Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 20. aprīlis 06:50:54
Izklaide » Rīgas dome plāno līdzfinansēt ārvalstu filmu uzņemšanu Rīgā
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Rīgas dome plāno līdzfinansēt ārvalstu filmu uzņemšanu Rīgā
Autors: Solvita Barkāne, 05/03/2010 11:52

Rīgas dome sadarbībā ar Nacionālo kino centru ir izstrādājusi līdzfinansējuma programmu – „Rīgas filmu fonds”, kura mērķis ir veicināt ārvalstu filmu uzņemšanu Rīgā, tādējādi radot jaunas darba vietas, piesaistot tiešas investīcijas Rīgai, kuras veicinās visa veida uzņēmējdarbību Rīgas pilsētā.

Rīgas filmu fonds dos jaunu stimulu nacionālās kino industrijas attīstībai, kā arī popularizēs Rīgas vārdu ārvalstīs. Konkursa uzvarētāji iegūs iespēju pēc filmas uzņemšanas atgūt daļu no Rīgā iztērētajiem finansu līdzekļiem. Pieteikšanās konkursam uz līdzfinansējumu tiks izsludināta līdz četrām reizēm gadā.

„Rīgas Filmu fonds ir vistiešākais ekonomikas sildīšanas instruments, kad ārvalstu kinoproducentu Rīgā iztērētie līdzekļi, kuri parasti uz vienu filmu sastāda ne mazāk kā 1,5 – 2 miljoni eiro, nekavējoties nokļūs Rīgas viesnīcu, restorānu un kafejnīcu, taksometru un apsardzes kompāniju, kā arī daudzu citu uzņēmumu budžetos. Darbu saņems ne tikai profesionālie aktieri, bet arī daudzi simti masu skatu dalībnieku. Savukārt pilsētas budžetu papildinās iedzīvotāju ienākuma nodoklis,” uzsver Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Ainārs Šlesers

„Rīgas filmu fonda izveidošana ir revolucionārs solis un spēcīgs stimuls Latvijas filmu nozares attīstībai, un ir īpaši nozīmīgs šajā laikā, kad, nozares budžeta samazinājuma dēļ, vietējo studiju projektu apjoms piedzīvo lejupslīdi. Šī projekta veiksmīga realizācija nozīmēs Latvijas kinoprofesionāļu regulāru nodarbinātību un pieredzes uzkrāšanu,” uzsver Nacionālā kino centra vadītāja Ilze Gailīte - Holmberga

 „Jau tagad, veicot aprēķinus, ir skaidrs, ka gadījumā, ja Rīga tiks izvēlēta par vietu, kur filmēt liela budžeta ārzemju filmas, Rīgas domes piešķirtā nauda ar uzviju atgriezīsies pašvaldības budžetā. Būtiski ir tas, ka līdzfinansējums filmu producentiem tiks izsniegts tikai pēc tam, kad ārzemju filmas uzņemšanai paredzētā nauda jau būs iztērēta Rīgā un tas būs dokumentāli pierādīts, tādējādi novēršot iespēju, ka pilsētas nauda tiek nelietderīgi izmantota un nodrošinot ārvalstu naudas plūsmu Rīgas un Latvijas ekonomikā,” norāda Rīgas domes uzņēmējdarbības koordinācijas centra direktors un konkursa komisijas vadītājs Ervins Labanovskis.

„Rīgas dome konkursa uzvarētājiem atmaksās 7 % – 15 % no ārzemju filmu uzņemšanas laikā iztērētās naudas Rīgā, atkarībā no tā cik daudz Rīga tiks atspoguļota kā filmas norises un uzņemšanas vieta, kā arī tiks ņemts vērā vai filmēšanas procesā tiks nodarbināti Latvijas aktieri un pakalpojumu sniegšanai piesaistīti Rīgas uzņēmumi,” piebilst Ervins Labanovskis.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu