Atbalsta Latvijas sportistu prēmēšanu par izciliem sasniegumiem Olimpiskajās spēlēs
Autors: Solvita Barkāne, 18/03/2010 14:10

Finanšu ministrijā (FM) šodien notiekošajā Latvijas Nacionālās sporta padomes (LNSP) sēdē tika izskatīti jautājumi par naudas balvu piešķiršanu par izciliem sasniegumiem sportā XXI Ziemas Olimpiskajās spēlēs Vankūverā. Kopsummā no Latvijas valsts budžeta plānots piešķirt ap 400 tūkstošiem latu naudas balvās sportistiem, viņu treneriem, kā arī attiecīgajām federācijām par sportistu izciliem sasniegumiem Olimpiskajās spēlēs Vankūverā. 

LNSP atbalstīja Latvijas Bobsleja federācijas sportistam Martinam Dukuram par izcīnīto 2. vietu piešķirt naudas balvu 67 tūkstošu latu apmērā un Tomasam Dukuram par izcīnīto 4. vietu skeletonā piešķirt 20 tūkstošu latu prēmiju. Savukārt Latvijas Kamaniņu sporta federācijas sportistiem Andrim un Jurim Šiciem par izcīnīto 2. vietu kamaniņu divniekā piešķirt naudas balvu katram 50 tūkstošu latu apmērā. 

„Pašreizējā ekonomiskajā situācijā, ievērojot fiskālo disciplīnu, ar vislielāko atbildību ir jāizturas pret jebkuriem izdevumiem no valsts budžeta, taču Latvijas sportistu sasniegumi XXI Ziemas olimpiskajās spēlēs Vankūverā tiks novervēti ar vislielāko atzinību, un no valsts budžeta viņiem ir jāpiešķir prēmijas pilnā apmērā,” sēdes laikā norādīja ministrs E. Repše.

Ministru kabineta noteikumi paredz, ja sportistam individuālajos sporta veidos, sporta spēļu nacionālajai izlasei vai sporta spēļu valsts izlasei kalendārā gadā ir vairāki sasniegumi, par kuriem saskaņā ar MK noteikumiem var tikt piešķirta naudas balva, naudas balvu piešķir par to sasniegumu, par kuru iepriekšminētajos noteikumos noteikts lielāks naudas balvas apmērs.

Tapāt saskaņā ar MK noteikumiem naudas balvas tiek piešķirtas arī sportistu treneriem, sportistus apkalpojošiem sporta darbiniekiem, tai skaitā sporta ārstiem, apkalpojošam personālam, paredzot   naudas balvas līdz 50 % apmērā no šajos noteikumos minētās viena sportista vai komandas naudas balvas apmēra. LNSP pieņēma lēmumu piešķirt kopsummā vairāk nekā 90 tūkstošus latu naudas balvās sportistu treneriem par Latvijas sportistu sasniegumiem Olimpiskajās spēlēs.

LNSP locekļu viedokļi dalījās par naudas balvas ampēru attiecīgajām sporta federācijām sporta veida un jaunatnes sporta programmu attīstībai. Tādējādi paredzamas diskusijas MK sēdes laikā, kad tiks izskatīts jautājums par naudas balvu piešķiršanu par izciliem sasniegumiem sportā.

FM ierosina Latvijas Bobsleja federācijai un Latvijas Kamaniņu sporta federācijai sporta veida un jaunatnes sporta programmu attīstībai piešķirt naudas balvu 25 tūkstošu latu apmērā, bet Latvijas Hokeja federācijai par nacionālās izlases piedalīšanos olimpiskajās spēlēs hokeja un jaunatnes sporta programmu attīstībai – 50 tūkstošu latu.