Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 20. aprīlis 11:22:19
Eiropas Savienība » EK un BAT paraksta nolīgumu par cīņu pret nelikumīgu tabakas tirdzniecību
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
EK un BAT paraksta nolīgumu par cīņu pret nelikumīgu tabakas tirdzniecību
Autors: Solvita Barkāne, 15/07/2010 14:58

Šodien Eiropas Komisija paziņoja, ka ir noslēgts daudzgadu nolīgums ar "British American Tobacco" (BAT) par tabakas izstrādājumu nelikumīgas tirdzniecības apkarošanu kopīgiem spēkiem. Saskaņā ar šo vienošanos BAT sadarbosies ar Eiropas Komisiju, krāpšanas apkarošanas biroju OLAF un dalībvalstu tiesībsargājošām iestādēm, lai palīdzētu apkarot cigarešu kontrabandu un viltošanu.

Nolīgumā paredzēts, ka BAT Komisijai un dalībvalstīm nākamo 20 gadu laikā izmaksās iespaidīgas summas — pavisam 200 miljonus ASV dolāru (134 miljonus eiro). Tas būs ievērojams atbalsts ES cīņā pret nelikumīgu tabakas izstrādājumu tirdzniecību, kas ik gadus ES un dalībvalstīm nolaupa miljardus.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu teica: "Esmu gandarīts par šo svarīgo nolīgumu, kas palīdzēs aizsargāt ES finansiālās intereses un stiprinās mūsu spēkus cīņā pret cigarešu kontrabandu un viltošanu."

Nodokļu, muitas, krāpšanas apkarošanas un revīzijas lietu komisārs Aļģirds Šemeta sacīja: "Nelikumīga cigarešu tirdzniecība rada miljardiem eiro lielus zaudējumus neiekasētu nodokļu un muitas nodevu veidā. Šajos ekonomiski smagajos apstākļos jādara viss iespējams, lai apturētu šādas nelikumības, kas mums izmaksā tik dārgi. Šodien noslēgtais nolīgums ievērojami palīdzēs apkarot nelikumīgu tirdzniecību ar cigaretēm un būs nepārprotams signāls noziedzniekiem, ka pret tiem nostājušās gan valstu iestādes, gan ražotāji." 

Ir aplēsts, ka viltotu un kontrabandas ceļā ievestu tabakas izstrādājumu dēļ ES un dalībvalstis ik gadus zaudē līdz pat 10 miljardiem eiro kā neiekasētus nodokļus.  Turklāt viltošana un citi kontrabandas veidi rada paralēlu nelegālu piegādes ķēdi, kas kaitē legālajiem izplatīšanas kanāliem un rada negodīgu konkurenci legāli izplatītiem oriģinālizstrādājumiem. Nelikumīgu tirdzniecību ar cigaretēm bieži vien izmanto, lai finansētu citas ļaundarības, piemēram, terorismu un organizēto noziedzību.

Neraugoties uz ES, dalībvalstu un nozares dalībnieku sekmīgu darbošanos, pēdējo gadu laikā cigarešu viltošana un kontrabanda ir augusi un dažādojusies. Tāpēc Komisija ir pastiprinājusi cīņu pret viltotu cigarešu nelikumīgu tirdzniecību. Komisija sadarbojas ar dalībvalstu un trešo valstu tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem, lai izmeklētu cigarešu viltošanu, atklātu viltoto cigarešu ražotnes un pārtrauktu to darbību, reģistrētu un īstenotu viltotu cigarešu konfiskāciju ES, kas dod iespēju noskaidrot izstrādājumu izcelsmes vietu un citu būtisku informāciju.

Nolīgums paredz arī tālejošas ražojumu izsekošanas procedūras, lai tiesībsargājošās iestādes varētu noteikt, kāda ir izcelsme un galamērķis izstrādājumiem ar BAT marku, un pārbaudīt, vai izstrādājumi nav viltoti. Saskaņā ar nolīgumu BAT konkrētus iepakojumus marķēs ar informāciju par paredzēto mazumtirdzniecības tirgu, cigarešu lieliepakojumus marķēs ar mašīnlasāmu svītrkodu un ieviesīs citas procedūras, lai uzlabotu savu ražojumu uzraudzību un izsekošanu.

Līdztekus jau minētājiem ieguvumiem Eiropas Savienība un iesaistītās dalībvalstis no BAT vairākus gadus saņems ievērojamus maksājumus — BAT ir apņēmusies 20 gadu laikā izmaksāt pavisam 200 miljonus ASV dolāru (134 miljonus eiro). 

Nolīgumā paredzēta arī garantija, ka BAT veiks maksājumus, ja nākotnē tiks konfiscēta tā oriģinālprodukcija ES, pārsniedzot norādītos daudzumus. Šie maksājumi būs pieejami visām iesaistītajām dalībvalstīm.

Latvijā nemuitoto cigarešu apjoms pārsniedz jau 40% no kopējā tirgus, tā budžetam radot zaudējumus 81 miljonu latu apmērā, bet tirgotājiem - aptuveni 5,5 miljonu latu apmērā.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu