Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 19. aprīlis 21:07:48
» Valsts prezidents un Latvijas Bankas prezidents: nākamais būs Latvijas ekonomikas izaugsmes gads
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Valsts prezidents un Latvijas Bankas prezidents: nākamais būs Latvijas ekonomikas izaugsmes gads
Autors: BNA LATVIA, 29/03/2021 14:46

Valsts prezidents Egils Levits šodien tiešsaistē tikās ar Latvijas Bankas (LB) prezidentu Mārtiņu Kazāku, pārrunājot Latvijas makroekonomiskās prognozes, Eiropas Savienības (ES) atbalsta līdzekļu gudru ieguldījumu nepieciešamību un Latvijas Bankas darbu valsts ilgtspējas laukā.


M. Kazāks iepazīstināja E. Levitu ar pagājušā gada iekšzemes kopprodukta datiem, valsts finanšu atbalsta ietekmi uz izmaiņām ekonomikas attīstībā, darba tirgū, iedzīvotāju patēriņā.  Ņemot vērā LB veiktās prognozes, abas puses pauda gandarījumu par to, ka šogad ekonomika varētu iziet no krīzes grūtībām un nākamais gads varētu būt ekonomikas izaugsmes gads. Kā norādīja M. Kazāks, plānotā ES atveseļošanās fonda finanšu plūsma un nacionālais atbalsts ekonomikā ir jāiegulda jēgpilni, lai resursi netiktu izšķērdēti.

Valsts prezidents un M. Kazāks bija vienisprātis, ka ir nepieciešami ieguldījumi cilvēku izglītībā un jaunu prasmju apgūšanā, inovācijās un ilgtspējā. Tāpat E. Levits un M. Kazāks uzsvēra, ka valsts pārvaldē ir nepieciešamas strukturālas reformas, lai nodrošinātu nozaru horizontālu sadarbību, kā arī politisku atbildību par tām nozarēm, kas līdz šim ir sadrumstalotas starp dažādām ministrijām. Jāpiebilst, ka jau rīt Latvijas Banka sabiedrību iepazīstinās ar veikto prognozi Latvijas ekonomikai.

Liela uzmanība sarunā tika pievērsta Latvijas Bankas ekspertu darbam par ilgtspējīgu domāšanu ekonomikā. Valsts prezidents augstu novērtēja LB iniciatīvu, esot vienisprātis, ka ir jābūt plašai diskusijai ar sabiedrību, politikas pārstāvjiem un uzņēmējiem par to, ko tieši nozīmē ilgtspējīga ekonomikas attīstība Latvijai un tās dažādajām tautsaimniecības nozarēm. Latvijas Bankas veiktā analīze liecina, ka pastāv pretrunas ilgtspējas elementu līdzsvarošanā sadrumstalotas nozaru politikas un īstermiņa domāšanas dēļ.

Abas puses akcentēja, ka Latvijai ir jāredz savas problēmas vides un dabas aizsardzības jomās un ir jāpanāk vienota sabiedrības izpratne, ka Latvijai ilgtermiņā ir svarīgi un izdevīgi būt par zaļu valsti šī jēdziena patiesā izpratnē.

M. Kazāks informēja Valsts prezidentu par grozījumiem Saeimā attiecībā uz Latvijas Bankas likumu. E. Levits izteica atbalstu Latvijas Bankas ierosinājumam izdalīt no likumprojekta grozījumu, kas attiecas uz padomes struktūru. Šis grozījums ļautu LB turpināt pakāpeniski gatavoties apvienošanai ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju, negaidot visa Likuma par Latvija Banku izskatīšanu.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu