Konstatēti pārkāpumi Dziesmu un deju svētku dalībnieku ēdināšanā
Autors: Solvita Barkāne, 14/07/2010 15:01

Kopumā skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir aizritējuši mierīgi, pārtikas izraisīti masveida saslimšanas gadījumi nav konstatēti, tomēr Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) konstatējis pārkāpumus svētku dalībnieku ēdināšanā.

Svētku laikā pārbaudīti 95 sabiedriskās ēdināšanas un 38 pārtikas tirdzniecības uzņēmumi.

Nopietnākās un biežākās pārbaudes piedzīvoja svētku dalībnieku ēdinātāji, jo tieši viņu rokās bija svētku dalībnieku – bērnu un jauniešu veselība. Jāatzīst, neraugoties uz to, ka PVD ar svētku organizatoriem un uzņēmumiem, kuri pasākuma laikā nodrošināja svētku dalībnieku ēdināšanu, bija pārrunājis ar pārtikas drošumu saistītos jautājumus, pārbaužu laikā tika konstatēti arī tādi pārkāpumi, kas pie noteiktas apstākļu sakritības varēja apdraudēt patērētāju veselību. Šādi gadījumi bija 14 un visos šajos gadījumos PVD inspektori uz vietas atrisināja situāciju, norādot ēdinātājiem, kas darāms, lai riskus samazinātu līdz minimumam, piemēram, ēdienus atkārtoti termiski apstrādājot.

50 gadījumos PVD inspektori konstatēja, ka netiek ievērota pārtikas produktu uzglabāšanas temperatūra. Dažs ēdinātājs atbilstošā temperatūrā neuzglabāja gatavos ēdienus, dažs augsta riska pārtiku (piens un piena produkti, gaļa un gaļas produkti) neuzglabāja aukstumā, augsta riska pārtika tika piegādāta ar transportu, kurā nebija nodrošināta nepieciešamā temperatūra.

49 gadījumos ēdinātājiem bija problēmas ar tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumu ievērošanu – nebija iegādāti nepieciešamie līdzekļi vai tie netika izmantoti uzkopjot virtuvi, 38 gadījumos tika konstatēti personāla higiēnas prasību pārkāpumi, 84 gadījumos PVD inspektori konstatēja, ka nav nodrošināts viss, lai novērstu pārtikas piesārņojumu, piemēram - netīras darba virsmas, jēlprodukti tiek apstrādāti kopā ar produktiem, kam nav nepieciešama turpmāka termiskā apstrāde. 8 gadījumos PVD inspektori konstatēja pārtikas produktus, kuriem beidzies derīguma termiņš.

Tāpat PVD inspektori atklāja, ka atsevišķi svētku dalībnieku ēdinātāji patvaļīgi mainīja ar svētku organizatoriem saskaņoto ēdienkarti, iekļaujot tajā, no pārtikas drošuma viedokļa raugoties, nedrošus ēdienus. Daži, gatavojot ēdienus, nepievienoja tik daudz sastāvdaļas kā paredzēts, piemēram, samazināja ēdienā paredzēto gaļas daudzumu, kā arī bija gadījumi, kad iepriekš paredzētais, plānotais porciju lielums nesaskanēja ar reālo porciju lielumu. Tātad bija kolektīvi, kuru bērni nesaņēma visu, kas tiem pienācās un par ko pašvaldības un valsts ir samaksājusi ēdinātājiem.

PVD jau svētku laikā par būtiskākajiem pārkāpumiem informēja svētku organizatorus, taču jau tuvākajā laikā tie saņems arī detalizētu informāciju par PVD konstatēto svētku laikā.

Par konstatētajiem pārkāpumiem ēdināšanas uzņēmumos, kas nodrošināja svētku dalībnieku ēdināšanu, PVD sastādījis 14 administratīvā pārkāpuma protokolus un piemērojis naudas sodus 1000 latu apmērā. 8 gadījumos PVD inspektoriem pārtiku nācās izņemt no apgrozības, tai skaitā 56 kg svaigas gaļas, gaļas produktu un subproduktu, ap 17 kg sviestmaižu, 5 kg dažādu salātu, 30 kg vārītu rīsu un griķu.