Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 16. aprīlis 09:33:26
Sociālpolitika » Piešķirs 152 tūkstošu eiro solidaritātes fondam Ukrainas un Moldovas aeronavigācijas atbalstam
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Piešķirs 152 tūkstošu eiro solidaritātes fondam Ukrainas un Moldovas aeronavigācijas atbalstam
Autors: , 06/12/2022 12:27

Šodien, 6.decembrī, valdība piešķīra Satiksmes ministrijai finansējumu 152 277 eiro apmērā atbalsta iemaksas veikšanai Eiropas Aeronavigācijas drošības organizācijas (EUROCONTROL) pārvaldītajā Gaisa satiksmes vadības īpašajā solidaritātes fondā Ukrainas un Moldovas aeronavigācijas pakalpojumu izmaksu segšanai. Finansējums tiks piešķirts no “Līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem”.

Krievijas karadarbības rezultātā iznīcināta Ukrainas infrastruktūra un radītas nopietnas sekas Eiropas gaisa satiksmes vadības sistēmai. Izmaiņas ir dramatiski ietekmējušas Ukrainu un Moldovu. Ukrainā faktiski apturēti ieņēmumi no maksas par maršrutā sniegtajiem aeronavigācijas pakalpojumiem, līdz ar to aeronavigācijas pakalpojumu sniedzēji nespēj noturēt operatīvo personālu finanšu līdzekļu trūkuma dēļ. Savukārt gaisa telpas slēgšana pārlidojumiem arī Moldovai radījusi krasu ieņēmumu samazinājumu.

Ukraina un Moldova šobrīd ir situācijā, kad tās nevar nodrošināt aeronavigācijas pakalpojumu sniegšanu tām deleģētajos lidojumu informācijas rajonos, tādējādi radot negatīvu ietekmi uz personālu un infrastruktūru, kuru saglabāšana un uzturēšana ir vitāli svarīga brīdim, kad gaisa satiksme tiks atjaunota. Turklāt satiksmes atjaunošanās ir neparedzama un nav alternatīvas iespējas novērst šo ieņēmumu trūkumu.

Lai daļēji kompensētu ar satiksmes izmaiņām radītos negūtos ieņēmumus no maksas par maršrutā sniegtajiem aeronavigācijas pakalpojumiem, EUROCONTROL izstrādājusi priekšlikumus, tā sauktās “solidaritātes pakas”, finanšu atbalsta sniegšanai ietekmētajām valstīm. Priekšlikums paredz dalībvalstu brīvprātīgu atbalsta iemaksu veikšanu Ukrainas un Moldovas aeronavigācijas sistēmas saglabāšanas atbalstam. Latvijas aprēķinātās iemaksas apjoms ir 152 277 eiro.

Ņemot vērā, ka Latvijas aeronavigācijas uzņēmumam VAS “Latvijas Gaisa satiksme” Krievijas izraisītā kara Ukrainā dēļ būtiski samazinājušies ieņēmumi no pārlidojumu maksām, iemaksu minētajā solidaritātes fondā nav iespējams veikt no kapitālsabiedrības ieņēmumiem. Attiecīgi, finansējums tiek piešķirts Satiksmes ministrijai, kas veiks atbalsta iemaksu īpašajā solidaritātes fondā.

EUROCONTROL dalībvalstu pārstāvju balsojums par Eiropas Gaisa satiksmes vadības īpašā solidaritātes fonda izveidi (brīvprātīgas iemaksas veidā) ar mērķi sniegt atbalstu Ukrainai un Moldovai, notika 2022. gada 24. novembrī Briselē (Beļģijā).
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu