Vairumam Latvijas iedzīvotājiem Ziemassvētku galdā būs rupjmaize
Autors: Solvita Barkāne, 23/12/2009 13:47

Šogad svētku galdā rupjmaize būs 68% Latvijas iedzīvotāju. Katrs desmitais aptaujātais norādīja, ka svētku galds bez rupjmaizes nav iedomājams, liecina SIA „Fazer maiznīcas” veiktā aptauja.

SIA „Fazer maiznīcas” aptaujā uz jautājumu „Vai Jūs lietojat uzturā rudzu maizi”, 68% atbildēja, ka lieto rudzu maizi uzturā gan ikdienā, gan svētkos. Rudzu maizes ēšanas tradīcija ir stiprāka tieši gados nobriedušāku aptaujāto vidū. Vecumā no 30 – 70 gadiem aptuveni 70 % aptaujāto atzīst, ka rupjmaize ir gan ikdienas, gan svētku galda neatņemama sastāvdaļa. Turpretim vecumā no 15 -19 gadiem 38% respondentu rupjmaizi uzskata par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu.

Interesanti, ka rupjmaizes nozīmi ikdienas uzturā visvairāk novērtē Latgales iedzīvotāji, 74 % aptaujātie to uzskata par neatņemamu ikdienas uztura sastāvdaļu. Tai seko Rīga un Vidzeme – 69%, Kurzeme – 67%, un visbeidzot Zemgale - 57%. Tomēr runājot par svētku galdu, visaktīvākie rupjmaizes ēdāji ir zemgalieši un latgalieši – 16 % aptaujātie atzinuši, ka svētku maltītē iekļaus rupjmaizi.

Latvijas iedzīvotāju aptauja arī parāda, ka ekonomiskā situācija valstī šogad ietekmēs svētku galda klāšanas tradīcijas, iespējams, tas nebūs tika bagātīgs, tomēr lielākā daļā Latvijas ģimeņu rudzu maizi  cels svētku galdā.

SIA „Fazer Maiznīcas” tirdzniecības direktors Dinārs Ozols uzsver, ka „Rudzu maize Latvijā ir bijis spēka avots gadsimtiem ilgi, tā ir palīdzējusi grūtos brīžos un priecējusi svētku reizēs, arī Ziemassvētkos”.