Lielbritānijā ir apstiprināts Latvijas iedzīvotāja bankrota process
Autors: Solvita Barkāne, 23/03/2010 14:33

„Tā kā maksātnespējas process Latvijā, pateicoties aktīvam banku lobijam, joprojām ir ilgstošs un dārgs, iespējams Latvijas iedzīvotāji būs spiesti emigrēt, lai uzsāktu šo procesu ārpus Latvijas, kur banku lobijs ir neiespējams,” uzskata Latvijas Kredītņēmēju apvienības (LAKRA) valdes priekšsēdētājs Ainārs Gorenko. Turklāt šonedēļ LAKRA ir ieguvusi tiesisku apstiprinājumu Latvijas iedzīvotāju iespējai iziet maksātnespējas procesu Lielbritānijā.

2009.gadā Lielbritānijā dzīvojoša LAKRA biedre nolēma uzsākt maksātnespējas procesu, lai dzēstu savas kredītsaistības par kopējo summu 40 000,00 Ls (no tiem 10 000,00 Ls – Latvijā, 30 000,00 – Lielbritānijā). Aizpildot konkrētu pieteikuma formu un samaksājot vienreizējo valsts nodevu 360,00 mārciņu apmērā, viņa iesniedza pieteikumu tiesā. Pieteikums tika izskatīts vienas dienas laikā un tika uzsākts maksātnespējas process, kura ilgums Lielbritānijā ir viens gads. Beidzoties bankrota procedūrai, tiesai ir jādzēš visas parādsaistības.

„Ja banku sektors aktīvi iebilst pret ātru, lētu un vienkāršu maksātnespējas procesu Latvijā, tad vadoties no šis precedenta un praktiskās pieredzes, Latvijas iedzīvotājiem būs lieliska alternatīva,” uzskata arī LAKRA jurists Jānis Āboliņš. „Tieši tāpat kā mēs sekojam maksātnespējas procesiem Latvijā, konkrēti ar šo pirmo LAKRA biedra gūto pieredzi mums ir iespēja izsekot šim procesam Lielbritānijā.”

Joprojām turpinās maksātnespējas likumprojekta grozījumu izskatīšana Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā. Tieši šodienas sēdē ir plānots skatīt likumprojekta sadaļu par fiziskās personas maksātnespējas procesu un LAKRA ir iesniegusi grozījumus par procesa vienkāršošanu un pieejamību. „Ja Latvijas iedzīvotāji nevarēs iziet procesu Latvijā, tad LAKRA palīdzēs saviem biedriem to iziet Lielbritānijā,” uzsver J. Āboliņš.

LAKRA jau no pagājuša gada vidus apzina informāciju par iespējām iziet maksātnespējas procesu norisi citās ES valstīs, tostarp Lielbritānijā, bet līdz šim tas nebija dokumentāli apstiprināts.