ES paredz lielāku brīvdienu ceļojumu aizsardzību
Autors: Solvita Barkāne, 26/11/2009 14:14

Saskaņā ar dokumentu, ko šodien Komisija iesniegusi apspriešanai, miljoniem ceļotāju, kas internetā vai aģentūrās iegādājas brīvdienu “komplektus”, kuros iekļauti lidojumi, uzturēšanās viesnīcā, automašīnu noma utt., varētu saņemt labāku finansiālo aizsardzību gadījumos, ja rodas problēmas.

23 % Eiropas Savienības patērētāju un vairāk nekā 40 % patērētāju tādās valstīs kā Īrija un Zviedrija mūsdienās iegādājas ”dinamiskus kompleksos ceļojumus“, kurus pašlaik neskar ES patērētāju aizsardzības noteikumi (67 % no pircējiem kļūdaini domā, ka viņi ir aizsargāti). Ņemot vērā to, ka pēdējā laikā bankrotējusi vesela virkne aviokompāniju, dokumentā aplūkots arī jautājums par iespēju paplašināt pamata aizsardzību pret maksātnespēju, ietverot arī atsevišķas lidmašīnas biļetes, ne tikai kompleksos un dinamiskos kompleksos ceļojumus.

ES patērētāju komisāre Meglena Kuneva teica: “Mums ir vajadzīga stingra aizsardzība, lai patērētājs ar mierīgu sirdi varētu iegādāties komplekso ceļojumu, un mums ir vajadzīgi vienlīdzīgas konkurences apstākļi, lai uzņēmumi varētu sacensties saskaņā ar vienlīdzīgiem noteikumiem. Mani jo īpaši uztrauc maksātnespējas jautājums. Visi, kas televīzijā redzējuši attēlus ar tūkstošiem atpūtnieku, kas bija spiesti ilgstoši uzturēties lidostās pēc tādu uzņēmumu kā Sky Europe un XL, Futura un Zoom bankrota, apzinās, ka tagad ir īstais brīdis risināt jautājumus par patērētāju pamata aizsardzības paplašināšanu maksātnespējas gadījumā, ietverot šajā aizsardzībā visu veidu pakalpojumus.”

Komisija paredzējusi izstrādāt konkrētus priekšlikumus, lai 2010. gada rudenī pārskatītu komplekso ceļojumu direktīvu. Komisija pašlaik arī gatavo pārskatu par gaisa transporta pasažieru tiesībām, kurā tiks aplūkots plašs jautājumu loks, tostarp aviokompāniju maksātnespējas jautājumi.

Eiropa ir pasaules lielākais reģionālais ceļojumu tirgus, kura pārdošanas apjoms 2008. gadā bija 246 miljardi eiro. Tradicionālie kompleksie ceļojumi ir 40 % (98,4 miljardi eiro) no kopējā ceļojumu tirgus. Toties dinamiskie kompleksie ceļojumi — 33 %. Un pārējie ceļojumu piedāvājumi — 25 % no ceļojumu tirgus.

Pēdējā laikā lielākā daļa no ES iedzīvotājiem (56 % no visiem ES atpūtniekiem) labprātāk organizē paši savas brīvdienas, nevis pērk jau iepriekš izveidotus kompleksos ceļojumus (tradicionālos kompleksos ceļojumus, uz kuriem attiecas komplekso ceļojumu direktīva).

Ārkārtīgi pieaug to patērētāju skaits, kuri iegādājas “dinamiskos kompleksos ceļojumus”. Pēdējos divos gados 23 % ES iedzīvotāju ir izmantojuši dinamiskos kompleksos ceļojumus, bet šīs skaitlis pārsniedz 40 % tādās valstīs kā Īrija (46 %) vai Zviedrija (44 %) un ir ļoti augsts arī tādās valstīs kā Slovēnija (42 %) un Itālija (36 %).

Patērētājiem aizvien lielākas bažas rada uzņēmumu bankroti, jo ir pieaudzis maksātnespējas risks.  No 2005. gada novembra līdz 2008. gada septembrim ir bankrotējušas 29 aviokompānijas. Piemēram, Francijā 2008. gadā ir uzskaitīti arī 125 ceļojumu rīkotāju bankroti, kas skāra vairāk nekā 9000 patērētāju, savukārt 2006. gadā bija 95 bankroti (kas skāra nedaudz vairāk par 2500 patērētāju).