Ventspilī mēģinās uzstādīt Ginesa pasaules rekordu
Autors: BNA, 07/04/2017 13:12

Ventspilī šonedēļ manāma īpaša rosība, jo norit pēdējie sagatavošanās darbi pirms gaidāmā Ginesa pasaules rekorda “Visātrāk un visvairāk cilvēku vienlaicīgi iestāda sīpolpuķes” uzstādīšanas mēģinājuma, kas notiks šo sestdien, 8.aprīlī, sākot no plkst. 11:00, Facebook raksta Ventspils labiekārtošanas kombināts.

Līdz šim ir paveikti ievērojami darbi vairāku mēnešu garumā, lai tik nozīmīgs pasākums tiktu īstenots.

Jau kopš 2016.gada rudens, liela daļa no sagādātajiem sniegpulkstenīšu sīpoliņiem tiek audzēti gan Ventspilī, gan Babītē, gan arī citur Latvijā. Visu šo laiku P/i “Ventspils komunālā pārvalde”, PSIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” un SIA “Galantus” darbinieki rūpīgi sekojuši līdzi to augšanas attīstībai. Mainīgie laikapstākļi, ar gariem atkušņu periodiem un ilgstošu vēsumu pavasarī, organizatoriem šajā laikā sagādājuši arī nelielas raizes, jo februārī sīpolu asni bija krietni paaugušies, bet līdz stādīšanai palicis vairāk nekā mēnesis. Lai apturētu augšanas procesu, tika pieņemts lēmums sniegpulkstenītes uz laiku ievietot atvēsinošās kamerās, tā bremzējot to attīstību.

Kā NRA.lv informē Pilsētas galvenā dārzniece Zane Makrecka, šobrīd sniegpulkstenītes atrodas siltumnīcās un noliktavas placī, kurā tās turpina ziedēšanas procesu. Tāpat šobrīd notiek dabā sarakto sīpoliņu dalīšana pa podiņiem. Darbs ir apjomīgs, jo, kā jau iepriekš tika informēts, katram dalībniekam būs jāiestāda seši podiņi, kuros katrā no tiem atradīsies četri sīpoliņi. Pieteikto dalībnieku skaits ir 1294 cilvēki, kuriem nepieciešams sagatavot 7764 gabalus podiņu, kuros aug vairāk nekā 31 tūkstotis sīpoliņu.

Ginesa pasaules rekorda uzstādīšana norisināsies Sarkanmuižas pļavā, kura pēdējo mēnešu laiku ir piedzīvojusi lielas, bet ļoti skaistas un simboliskas pārvērtības. 2016.gada rudenī tika veikti iespaidīga izmēra figurālas puķu dobes sagatavošanas darbi. Mērnieki precīzi nosprauda plānotās dobes Latvijas kontūras formā, savukārt PSIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” veica velēnas noņemšanu, tās aizvešanu, trūdzemes pievešanu un safrēzēšanas darbus. Pēc sākotnēji plānotā dalībnieku skaita tika sagatavotas dobes 494 m2 platībā, bet, ņemot vērā lielo interesentu un pieteikto komandu skaitu, dobes tika paplašinātas vēl par 160 m2. Šonedēļ dobes tika atkārtoti frēzētas un nogrābtas, bet no ceturtdienas, 6.aprīļa tās tiks marķētas ar stādvietu atzīmēm un rekorda dalībnieku kārtas numerācijas zīmēm.

Jau no piektdienas Sarkanmuižas pļavā tiks izvietoti nepilni astoņi tūkstoši podiņu, bet sestdien dobes papildinās īpaši šim pasākumam sarūpētās lāpstiņas, ko dalībnieki varēs izmantot sniegpulkstenīšu stādīšanā, bet pēc tam paturēt kā suvenīru no šī pasākuma. Tāpat organizatori būs sarūpējuši papildu sniegpulkstenīšu stādus, ko speciāli norādītajā papildus stādīšanas laukumā varēs iestādīt tie pasākuma apmeklētāji, kuri nebija pieteikušies komandās.
Kā jau iepriekš informēts, lai uzstādītu jaunu Ginesa rekordu Ventspilī, ir jāpārspēj 2014. gada 9.novembrī Brukveilas parkā, Birmingemā, Apvienotajā karalistē uzstādītais rekords, kad 15 minūšu laikā 4250 sīpolpuķes vienlaicīgi iestādīja 850 cilvēku. Jauna rekorda uzstādīšanai ir nepieciešams pārspēt visus trīs minētos parametrus – dalībnieku skaits, sīpolpuķu skaits un stādīšanas laiks.