Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 16. aprīlis 18:19:53
» Blekdžeks un kāršu skaitīšanas māksla
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Blekdžeks un kāršu skaitīšanas māksla
Autors: Mediju materiāls, 22/02/2023 12:51

Kā uzskata daļa sabiedrības, viens no veidiem kā aizraujoši pavadīt laiku, ir kāršu spēles. Viena no mūsdienās populārākajām spēlēm ir blekdžeks, kas joprojām pazīstama ar vairākiem nosaukumiem – 21 un acīte. Spēle ir viegli izprotama un ātri apgūstama, to var spēlēt gan mājās divatā, gan kuplākā kompānijā jebkurā vietā. Turpmākajā rakstā apskatīsim, kas īsti ir blekdžeks, kā tas radies un ko tas pasaulei ir devis.

Blekdžeka pirmsākumi

Spēļu kāršu izcelsme joprojām tiek balstīta uz teorijām un spekulācijām, nevis konkrētiem faktiem un pierādījumiem. Tāpat ir ar blekdžeka pirmsākumiem – tie ir miglā tīti. Rakstiskajos avotos blekdžekam līdzīga spēle pirmo reizi tiek minēta Migela de Sevantesa romānā “Dons Kihots”, tur tiek aprakstīta aina, kur spēļu krāpnieki spēlē spēli Ventiuna, kas tulkojumā no spāņu valodas nozīmē 21. Precīzs grāmatas sarakstīšanas laiks nav zināms, tas tiek aplēsts kā 16. gadsimta beigas/17. gadsimta sākums. Tomēr viena no ticamākajām versijām ir, ka spēle radusies Francijā ap 1700. gadu. Tās nosaukums “Vingt-et-un” tulkojumā no franču valodas nozīmē 21. Arī citās Eiropas valstīs pastāvēja ļoti līdzīgas spēles, kuru pamatbūtība bija savākt konkrētu punktu skaitu.

Viennozīmīgi var apgalvot, ka blekdžeka pirmsākumi meklējami Eiropā, toties patieso popularitāti un atpazīstamību tā ieguva tieši ASV. Franču kolonisti 19. gadsimtā nogādātāja spēles ideju ASV un vēlāk “Vingt-et-un” jau pārtapa par blekdžeku. Jau 1930. gados šī spēle ieņēma nozīmīgu pozīciju spēļu nozarē. Gadu gaitā spēles noteikumi ir mainījušies un pilnveidojušies, tāpat ir izveidojušās vairākas blekdžeka spēles variācijas.

Spēles būtība

Blekdžeks ir samērā vienkārša spēle, kurā spēlētājs spēlē pret dīleri – cenšoties to pārspēt. Katrai kārtij ir sava vērtība – kungam, dāmai un kalpam tā ir 10 punkti, dūža vērtība ir 1 vai 11, to var izvēlēties pēc situācijas, un pārējām kārtīm tā jau ir norādīta uz kārts. Spēles būtība ir viegli izskaidrojama – spēlētājam ir jāsavāc pēc iespējas tuvāka kāršu kombinācija skaitlim 21, protams, lai uzvarētu, tā nedrīkst būt mazāka nekā dīlerim un nedrīkst pārsniegt 21 punktu skaitu. Citiem vārdiem sakot, ir 3 veidi kā uzvarēt:

• Spēlētāja kombinācija ir lielāka par dīlera kombināciju, bet ne lielāka par 21.
• Dīlera kombinācija ir lielāka par 21
• Spēlētāja pirmās 2 izdalītās kārtis veido 21 punkta kombināciju.

Spēli pārsvarā spēlē divi līdz septiņi spēlētāji. Sākotnēji spēļu namā tika spēlēts ar vienu 52 kāršu kavu, bet, pieaugot kāršu skaitītāju entuziastiem, gandrīz visi spēļu nami pārgāja uz 4 kāršu kavu spēli. Atkarībā no spēlētāju daudzuma pie galda mēdz spēlēt pat ar 8 kāršu kavām. Tiek uzskatīts, ka no visām kāršu spēlēm, tieši blekdžekā ir vislabākās izredzes laimēt – jo spēlētājs spēlē pret dīleri, tātad 50 pret 50.

Blekdžeks tiešsaistē

Pirmā tiešsaistes spēļu vietne tika atklāts pirms 30 gadiem. Neskatoties uz lēno interneta pieslēgumu, zemās kvalitātes grafiku un bieži vien sarežģīto nokļūšanu pie datora ar internetu, spēļu spēlēšana tiešsaistē ātri vien ieguva atzinību. 2006. gadā spēļu izstrādes studija Evolution Gaming pasaulei prezentēja pirmo tiešsaistes spēli ar live dīleriem, šis notikums tiešsaistes spēli padarīja vēl pievilcīgāku, ļaujot mājas komfortā izjust maksimāli autentisku spēļu pieredzi.

Šodien pasaulē ir tūkstošiem tiešsaistes spēļu un gandrīz katrā ir iespējams spēlēt vismaz vienu blekdžeka variantu. Respektīvi ir nepieciešams vien interneta pieslēgums un dators vai arī kāda no viedierīcēm. Spēlējot tiešsaistes spēles, piemēram, Klondaika, ir iespēja saņemt dažādus bonusus un piedalīties daudzveidīgās akcijās. Tāpat daudzas vietnes piedāvā spēlēt blekdžeku bez maksas, šis piedāvājums lieliski noderēs iesācējiem, lai praktizētos un apgūtu dažādus spēles knifiņus.

Kāršu skaitīšanas māksla

1962. gadā amerikāņu matemātiķis Edvards O. Torps sarakstīja grāmatu “Beat the Dealer”. Grāmatā tiek doti padomi, kā uzlabot spēli, izmantojot dažādas derību un spēles stratēģijas. Grāmata ātri vien kļuva par dižpārdokli, bet spēļu nozare reaģēja vēl ātrāk, ieviešot izmaiņas, lai minētos padomus nevarētu izmantot.

Arī pirms Torpa grāmatas padomiem, jau pastāvēja spēlētāji, kas bija sapratuši, kādu labumu dod kāršu skaitīšana. Šī metode balstās uz matemātiskiem aprēķiniem. Tās pamatā ir sekošana līdzi kāršu plūsmai, izskaitļojot, kuras kārtis jau izspēlētas. Tas palīdz saprast, vai nākamā kārts būs ar zemu vai tomēr augstu vērtību. Iedala trīs kāršu skaitīšanas metodes – vienkāršā, standarta un profesionālā, lai tās apgūtu, nepieciešama laba matemātiskā domāšana un spēcīga atmiņa. Šīs prasmes vien nenodrošina uzvaru, tās palīdz uzlabot lēmumu pieņemšanu, un palielina iespējas laimēt. Tiek aplēsts, ka skaitītāji var palielināt savas izredzes līdz pat 2,5%. Tieši šī iemesla dēļ kāršu skaitītāji nav gaidīti spēļu nama apmeklētāji. Toties tiešsaistes spēles šo prasmi nevar pielietot, jo pirms katras izspēles kavā tiek sajauktas visas kārtis.

Vai blekdžekā uzvara atkarīga tikai no veiksmes?

Lai gan spēle ir viegli apgūstama, ir vērts veltīt laiku, lai izprastu un iemācītos veiksmīgas blekdžeka spēles knifus. Kā jau iepriekš tika minēts, salīdzinot ar citām spēlēm, tieši blekdžekam ir augsts uzvaras koeficients, tas nozīmē, ka uzvara ir tikai daļēji atkarīga no veiksmes, viss pārējais ir spēlētāja rokās – izpratne, stratēģija un prasme paredzēt turpmākos spēles pavērsienus. Kāršu spēles ir lielisks izgudrojums – nav svarīgi, vai tās spēlē mājās, spēļu namā vai tiešsaistē, tās vienmēr, kā daļa uzskata, nodrošinās jautri un kvalitatīvi pavadītu laiku!
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu