Starptautiskā konkursā RTU studentu konstruētais tilts no makaroniem izturējis 116,3 kg slodzi
Autors: Solvita Barkāne, 25/05/2010 11:49

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentu komanda atgriezusies no Austrumeiropas spageti tiltu konstruēšanas sacensībām «RECCS 2010», kur RTU studentu konstruētais makaronu tilts izturējis 116,3 kg slodzi un trīsdesmit Austrumeiropas studentu komandu konkurencē RTU komandu ierindojis 15 labāko vidū.

Kopumā sacensībās piedalījās 30 Austrumeiropas universitāšu studentu komandas, kas mājās bija uzbūvējušas tiltus no jebkādiem veikalā nopērkamajiem makaroniem, nepārsniedzot tilta izmērus 110 cm platumā un 55 cm augstumā, kā arī svara ierobežojums kopā ar slodzes elementu – ne vairāk kā 1 kg.

Gatavojoties sacensībām, RTU komandas studenti izpētīja gandrīz visus Latvijā nopērkamos spageti un uzkonstruēja labāko tiltu no tobrīd pieejamajiem makaroniem.

Pašiem tilta būvētājiem tilta izturība bija patīkams pārsteigums, bet tilta lūzuma vietu, komanda pirms sacensībām bija prognozējusi nekļūdīgi. «Jau dodoties uz Ungāriju, sapratām, ka tik īsā laikā, sesijai tuvojoties, neesam paspējuši uzkonstruēt čempionu cienīgu tiltu, bet, tilta konstruēšanai veltot tikai trīs dienu darbu, domāju, ka tik un tā ieguvām necerēti labu rezultātu,» stāsta komandas kapteinis RTU Būvniecības fakultātes students Mārcis Bergs.

Austrumeiropas spageti tiltu konstruēšanas sacensībās «RECCS 2010» uzvarēja ungāru komanda no Széchenyi Universitātes – komandas konstruētais tilts izturēja 365,1 kg slodzi. Taču sacensībās piedalījās arī tādi tilti, kas nespēja izturēt vairāk par 0,9 kg lielu slodzi.

RTU komandas dalībnieks Būvniecības fakultātes students Artūrs Krastiņš stāsta: «Uzvarētāju komandas tilts no mūsu tilta atšķīrās ar perfektu un savdabīgu veidotu parabolveida konstrukciju. Varēja redzēt, ka ungāru komandas studenti bija nopietni un ilgi gatavojušies sacensībām, kā arī varēja nojaust, ka viņiem ir palīdzējuši mācībspēki.»

RTU komandā Ungārijā darbojās trīs RTU Būvniecības fakultātes 4. kursa studenti – Mārcis Bergs, Artūrs Krastiņš un Māris Balodis. Uzkonstruējot tiltu, kurš spēja izturēt 33,31 kg lielu slodzi, viņi uzvarēja 8. maijā RTU notikušajās vietējā mēroga spageti tiltu konstruēšanas sacensībās «STiKS 2010», kur galvenā balva bija iespēja piedalīties Austrumeiropas sacensībās «RECCS 2010».