Kampars: Latvijas ekonomikas atkopšanās ļaus tērēt mazāk līdzekļus no starptautiskā aizdevuma
Autors: BNA, 22/07/2010 10:57

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) atzinīgi vērtē pēdējo nedēļu laikā parakstīto jauno papildus saprašanās memorandu starp Latviju un Eiropas Savienību un vakar pieņemto Starptautiskā Valūtas fonda valdes lēmumu apstiprināt kārtējo vienošanos ar Latviju par nākamās starptautiskā aizdevuma daļas piešķiršanu.

Ekonomikas ministrs uzskata, ka Latvijai ir jāturpina sadarbība ar starptautiskajiem aizdevējiem, jo tā nodrošina valsts stabilitāti starptautiskajos finanšu tirgos, demonstrē pasaulei Latviju kā ilgtermiņa investīcijām draudzīgu valsti, kā arī ļauj tērēt būtiski mazāk par aizdevuma apkalpošanu. Savukārt pozitīvās tendences ekonomikā, pēc A.Kampara domām, Latvijai ļaus tērēt mazāk līdzekļus no starptautiskā aizdevuma.

„Ekonomikas atkopšanās ļaus tērēt mazāk līdzekļus no starptautiskā aizdevuma, tādēļ valdība jau ir vienojusies ar starptautiskajiem aizdevējiem par to, ka līdz gada beigām aizņemsies mazāk naudas nekā bija sākotnēji paredzēts. Tāpat panākta vienošanās aizdevumu pārveidot par kredītlīniju. Nevaram izslēgt iespēju, ka beigu beigās Latvijai nevajadzēs visu aizdevuma summu, par kādu tika panākta vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem. Tomēr pašreizējā brīdī, kad pasaules ekonomika vēl tikai pakāpeniski atgūstas no pēdējo desmitgažu laikā smagākās finanšu krīzes, lieka piesardzība nekad nevar būt lieka, tādēļ valdībai ir jāturpina sadarbība ar starptautiskajiem aizdevējiem un jāpilda iepriekš panāktās vienošanās,” uzsver A.Kampars.

Ekonomikas ministrs norāda, ka kopš gada sākuma situācija Latvijas ekonomikā ir pakāpeniski uzlabojusies. Pirmo reizi pēc astoņiem recesijas ceturkšņiem Latvija šā gada 1.ceturksnī ir atgriezusies pie ekonomiskās izaugsmes. Eksporta apjomi šā gada pirmajā ceturksnī pret 2009.gada 1.ceturksni pieauguši par 4,6 %; pieauguši izlaides apjomi apstrādes rūpniecībā, transporta un sakaru nozarē,  primārajās nozarēs.  Statistikas pārvaldes apsekojumu rezultāti liecina, ka uzņēmēju un patērētāju novērtējums par turpmākās izaugsmes iespējām turpina uzlaboties. Pēdējos mēnešos pozitīvas tendences novērojamas arī darba tirgū, samazinoties bezdarbam.