Prezentē ikgadējo Latvijas Makroekonomikas apskatu
Autors: , 18/01/2010 13:33


Šodien Latvijas Komercbanku asociācijas rīkotajā preses konferencē asociācijas prezidents Teodors Tverijons un Ekonomikas un monetāro jautājumu komitejas vadītājs Andris Vilks kopā ar komitejas dalībniekiem Mārtiņu Kazāku un Olgu Ertuganovu prezentēja jaunāko Latvijas Makroekonomikas apskatu.

Asociācijas eksperti aplūkoja Latvijas ekonomikas attīstību 2009. gada 9 mēnešos, kā arī aplūkoja attīstības tendences pērnā gada beigās un aprises tuvākajiem diviem gadiem.

Apskatā ir redzams, ka pērnais gads ir bijis grūtākais tautsaimniecībai kopš deviņdesmito gadu sākuma. Latvijas ekonomikā straujākais kritums ir bijis 2009. gada rudenī, būtiski samazinoties iekšzemes pieprasījumam, valdot lielai nenoteiktībai sabiedrībā un uzņēmējdarbībā par turpmāko. Tomēr, uzlabojoties valsts konkurētspējai, tuvākajos ceturkšņos tiek sagaidīts būtiski lēnāks IKP kritums, kas 2010. gada beigās jau varētu pāriet nelielā ekonomikas izaugsmē. Latvijas ekonomika ir piedzīvojusi arī negaidīti pozitīvas izmaiņas maksājumu bilancē - eksporta apjoms jau pārsniedz importu, kā arī ir redzami ieguvumi no tā saucamā deflācijas ceļa, ko Latvija ir izvēlējusies, lai būtiski uzlabotu valsts konkurētspēju. Tajā pašā laikā var prognozēt, ka valstī saglabāsies augsts bezdarbs un pirktspēja turpinās kristies arī šogad.

Ar jaunāko Latvijas Makroekonomikas apskatu varat iepazīties šeit.