Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 26. aprīlis 01:15:12
» Pasaules kausa izcīņas pareģis astoņkājis Pauls
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Pasaules kausa izcīņas pareģis astoņkājis Pauls
Autors: Sagatavots pēc mediju materiāliem, 02/05/2023 10:31


2010. gada Pasaules kausa izcīņā astoņķājis Pauls “pareģoja” Dienvidāfrikā notiekošo futbola spēļu iznākumu, ļaujot cilvēkiem noticēt, ka viņi var nojaust, kas notiks gaidāmajās spēlēs. Paula panākumi spēļu iznākuma prognozēšanā bija tik veiksmīgi, ka viņš izpelnījās pasaules slavu, un daudzi ticēja, ka viņš kaut kādā veidā spēj pareģot nākotni. Spēļu automāti gan nevarētu būt viņa lauciņš, jo tie ir tikai tīrās veiksmes spēles, atšķirībā no sporta spēlēm.

Patiesi, Pauls guva tādus panākumus, ka komandas, par kurām viņš veica prognozes, draudēja viņu apēst, un kāds Argentīnas laikraksts pat publicēja astoņkāja recepti. Patiesībā viņa panākumi sākās 2008. gada Eiropas čempionātā, kad viņš pareizi paredzēja četru no sešām Vācijas spēlēm iznākumu. Viņam galvenokārt tika lūgts prognozēt Vācijas spēles, ņemot vērā, ka tajā laikā viņš dzīvoja Sea Life centrā Oberhauzenē.

Paula agrīnā dzīve

Pauls izšķīlās Veimutas Sea Life centrā, bet ātri tika pārcelts uz vienu no uzņēmuma centriem Oberhauzenes pilsētā Vācijā. Viņu nosauca pēc vācu bērnu rakstnieka Boja Lornsena dzejoļa Der Tintenfisch Paul Oktopus. Ziņojumi liecina, ka viņš jau agrīnā dzīves posmā izrādīja inteliģenci, tāpēc Sea Life centrs centās noskaidrot, kādi ir viņa “talanti”. Pēc centra direktora Daniela Feja (Daniel Fey) teiktā, kad apmeklētāji pietuvojās akvārijam, viņa acīs bija kaut kas redzams.

Dzīvnieku tiesību aizsardzības organizācija PETA norādīja, ka astoņkāji ir vieni no inteliģentākajiem bezmugurkaulniekiem, kas spēj kompleksi domāt un kam ir gan ilgtermiņa, gan īstermiņa atmiņa. Tie spēj mācīties, izmantojot novērošanu, un pat izmantot instrumentus, kas bija noderīgi, kad vajadzēja viņu pierunāt paredzēt futbola spēļu iznākumu, ņemot vērā veidu, kādā viņš sniedza savu atbildi. Tas bija veids, kā Sea Life Centre izvēlējās piekļūt Paula “talantiem”, ļaujot viņam demonstrēt savu inteliģenci, atverot kastes, pat ja viņš patiesi neprognozēja nākotni.

Kā darbojās Pola zīlēšana?

Gatavojoties Vācijas Eiropas čempionāta spēlēm 2008. gadā, Paulam tika uzdāvinātas divas kastes, kur katrā kastē bija vai nu gliemene, vai austere. Uz kastītēm bija izkārtoti abu to valstu karogi, kuras piedalījās gaidāmajā spēlē, un tika uzskatīts, ka tā, kuru Pauls atvēra un apēda pirmo, bija viņa prognoze par spēles uzvarētāju. Tā kā Pauls dzīvoja Vācijā, viņam parasti dāvināja vienu kastīti ar Vācijas karogu un otru – pretinieka karogu.

Ziņas par Paula pareģojumiem Angliju sasniedza 2010. gada 25. jūnijā, kad viņam tika uzticēts prognozēt uzvarētāju Anglijas un Vācijas futbola mačā. Daži uzskatīja, ka viņš ir ideāli piemērots uzvarētāja prognozēšanai, ņemot vērā, ka viņš ir dzimis Anglijā, bet uzaudzis Vācijā. Galu galā viņš pareģoja, ka uzvarēs Vācija, un tā arī notika, jo 16. kārtas mačā tā ar 4:1 sagrāva Angliju.

Viņa prognozes par Pasaules kausa izcīņu

Pēc tam, kad 2008. gada Eiro turnīrā Pols bija uzrādījis 66,66 % prognožu koeficientu, divus gadus vēlāk viņš atkal tika aicināts uz darbu pirms Pasaules kausa izcīņas. Paredzot diezgan precīzi lielāko daļu spēļu iznākumus.

Astoņkājis Pauls 2010. gada Pasaules kausa izcīņu pabeidza ar tādu prognožu rezultātu, kādu varētu apskaust vairums totalizatoru, pareizi paredzot astoņas no astoņām spēlēm. Eiropas čempionātā Pauls katru reizi neprognozēja Vāciju, kas ļāva viņam pareizi noteikt Serbiju kā grupas posma spēles uzvarētāju, kā arī Spāniju kā pusfināla uzvarētāju. Viņš pat pareizi paredzēja Spānijas uzvaru finālā, kur tā ar 1:0 uzvarēja Nīderlandi.

Kas notika?

Vienmēr būs cilvēki, kas tic liktenim, spokiem vai reliģiskai simbolikai, patiesi uzskatot, ka "lietām ir kāds iemesls", vai tamlīdzīgām muļķībām. Līdz ar to noteikti bija tādi, kas ticēja, ka Pauls spēj ieskatīties nākotnē un pareizi noteikt futbola spēļu uzvarētāju. Lielākajai daļai pārējo cilvēku tas bija tikai jautrība, vērojot, uz kuru pusi Pauls iet, kad viņam Oberhauzenes Jūras dzīves centrā pasniedz vakariņas. Jautājums ir, kas patiesībā notika?

Citi dzīvnieki, kas spējuši paredzēt notikumus

Astoņkāja Paula aprūpētāji pārbaudīja viņu 2010. gada 25. oktobrī, kad viņš bija pilnīgi vesels, bet nākamajā rītā tika konstatēts, ka viņš nakts laikā ir miris. Nav skaidrs, vai viņš pats paredzēja savu nāvi vai nē, taču var teikt, ka viņš iegāja vēsturē, pateicoties tam, ka veiksmīgi prognozēja futbola spēļu iznākumu. Viņš nav vienīgais dzīvnieks, kas izmantots futbola spēļu paredzēšanai, un patiesībā nav arī vienīgais astoņkājis. Pauls nomira dabīgā nāvē pēc astoņkāju tipiskā dzīves ilguma, ko diemžēl nevar teikt par Rabio.

1. Astoņkājis Rabio

Astoņkājis Rabio tika izmantots, lai paredzētu Japānas spēļu rezultātus 2018. gada Pasaules kausa izcīņas laikā, veiksmīgi prognozējot visas šīs valsts grupu turnīra spēles. Viņš pareizi paredzēja, ka viņi uzvarēs Kolumbiju, nospēlēs neizšķirti ar Senegālu un zaudēs Polijai. Diemžēl Rabio tā arī neizdevās sevi pārbaudīt turnīra izslēgšanas posmā. Tā vietā viņu zvejnieki aizveda uz tirgu un pārdeva kā jūras veltes, ko nekavējoties sasmalcināja un apēda. Zvejnieks Kimio Abe, kurš viņu atrada, atlikušajās spēlēs viņu aizstāja ar Rabio junioru.

2. Kaķis Ahils

Kaķis vārdā Ahils, kurš dzīvoja Sanktpēterburgas Ermitāžas muzejā Londonā, pareizi paredzēja, ka Krievija uzvarēs Saūda Arābiju savā pirmajā grupas spēlē, pirms tam paredzot Konfederāciju kausa izcīņas rezultātus, izvēloties vakariņu šķīvi ar karogu uz tā.

3. Ķemnicas zoodārza dzīvnieki

Tajā pašā laikā, kad Paulam tika lūgts prognozēt Vācijas rezultātus 2010. gada Pasaules kausā, Ķemnicas zoodārzā dzīvniekiem tika uzdots arī noteikt uzvarētāju komandas. Tomēr viņiem neveicās pārāk labi, jo dzegužkurvītis teica, ka uzvarēs Austrālija, nīlzirgs izvēlējās Vāciju, nevis Serbiju, bet tamarīns uzminēja, ka Gana uzvarēs vāciešus.

4. Papagaiļpērtiķis Mani

Singapūrā papagailim vārdā Mani veicās labāk, jo viņš pareizi noteica visu ceturtdaļfinālu rezultātus, bet finālā kļūdījās.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu