iepriekš uzceltu barjeru pārvarēšana.

„Rīga ir devusi pasaules kultūras videi ļoti daudz izcilu personību. Minēšu vien dažus – filozofs Jesaja Berlins, kino režisors Sergejs Eizenšteins, mūsdienu operas soliste Elīna Garanča, diriģents Maris Jansons, kā arī vijolnieks Gidons Krēmers. Arī Riharda Vāgnera darbība ir saistīta ar Rīgas vārdu.”

Ints Dālderis apsveica arī Zviedrijas pilsētu Ūmeo, kas tieši tāpat kā Rīga, kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu. „ Pavisam nesen ir atklāts tiešais reiss lidojumiem starp šīm pilsētām abos Baltijas jūras krastos. Esmu pārliecināts, ka tas veicinās vēl ciešāku sadarbību, pieredzes apmaiņu un arī mobilitāti.”

Atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes lēmumam 2014.gadā par Eiropas kultūras galvaspilsētu paralēli kļūs divas pilsētas –  Rīga (www.riga2014.org) un Ūmeo (Zviedrijā; www.umea2014.se).

Eiropas kultūras galvaspilsētas tradīcijas pirmsākumi ir meklējami 1985.gada 13.jūnijā, kad šo ideju ierosināja Grieķijas kultūras ministre M.Merkuri un Francijas kultūras ministrs Ž.Langs. Iniciatīvas mērķis bija veicināt dažādu Eiropas pilsētu kultūras mantojuma pieejamību un izplatību, popularizēt pilsētu identitāti un dzīvotspēju, kā arī veicināt Eiropas valstu mākslinieku un inteliģences sadarbību.

2010.gadā Eiropas kultūras galvaspilsētas ir Pēča (Ungārijā), Esene (Vācijā) un Stambula (Turcijā), 2011.gadā - Tallina (Igaunijā) un Turku (Somijā), 2012.gadā Maribora (Slovēnijā) un Gimaraiša (Portugālē), 2013.gadā Košice (Slovākijā) un Marseļa (Francijā).