Svētku galds sešiem mēnešiem
Autors: BNA, Kaspars Breidaks un Edijs Pālens, 17/04/2008 09:32


Ir pagājuši seši mēneši, kopš savu darbību ir uzsākusi ziņu aģentūra BNA. Seši mēneši, kas Latvijas politiskajā un biznesa vidē ir bijuši bagātīgi pildīti ar notikumiem, kādus reti kura saimniece savā svētku tītarā liktu. Un tomēr galds ir jāklāj, tāpēc piedāvājam ilustrētu ieskatu pēdējo sešu mēnešu aktuālākajos un skaļākajos notikumos.

2007. gada Oktobris:
Mēnesis, kad aģentūra BNA vēra savas durvis un logus plaši vaļā, lai nepalaistu garām ne kripatiņas svarīgas un aktuālas informācijas, bija diez gan kliedzošs vārda vistiešākajā un skanīgākajā nozīmē. Gluži vai ik rītu pie Saeimas ēkas pulcējas cilvēku stāvi, lai izkliegtu savu sāpi. Neapmierinātība, bezcerība, cīņas spars un tautas vienotība. Šīs četras un savā starpā it kā konkurējošās garšvielas bija tās, kuras dominēja oktobra mēnesī.

2007. gada Novembris:
Varētu pat teikt, ka šis bija mēnesis, kad bruģakmens pie Saeimas ēkas beidzot varēja uzelpot. Kaut nedaudz, bet tomēr. Lielā brēka rimusies, budžets aprtiprināts, atliek vēl vienīgi likt punktu uz "i" ! Tiek atkārtoti ievēlēts Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Novembris ir arī tas mēnesis, kurā vietu uz mūsu nakts galdiņa rod Lato Lapsas grāmata "Tiesāšanās kā ķēķis".Pēc tam, kad LR Tieslietu ministrs un Augstākās tiesas priekšēdētājs sasauc ārkārtas tiesnešu konferenci, lai runātu par tiesu sistēmu Latvijā un likumu un ētikas normu pārkāpumiem tajā, šī grāmata tiek burtiski izķerta.

2007.gada Decembris:
Viens no krāšņākajiem un notikumiem bagātākajiem mēnešiem. Par demisiju paziņo tā laika Ministru prezidents Aigars Kalvītis, un uzreiz tiek raudzīts pēc jauna valdības vadītāja. Pēc vadītāja ar stāžu. Pēc vadītāja, kurš nupat aizvadījis pirmās 100 dienas pie valdības "stūres" - Ivara Godmaņa.
Un vēl decembrī beidzot no krāsns tiek izņemts tik ilgi sutinātais un lolotais cepetis: Latvijas - Krievijas robežlīgums.

2008. gada Janvāris:
Savā ziņa mierīgs mēnesis. Iesācies jauns gads. Svētku galds tāds patukšs, tāpēc valdības vīri dodas uz lauku sēt jaunu ražu. Tiek uzsāktas pārrunas par Lattelecom privatizāciju ar ASV investīciju kompāniju "Blackstone". Pa to laiku pārējie iedzīvotāji pulcējas pie ugunskuriem, atceroties1991. gada Barikāžu notikumus.

2008. gada Februāris:
Svētku galdā izmaiņas. Svešzemju produktos manāma rosība. Kāds dodas prom tā klusi un mierīgi, bet kādam, protams, vajadzīgs pavadošais troksnis. Tā varētu raksturot vērienīgo vēstnieku maiņu februārī. Gan Krievijas, gan Amerikas vēstnieki dodas mājup. Taču galds nemīl tukšumu. Darbu Latvijā uzsāk Krievijas vēstnieks Aleksandrs Vešņakovs un ASV vēstnieks Čārlzs Larsons. Jāpiezīmē, ka bijusī ASV vēstniece Latvijā Ketrīna Toda Beilija atvadu vizītes laikā aizsardzības ministrijā saņēma AM apbalvojumu - goda zīmi "Par ieguldījumu bruņoto spēku attīstīnbā".

2008. gada marts:
Sestais mēnesis. Diezin vai tas pilnākais un atmiņā paliekošākais. Taču noteikti viss krāšņākais, Latvijas karogu krāsās tērptais mēnesis.
Notikums, kam pastiprinātu uzmanību pievērsa Iekšlietu ministrija un pašvaldības policija - 16. marta Leģionāru piemiņas pasākums un Komunistiskā genocīda upuru piemiņas gājiens.

Auksts vai karsts, salds vai tomēr rūgtens, tāds nu tas svētku galds mums visiem ir sanācis. Tagad vien katram pašam jāatrod laiks, lai pie šī galda piesēstos un paņemtu sev to labāko. Labāko no tā, kas servēts. Un, kas zin, varbūt jau drīz katram Latvijas iedzīvotājam pa rokai būs valstiskas nozīmes ēdienkarte, un mēs paši būsim tie, kas noteiks, kas galdā liekams!