Aptauja: 73% iedzīvotāju negatīvi vērtē analogās televīzijas atslēgšanu
Autors: Solvita Barkāne, 04/02/2010 12:33

Saskaņā ar Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas (LEKA) veiktās aptaujas datiem 73% iedzīvotāju negatīvi vērtē analogās televīzijas atslēgšanu.

Negatīvajam vērtējumam minēti vairāki iemesli: 35% respondentu uzskata, ka pāreja saistīta ar papildu finanšu izdevumiem, 20% atzīst, ka analogās televīzijas atslēgšana notiek pārāk sasteigti, savukārt 18% norāda, ka ir pārāk daudz neskaidrību.

LEKA izpilddirektore Inese Aleksandrova norāda: „Pāreja uz virszemes digitālo apraidi viennozīmīgi ir nākamais solis televīzijas attīstībā, tomēr tās ieviešana nedrīkst būt sasteigta - ir nepieciešams sabiedrības atbalsts un izpratne. Lai to iegūtu, televīzijas skatītājs ir jānodrošina ar vispusīgu un pilnīgu informāciju par iespējām pēc analogās televīzijas atslēgšanas.”

Asociācija pauž nožēlu, ka par spīti aicinājumiem nodrošināt objektīvu informāciju un neradīt iedzīvotājos lieku satraukumu, "Lattelecom" vēl šorīt, uzstājoties televīzijā, ļāva saprast, ka dekoderi nepieciešams iegādāties visiem, izņēmums esot tie iedzīvotāji, kuriem ir televizori ar iebūvētu dekoderi.

Asociācija uzsver, ka tiem iedzīvotājiem, kas izmanto kabeļtelevīzijas pakalpojumus, nekas nemainīsies, arī pēc analogās televīzijas atslēgšanas viņi varēs skatīties visus Latvijas kanālus (LTV1, LTV7, LNT, TV3, TV5). Turklāt kabeļtelevīzijas skatītājiem nav nepieciešams iegādāties papildu iekārtas – virszemes televīzijas dekoderu, antenu vai jaunu televizoru.

Tiem iedzīvotājiem, kas šobrīd televīziju skatās ar parasto antenu, pēc analogās apraides atslēgšanas ir iespēja skatīties kabeļtelevīziju, satelīttelevīziju vai virszemes digitālo televīziju, iegādājoties virszemes televīzijas dekoderu un nepieciešamības gadījumā arī antenu.